2015 m. kovo 22 d., sekmadienis

Plovas ant laužo

Kas gali būti nuostabesnio, jei ne ant tikros ugnies, laužo gamintas maistas?! Valgis, keptas ar virtas ant laužo, įgauna nuostabų dūmų aromatą, o kur dar šiek tiek pridegę likučiai ant ketaus puodo sienelių :)
Pirmą kartą plovo, virto gamtoje paragavau Lietuvoje per susitikimą su draugais. Ačiū Karinai už šią puikią idėją, kuria mes tikrai dar ne kartą pasinaudosime :)
Kepimui rekomenduočiau naudoti storasienį ketaus puodą, su juo paprasčiau reguliuoti besigaminančio patiekalo apskrudimo lygį. Jis tiesiog neleidžia maistui greitai sudegti, jei laužas staiga pradeda labiau liepsnoti.


Pilnam puodui plovo reikės (kiekio tikrai turėtų užtekti 5-6 žmonėms):

150 ml. aliejaus (naudojau Obelių saulėgražų nerafinuotą, labai tiko)
500 gr. smulkintų svogūnų
8-900 gr. pjaustytos kiaulienos (labai liesa netinka)
700 gr. pjaustytų šiaudeliais ar stambiai tarkuotų morkų
5-600 gr. ryžių, geriausiai tinka plikyti, gelsvi
4 pomidorai ar skardinė konservuotų, kapotų pomidorų
(galima dėti aštrios paprikos/čili, aš nenaudojau)
1-2 galvutės česnako
žiupsnelis šafrano
pora šaukštelių kumino
druskos ir pipirų


Statome ar kabiname puodą ant laužo ugnies, supilame aliejų ir gerai jį įkaitiname. beriame svogūnus ir kepame kol svogūnas įgaus bronzinį atspalvį.
Sudedame mėsą, beje, galima naudoti ir avieną/ėrieną, bei pusę prieskonių. Druskos dar nededame. Kepame apie 15 minučių pastoviai maišydami.
Sudedame morkas ir kepame dar apie 10-15 minučių, kol morkos ims minkštėti. Sudedame druską ir likusius prieskonius.
Ryžius reikia būtinai perplauti, kad vanduo būtų skaidrus. Ant mėsos ir morkų bei svogūnų mišinio dedame pusę pomidorų bei aštrią papriką, jei ją naudojame. Sudedame ryžius bei išlyginame mentele. Ant viršaus krenta likę pomidorai ir paprikos. Kad būtų greičiau, vandenį užsiviriname anksčiau ir pilame ant būsimo plovo. Vandens reikia per centimetrą virš ryžių.
Nuo šios minutės maišyti plovą GRIEŽTAI DRAUDŽIAMA! Uždengiame dangtį bei verdame 15 minučių. Praėjus šiam laikui, nuimame dangtį. Matome, kad ryžiai pakilo, galbūt vandens jau nebėra. Į puodo vidurį duriame česnaką, mediniu šaukštu padarome keletą skylių iki pat dugno ir jei vandens nebėra, pripilame jo į naujai padarytas skyles. Vėl uždengiame dangčiu ir verdame kol ryžiai bus paruošti. Rekomenduočiau nepervirti, nes tuo atveju valgysite ryžių košę su spirgais :) Mums reikėjo dar kokių 15 minučių kad plovas taptų idealus.


Patiekiame su marinuotais agurkėliais
Kaip rašė recepto autorius, būtinas šio patiekalo ingredientas yra servetėlė, kad draugai nematytų kaip taškotės seilėmis :)
Skanaus!



Recepto originalas čia