Vien tik nuo šių bandelių vaizdo pradeda kauptis burnoje seilės, o ką bekalbėt apie kvapą kai jos kepa orkaitėje...
Joms iškepti prireiks šiek tiek laiko ir kantrybės. Raugas to tikrai reikalauja, kyla žymiai lėčiau nei mielinė tešla, o ir dirbti su raugine tešla itin sunku. Ji žymiai lipnesnė bei reikalauja daugiau šaltų nervų ir darbo.
12 bandelių gaminimo eiga:
1 diena
Pasiruošiame raugo "starterį":
100 gr. speltos miltų
100 ml. vandens
1-2 šaukštai raugo
Sumaišome visu ingredientus nedideliame indelyje ir uždengę maistine plėvele paliekame kambario temperatūroje 8-12 valandų.
Galima starterį užmaišyti ryte, kad vakare užminkyti tešlą. Taip efektyviausiai išnaudosite laiką.
2 diena
Šią tešlą geriausiai užminkyti iš vakaro, kad per naktį pakiltų, subręstų ir ryte būtų galima užsiimti kepimu.
550 gr. speltos miltų
200 ml. riebaus pieno (galima naudoti liesą pieną ir šiek tiek grietinėlės)
120 gr. cukraus
2 kiaušiniai
10 gramų druskos
1-2 a.š. kardemono
raugo "starteris" iš vakar dienos
75 gr. kambario temperatūros sviesto
Sumaišykite visas sudedamasias dalis išskyrus sviestą. Jei, kaip aš, tai darysite virtuviniame kombaine tada naudokite mažausią greitį ir neminkykite per ilgai, svarbu, kad viskas geri susimaišytų.
Paliekame pastovėti 1-2 valandoms.
Sudedame sviestą ir gerai išminkome, tešla gausis gana skysta ir lipni. Uždengiame plėvele ir paliekame kambario temperatūroje 12 valandų, geriausia per naktį
3 diena
Bandelių įdarui reikės:
100 gr. sviesto (turėtų būti pastovėjęs kambario temperatūroje, kad būtų įmanoma užtepti)
cukraus
cinamono
Pabarstykite stalo paviršių speltos miltais. Jei tešla labai lipni, pabarstykite ekstra miltų, kad būtų įmanoma iškočioti.
Iškočiojame didelį kvadratą, sviestą pertriname su cinamonu ir cukrumi bei tolygiai ištepame per visą tešlos paviršių.
Tada ilgąjį tešlos kraštą verčiame link vidurio, o kitą kraštą ant jo, taip kad gautumėte trigubą tešlą.
Lengvai pakočiojame, kad gautumėm apie 50x25 cm stačiakampį
Daliname išilgai 2-3 cm pločio juostelėmis, tada juostelę persukame keletą kartų ir surišame mazgu.
Techniką galite pamatyti štai šitame video, kažkur nuo 2 minutės - technika
Dedame bandeles i 2 kepimo skardas išklotas popieriumi, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame šiltoje vietoje kildintis 1,5-2 valandoms.
Pakilusias bandeles aptepame kiaušinio plakiniu ir šauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę bei kepame 12-18 minučių priklausomai nuo orkaitės.
Atšaldome ant grotelių ir mėgaujamės su stikline pieno ar puodeliu arbatos.
Skanaus!
Ar galima būtų karvės pieną pakeisti kuo kitu?
AtsakytiPanaikinti