2011 m. birželio 19 d., sekmadienis

Prancūziška svogūnų sriuba


Reikia (dviem porcijom):
2 didelių svogūnų
2 skiltelių česnako
daržovių sultinio kubelio
lauro lapų
grūstų pipirų
druskos
2 baltos duonos riekių
saujos tarkuoto sūrio
prieskonių (naudojau santa maria "chili explosion")

Svogūnus supjaustome "pusžiedžiais", česnakus susmulkiname.Į įkaitintą keptuvę pilame alyvuogių aliejaus ir sumetame svogūnus su česnakais. Kepame apie 10-15 minučių kol įgaus aukso spalvą ir suminkštės. Į indelius (mes naudojam "čenakines", reiktų kažko bent panašaus, paprastoj lėkštėj nelabai gerai gausis) dedame pusę sultinio kubelio, lauro lapą, pipirų, druskos ir padaliname lygiomis dalimis keptus svogūnus. Pašlakstome alyvuogių aliejumi ir per 2 cm nuo viršaus užpilame verdančiu vandeniu ir uždengiame dangteliais, kad skystis nenugaruotų. Šauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 45 minutes. Likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos nuimame dangtelius. Jau turime turėti pasiruošę iš duonos riekių padarytus apskritimus atitinkančius puodelio diametrą. Dedame duonos "dangtelį" į puodelį ir pabarstome tarkuotu sūriu. Pabarstome čili (ar kitais mėgiamais) prieskoniais ir kepame likusias 5 minutes.
Ši sriuba gana praktiška, nes susidariusio dangtelio dėka ilgai išlieka karšta. Beje, valgyti atšalusios nerekomenduoju.
Skanaus!

9 komentarai:

  1. Ar skanu? Vis gridziu svogunu sriuba svogunu sriuba,o ragauti ir neteko :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai skanu, ir kas geriausia, kad gana greit pasidaro :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bus isbandyta :D tik nelabai supratau sitos vietos: "Dedame dangtelį i puodelį ir pabarstome tarkuotu sūriu" cia turi omenyje duonos rieke kaip dangtelis? Ar duona apvaliai ispjauti ir deti ant sriubos virsaus ir tada barstyti suriu,paskui kepti jau be dangcio?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Reikia duona ispjauti taip, kad atitiktu puodelio diametra, aisku jei naudoji didesni puodeli nei duonos rieke, tai dek kaip iseina. Tai va ispjauni apvalu, dedi ant sriubos virsaus ir barstai suriu. Is apacios prisigeria sriubos, is virsaus suris apskrunda. Skanumelis...
    o ten kur rasau, kad pripilam skyscio ir uzdengiam dangteliais, tai ten turiu omeny paprastus dangtelius :) tuoj truputi paredaguosiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aciu,dabar jau aisku ;) Ieskosiu cenachiniu,kol kas nesugalvoju kur pasigaminti,gal kas tures ir pora cenachiniu paskolins,pabandymui,veliau isigysiu savas :D O gal NO yra kazkokiu panasiu indu,kaip cenachines?

    AtsakytiPanaikinti
  6. manau kad tikrai gali rasti, indu parduotuvese buna tokiu ale sriubiniu katiliuku. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. atsiprašau, už tokį nesupratimą, bet smalsumo vedama klausiu: o kam taip ilgai virti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Is esmes gal teisingiau butu kepti svoguna ant labai mazos ugnies, kad jis karamelizuotusi, tada sriuba igauna tarsi deginto svoguno skoni. As tiek ilgi nekepu, tiesiog ilgiau verdu, bent jau man tai gaunasi israiskingesnis ir "gilesnis" skonis, nei pagaminant visa sriuba per 30 minuciu... (tada sriuba turetu virti apie 15-20 minuciu, bet 250 laipsniu temperaturoje) :)

    AtsakytiPanaikinti