Kepiau šią duona su Philadelfia kreminiu sūriu su laiškiniu česnaku, tačiau galima naudoti, kad ir paprasta kreminį sūrį ir pridėti norimų prieskonių. Originali švediška duona kepama su krapais. Duona gaunasi labai minkšta ir puri viduje, bet su labai traškia plutele.
Gaminau duona duonkepėje, tačiau aprašysiu, kaip ji turėtu būti daroma rankomis.
Reikės:
500 gr. kvietinių miltų
250 ml. šilto vandens
20 gr. šviežių mielių (arba 6 gramai sausų)
1 v.š. cukraus
125 gr. Philadefia kreminio sūrio su laiškiniu česnaku
70 ml. alyvuogių aliejaus
1 šaukštelis druskos
Pirmiausia išmaišome mieles, cukrų, druską su vandeniu. Sudedame kreminį sūrį, miltus, aliejų ir gerai, labai gerai išminkome. Rekomenduočiau naudoti virtuvinį kombainą ar duonkepę, tešlą reikia minkyti apie 15 minučių. Sudedame išminkytą tešlą į dubenį, uždengiame švariu rankšluostėliu ir paliekame šiltai (geriausia saulėje) pakilti dvigubai. Turėtų užtrukti nuo 30 minučių iki 1 valandos, priklausomai nuo šilumos.
Tešlai pakilus, kratome ją į kepimo formą, reikėtų ją spaudyti ir minkyti kuo mažiau, kad ji nesukristų ir tešloje liktų kuo daugiau oro. Formą vėl pastatome šiltai, kad pakiltų dvigubai, kažkur 20-čiai minučių. Patepame išplaktu kiaušiniu ir šauname į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame 15 minučių, po to uždengiame kepimo popieriumi ir kepame dar 20 minučių. Atvėsiname duoną ant grotelių.
Norėdami pasidaryti gardų sumuštinį, paskrudiname porą riekelių duonos ir susimaišome tuno salotas. Joms reikės :
indelio konservuoto tuno
saliero stiebelio
svogūno laiškų
marinuotų agurkelių
majonezo ar kito padažo (pvz remulado ar aioli)
druskos su pipirais
šiek tiek citrinos sulčių
Tiesiog viską sumaišome, dedame tarp paskrudintos duonos riekelių ir mėgaujamės.