Duona iš tikro puiki, ilgas kildinimas ir minimalus kiekis mielių daro savo, o darbo tai iš tikro irgi minimaliai reikia įdėti. Aš dėjau vieną puodelį rupių kvietinių miltų, kad nebūtų visiškas batonas, taip manau tik skaniau.
Reikia:
6 puodelių (1 puodelis - 240 ml) kvietinių miltų, arba galima primaišyti rupių miltų, tik tada reikia šiek tiek daugiau vandens
1/2 a.š. sausų mielių
2 1/2 a.š. druskos
2 2/3 puodelio šalto vandens
Procesas labai greitas ir paprastas. Miltus sumaišome su druska ir mielėmis, supilame vandenį ir viską išmaišome, maišymas turėtų trukti ne ilgiau nei 30 sekundžių.
Dubenį uždengiame maistine plėvele ir paliekame per naktį kambario temperatūroje, kilti turėtų apie 12-16 valandų.
Iškilusią tešlą verčiame ant miltais pabarstyto stalo ir perlenkiame porą kartų kaip dovanėlę. Suformuojame rutulį ir dedame ant GAUSIAI miltais pabarstyto medvilninio ar lininio rankšluoščio. Aš barsčiau rupaus malimo miltais ir paprastais. Galima pabarstyti sėlėnimis, puikiai apsaugo nuo prilipimo. Uždengiame ir kildiname apie 2 valandas. Likus pusvalandžiui iki kilimo pabaigos įjungiame orkaitę ant 250 laipsnių ir į ją įdedame puodą su dangčiu kuris toleruoja tokią temperatūrą. Geriausiai tam tinka sunkus ketaus puodas ar koks LeCreuset pavyzdžiui.
Orkaitei įkaitus imame puodą lauk, nukeliame dangtį ir metame į vidų tešlą. Uždengiame dangčiu ir kepame apie 30 minučių. Nuimame dangtį ir kepame dar apie 15 minučių, jei duona labai apskrudusi, uždengiame folija ir sumažiname tempertūrą iki 200 laipsnių.
Iškepusi duona bilda kaip būgnas, pabarbenus per apačią. Atšaldome ant grotelių ir skanaujame
Skanaus!
Foto medžiagą galima pažiūrėti čia no-knead bread