Šio valgio istorija gana įdomi. Jis siejamas su XVI a. švedų jūreiviais, kurie turėjo per mažai druskos silkei sūdyti, todėl ji natūraliai pradėjo pūti. Atkeliavę prie Suomijos krantų, nusprendė "išdurti" vargšus suomius ir parduoti jiems prasmirdusią žuvį. Tai jiems pavyko..
Po metų švedai vėl grįžo pas savo apgautuosius draugus, kurie jų nuostabai, paklausė ar jie neturi tos nuostabios silkutės. Apakę jūreiviai nusprendė patys paragauti šios žuvies. Jiems patiko ir teko pagaminti daugiau ir sau, ir suomiams.
Kita, paprastesnė versija, sako, kad tai tiesiog žuvies konservavimo būdas, tam naudojant mažai druskos, kurios kaip žinia senais laikais visi geidė kaip aukso.
Kaip pasakė J. Oliver - Ją gali arba mylėti, arba jos nekęsti. :)
Teko ir mums malonumas praeitą vasarą paragauti šį švedišką delikatesą. Tiek buvom apie jį prisiklausę, kad nusprendėm, čia ir dabar, aišku su dideliu buteliu švediško ekologiško džino... :)
Ingridientas, be kurio nei iš vietos...
Paprastai ši smirdanti silkutė valgoma lyg sumuštinis, su plona, traškia duona, svogūnu, grietine, bulvės griežinėliu ir krapais. Galima užsidėti pomidoro, ar kitos mėgstamos daržovės. Mes valgėm su lietuviška juoda duona (gal dėl to, kad skonį labiau užmušt... :) )Taigi visas procesas detaliai
Imame duonos ir kelis gabalėlius silkutės
Dedame virtos bulvės griežinėlį
Pomidoro
Kapoto raudono svogūno
Šaukštelis grietinės
Žiupsnelis šviežių krapų
Vualia!! Ruošiam savo receptorius vienam didžiausių gyvenimo išbandymų!
Tiesa pasakius štai toks sumuštinukas su rūkyta lašiša, mūsų receptoriams daug labiau patiko :)
Kas norit šio gėrio paragauti, užsukit į svečius, bet nepažadu, kad turėsiu tiek džino :)))))
Skanaus šį kartą nelinkėsiu!
Cha cha kaip smagiai šita smarvė aprašyta! Valgiau ir vis dar gyva :) Istorijos su suomių jūreiviais neteko girdėti dar. Pažįstant švedus, tai anekdotas turėtų būti.
AtsakytiPanaikintiO čia mano įrašas apie silkutę http://villa-alps.blogspot.com/2010/08/you-love-it-or-you-hate-it-patinka-arba.html
Jei jinai jau taip smirda, tai ir belieka tik smagintis, pietus juk nekokie isejo :))))
AtsakytiPanaikintipamirsai paminet,kad valgyti TIK LAUKE :)
AtsakytiPanaikintiMačiau per tv kažkada. Vienas iš must paragauti mano sąraše :)
AtsakytiPanaikintioj, kiek skaityta, ziureta apie sia silke, esu jautri iv. kvapams, bet paragauti yra didelis noras, kazin kuris stipresnis? :D
AtsakytiPanaikintimedalis uz drasa! :D
Sitam 'kvapui' nejautriu nebuna. Nenoromis supykina atidarius skardine :))) jei paragautum, tikrai medali duociau! :)
AtsakytiPanaikinti:D verta vien del metalio pasistengti
AtsakytiPanaikintiLinkejimai! ;)
Viktorai, per darbus, visai apleidau blogerius ;p
AtsakytiPanaikintiDėkingas, jog papostinai šį receptuką - su pavydu skaičiau ir svajojau, kaip čia kokią skardinę parsisiųsti, gal žinai kokių kanalų?
Ar labai smirdėjo? Turėjo labai tikti atšaldyta degtinė :)
Mindaugai, kvapelis toks, kad nei degtine, nei dzinas nepadejo :) Tos silkes namie atidarinet kaip ir nepatartina, nes po to reiks savaitgaliui isvaziuot, palikus atidarytus langus... Siulau ragavimui palaukt vasaros ir kur nors gamtoje, toli nuo zmoniu... :)))
AtsakytiPanaikintiNepavydek Mindaugai, nes kai paragausi, pavydesi tiems, kas dar jos neragaves.. :)
As vasara i Lietuva atvaziuosiu, tai ziurek, gal ir sulauksi lauktuviu :)
Viktorai, čia mane nustebinai ir tuo pačiu suintrigavai ;) kžkjp vistiek norisi tos "smarvės" paragauti :D
AtsakytiPanaikintiManau, kad tikrai sulauksim tos vasaros! ;)
Man vienas klausimas pasistojo beskaitant si recepta! Ziuriu ant stalo stovi konservu dezute, ant kurios nupiestas lyg ir suva, lyg ir vilkas.. Tai kaip ten is tiesu su ta svediska silkute yra?!..:) Ji kartais ne "Pedigree Pal" vadinasi?..;):)
AtsakytiPanaikintiTikrai ne kolega mielas :) Cia tiesiog firmos zenklas ir uzrasas yra Raudonojo vilko silkute :)
AtsakytiPanaikintiJuk kad ant padazo indelio nupiestas dede Benas, tai nereiskia, kad jis ten ir susmulkintas :)