Puslapiai

2011 m. spalio 11 d., antradienis

Surströmming - kartą ir visam gyvenimui!

Švediška fermentuota silkė surströmming - tai kažkas tokio, ko labai norisi paragauti, bet tik atidarius skardinę noras dingsta... :)

Šio valgio istorija gana įdomi. Jis siejamas su XVI a. švedų jūreiviais, kurie turėjo per mažai druskos silkei sūdyti, todėl ji natūraliai pradėjo pūti. Atkeliavę prie Suomijos krantų, nusprendė "išdurti" vargšus suomius ir parduoti jiems prasmirdusią žuvį. Tai jiems pavyko..
Po metų švedai vėl grįžo pas savo apgautuosius draugus, kurie jų nuostabai, paklausė ar jie neturi tos nuostabios silkutės. Apakę jūreiviai nusprendė patys paragauti šios žuvies. Jiems patiko ir teko pagaminti daugiau ir sau, ir suomiams.
Kita, paprastesnė versija, sako, kad tai tiesiog žuvies konservavimo būdas, tam naudojant mažai druskos, kurios kaip žinia senais laikais visi geidė kaip aukso.
Kaip pasakė J. Oliver - Ją gali arba mylėti, arba jos nekęsti. :)

Teko ir mums malonumas praeitą vasarą paragauti šį švedišką delikatesą. Tiek buvom apie jį prisiklausę, kad nusprendėm, čia ir dabar, aišku su dideliu buteliu švediško ekologiško džino... :)



Ingridientas, be kurio nei iš vietos...
Paprastai ši smirdanti silkutė valgoma lyg sumuštinis, su plona, traškia duona, svogūnu, grietine, bulvės griežinėliu ir krapais. Galima užsidėti pomidoro, ar kitos mėgstamos daržovės. Mes valgėm su lietuviška juoda duona (gal dėl to, kad skonį labiau užmušt... :) )
Taigi visas procesas detaliai

Imame duonos ir kelis gabalėlius silkutės

Dedame virtos bulvės griežinėlį

Pomidoro

Kapoto raudono svogūno

Šaukštelis grietinės

Žiupsnelis šviežių krapų
Vualia!! Ruošiam savo receptorius vienam didžiausių gyvenimo išbandymų!

Tiesa pasakius štai toks sumuštinukas su rūkyta lašiša, mūsų receptoriams daug labiau patiko :)

Kas norit šio gėrio paragauti, užsukit į svečius, bet nepažadu, kad turėsiu tiek džino :)))))
Skanaus šį kartą nelinkėsiu!

12 komentarų:

  1. Cha cha kaip smagiai šita smarvė aprašyta! Valgiau ir vis dar gyva :) Istorijos su suomių jūreiviais neteko girdėti dar. Pažįstant švedus, tai anekdotas turėtų būti.
    O čia mano įrašas apie silkutę http://villa-alps.blogspot.com/2010/08/you-love-it-or-you-hate-it-patinka-arba.html

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jei jinai jau taip smirda, tai ir belieka tik smagintis, pietus juk nekokie isejo :))))

    AtsakytiPanaikinti
  3. pamirsai paminet,kad valgyti TIK LAUKE :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mačiau per tv kažkada. Vienas iš must paragauti mano sąraše :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. oj, kiek skaityta, ziureta apie sia silke, esu jautri iv. kvapams, bet paragauti yra didelis noras, kazin kuris stipresnis? :D

    medalis uz drasa! :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sitam 'kvapui' nejautriu nebuna. Nenoromis supykina atidarius skardine :))) jei paragautum, tikrai medali duociau! :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. :D verta vien del metalio pasistengti

    Linkejimai! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Viktorai, per darbus, visai apleidau blogerius ;p

    Dėkingas, jog papostinai šį receptuką - su pavydu skaičiau ir svajojau, kaip čia kokią skardinę parsisiųsti, gal žinai kokių kanalų?

    Ar labai smirdėjo? Turėjo labai tikti atšaldyta degtinė :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Mindaugai, kvapelis toks, kad nei degtine, nei dzinas nepadejo :) Tos silkes namie atidarinet kaip ir nepatartina, nes po to reiks savaitgaliui isvaziuot, palikus atidarytus langus... Siulau ragavimui palaukt vasaros ir kur nors gamtoje, toli nuo zmoniu... :)))
    Nepavydek Mindaugai, nes kai paragausi, pavydesi tiems, kas dar jos neragaves.. :)
    As vasara i Lietuva atvaziuosiu, tai ziurek, gal ir sulauksi lauktuviu :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Viktorai, čia mane nustebinai ir tuo pačiu suintrigavai ;) kžkjp vistiek norisi tos "smarvės" paragauti :D

    Manau, kad tikrai sulauksim tos vasaros! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Man vienas klausimas pasistojo beskaitant si recepta! Ziuriu ant stalo stovi konservu dezute, ant kurios nupiestas lyg ir suva, lyg ir vilkas.. Tai kaip ten is tiesu su ta svediska silkute yra?!..:) Ji kartais ne "Pedigree Pal" vadinasi?..;):)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Tikrai ne kolega mielas :) Cia tiesiog firmos zenklas ir uzrasas yra Raudonojo vilko silkute :)
    Juk kad ant padazo indelio nupiestas dede Benas, tai nereiskia, kad jis ten ir susmulkintas :)

    AtsakytiPanaikinti