2014 m. vasario 17 d., pirmadienis

Menkių liežuviai tempura tešloje

Menkių liežuviai - tai tikras delikatesas. Šiuo metu Norvegijoje menkių žvejybos sezonas. Šias monstres, taip vadinamas "skrei" gaudo prie Lofoteno salyno. Skrei - tai menkės, kurios plaukia neršti iš Barenco jūros link Lofoteno salų. Žuvies eksportu Norvegija pasaulyje atsilieka tik nuo Kinijos bei šis produktas yra antras po naftos ir kuro eksporto Norvegijos ekonomikoje.
Kaip sako patys Lofoteno salų gyventojai, jei esi mokyklinio amžiaus ir esi gerai įvaldęs peilį, sezono metu gali išpjaustyti daugiau nei 200 kilogramų mekių liežuvių per dieną. O tai reiškia keliasdešimt tūkstančių kronų per kelis įtemptus mėnesius. Aišku mokyklos reikalai nuo to tikrai nukenčia, todėl nemanau, kad dabartiniam jaunimui tai yra leidžiama daryti.
Tiesa norėtusi pabrėžti, kad vaikams šis patiekalas neitin patinka, jie nelabai mėgsta riebalų ruoželį esantį liežuvio viduryje.
Kaip jau daug kartų sakiau, dažniausiai visas skonis ir menas būna paprastume. Kuo mažiau ingredientų tuo labiau atsiskleidžia produkto, šiuo atvejų menkės, skonis.


Reikia:

10 menkių liežuvių (žmogui reikėtų 2-4 vnt.)

tempura tešlai:
100 gr. kvietinių miltų
200 ml alaus
po žiupsnį druskos ir pipirų

Liežuvius nuplauname ir nusausiname popieriniu rankšluoščiu. Sumaišome tešlos ingredientus, mirkome liežuvius ir kepame aliejuje įkaitintame iki 160 laipsnių, kol gražiai paruduos. Dedame ant popierinio rakšluoščio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekiame su salotomis, ir mėgiamu padažu, pavyzdžiui aioli ar majonezu.
Paprasta, nekasdieniška ir skanu!
Skanaus!



2014 m. vasario 5 d., trečiadienis

Pati skaniausia orkaitėje kepta vištiena - JFC

Už šį receptą dėkingas esu Jamie Oliver. Pirmą kartą pagaminus susėdome ragauti ir tik atsikandus gabalėlio šio nuostabaus patiekalo supratau, kad mano skonio svogūnėliai jau senai nepatyrė tokios palaimos. Tiesiog nuostabu, o ir be galo paprasta bei pakankamai greita, kad paruošti gryžus iš darbo. Pas J.Oliver ši višta vadinasi JFC - Jamies fried chicken.  Kas man labai patinka šiame recepte, kad nereikia vištos kepti riebaluose, ji kepa orkaitėje, praktiškai be jokių papildomų riebalų (neskaitant poros šaukštų alyvuogių aliejaus). Originaliame recepte naudojama visa višta, padalinta mažesniais gabalėliais. Bandžiau ir su višta ir tik su vištos ketvirčiais, padalintais į blauzdelę ir kulšelę. Ir taip, ir anaip gavosi tiesiog nuostabiai. Sakant tiesiai šviesiai - apsilaižysit pirštelius!


Reikia:
1 vištos arba 4 vištienos ketvirčių
1 v.š. polentos
4 česnako skiltelių
1 v.š. alyvuogių aliejaus
mėgiamų vištienos prieskonių, kas mėgsta aštriau būtinai įdėkit šaukštelį kajeno pipirų
1 a.š. rūkytos paprikos miltelių (galima ir nedėti, čia jau mano improvizacija)

2 kupinų šaukštų miltų
4 šaukštų šalto vandens
džiūvėsėlių
druskos ir pipirų

Jei naudojame visą viščiuką, tada padaliname jį į mažesnes dalis ir nuimame odą. Jei naudojame tik blauzdeles ar tik šlauneles tada tiesiog nuimame odą ir labiau nesmulkiname. Dedame vištieną į kepimo popieriumi išklotą skardą, ant jos pilame alyvuogių aliejų, polentą, prieskonius, šiek tiek druskos bei pipirų bei iššspaudžiame 2 česnako skilteles. Viską labai gerai rankomis įtriname į vištienos gabaliukus ir šauname į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Dedame ant viršutinės orkaitės lentynos. Kepame 20 minučių.
Miltus sumaišome su vandeniu, kad pasidarytų alia tokia pasta, košelė. Į džiūvėsėlius išspaudžiame likusį česnaką, įberiame žiupsnį druskos bei pipirų. Gerai viska išmaišome/pertriname, kad česnakas gerai susimaišytų su džiūvėsiais.
Praėjus jau minėtoms 20-čiai minučių traukiame vištieną iš orkaitės, kiekvieną gabaliuką aptepame miltų pasta ir paėmę žyplėmis (ar rankomis jei nebijote nusideginti) gerai pamirkome į česnakinius džiūvėsius. Dedame atgal į skardą ir šauname į orakaitę, šį kartą jau ant apatinės ar vidurinės lentynos, bei kepame dar 30-40 minučių, kol gražiai apskrus ir paruduos. Garnyrui labai tinka kokios nors gaivios kopūstų salotos, pavyzdžiui coleslaw.
Skanaus!