2013 m. spalio 29 d., antradienis

Anties kojelės pagal Beatą

Tiesiog negaliu neįdėti šio recepto. Burnoje tirpstančios anties kulšelės su puikiu garnyru. Beata šį patiekalą troškino ketaus puode, aš jį tuoj pat pritaikiau lėtpuodžiui, taip vadinamam slowcooker'iui. Viskas, kas turi būti troškinama ilgai ir nedidelėje temperatūroje, gali būti gaminama lėtpuodyje. Taigi jei norite puikaus prancūziško stiliaus troškinio, šis tikrai nenuvils!


Reikia (1-2 žmonėms):
Šaukštas aliejaus
2 anties kojelės (manau vyrams reikėtų 2 vnt., o moterims turėtų pakakti 1 vnt. sotiems pietums)
1 svogūnas
1 skiltelė česnako
1 saliero stiebas
100 ml. pusiau saldaus portveino (jei gaminama paprastame puode, tai 200 ml.)
2 morkos (galima ir daugiau)
2 ar daugiau bulvių
1 lauro lapas
1 a.š. čiobrelio
3-4 šaukštai perlinių kruopų
200 ml. vištienos sultinio
druskos, pipirų pagal skonį

Aliejų įkaitiname storadugnėje, geriausia ketaus, keptuvėje. Nuo ančių kojelių nupjaustome matomus riebalus ir dedame į keptuvę. Gerai apskrudiname ant didelės kaitros. Anties riebalų susikaups tikrai nemažai. Juos nupilame palikdami vieną šaukštą ir atsidedame į šaldytuvą. Vėliau juos galima panaudoti orkaitėje kepant bulves, nerealiai skanu...
Kojeles atidedame, o į keptuvę metame pjaustytą svogūną, kai jis šiek tiek apkeps, smulkiai kapotą česnaką ir salierą. Pakepiname porą minučių, supilame portveiną ir leidžiame užvirti gramdydami prikepusius likučius nuo dugno. Pilame viską į lėtpuodį, beriame kruopas, dedame kubeliais pjaustytas bulves ir morkas, lauro lapą, čiobrelį. Ant viršaus (būtent tokia tvarka į lėtpuodį ir dėkite, paprastame puode reikėtų dėti pirmiausia kojeles, paskui daržoves) dedame anties kojeles, pilame vištienos sultinį, uždengiame ir troškiname ant žemesnės temperatūros nustatymo minimum 6 valandas.
Skanaus!

O Beatai už šį puikų receptą skiriu šiuos mūsų rudeninius saulėgražų žiedus. Beje šie žiedai - siamo dvyniai, du žiedai suaugę kartu :)




2013 m. spalio 20 d., sekmadienis

Viktoro makaronų apkepas

Šį receptą jau senokai turėjau įdėti, bet niekaip nerasdavau laiko nufotografuoti, nes šie makaronai susivalgo lygiai taip pat greitai kaip ir pasidaro. Juos pirmą kart gaminau prieš kokius 15 metų, tai turbūt pirmasis mano pagamintas patiekalas. Pamenu jog gaminau juos belaukdamas gryžtančių iš kaimo ar sodo tėvų. Jie buvo maloniai nustebinti :)
Dabar, kai reikia pagaminti greitus ir paprastus pietus, o prie viryklės stovėti nėr kada ar paprasčiausiai nesinori, dažnai pasirenku šių makaronų patiekalą.


Reikia:
400 gr bet kokių makaronų (galima pamaišyti)
4-5 pieniškų dešrelių
1 svogūno
2 skiltelių česnako
2 v.š. pomidorų padažo
3 v.š. grietinės
200 gr. tarkuoto fermentinio sūrio
galima dėl skonio įdėti šaukštą garstyčių, bet nėra būtina
mėgstamų prieskonių
žiupsnis druskos

Užkaičiame vandenį ir beriame makaronus, jokiu būdu nepervirkite,  turi būti "al dente". Kol verda makaronai, susipjaustome smulkiai svogūna su česnaku. Pakepiname šlakelyje aliejaus kol suminkštės.
Makaronus nukošiame, dedame į didelį dubenį. Sudedame svogūna su česnaku, pjaustytas dešreles bei visus kitus ingredientus. Viską gerai sumaišome ir verčiame į tą pačią keptuvę kurioje kepė svogunas. Kepame ant gana stiprios ugnies vis pamaišydami, kol gražiai apskrus. Valgant galima papildomai užtarkuoti parmezano ar džiugo sūrio.
Paprasta :)
Skanaus :)