2011 m. rugsėjo 8 d., ketvirtadienis

Naminės griliaus dešrelės

Teko garbė būti aplankytiems žmonos močiutės, o ji tikra meistrė virtuvėje. Taigi pasinaudojęs proga, paprašiau pagalbos gaminant dešreles. Kam yra tekę jas daryti, žino, kad vienam gali būti be galo sunku. Taigi, dešreles darėm jau ne pirmą kartą, bet šį karta jos gavosi itin gardžios ir kvapnios. Nerealiai skanu buvo pakepinus jas ant griliaus... Todėl ir pavadinau jas "griliaus dešrelėmis"


Aš naudojau tik kiaulieną, riebesnę šoninę ir sprandinę. Patirtis sako, kad dešrelės liesos mėsos nemėgsta, kaip ir labai smulkiai maltos, taigi ši kartą trečdalį riebesnės mėsytės sumaliau stambiau, o likusią, įprastai - smulkiai. Mėsos turėjom - 2 kilogramų šoninę ir 1 kilogramą sprandinės. Užteko prikimšti 1 pakelį plonų žarnų į kurį sudėta visi 5 metrai :)
Tada dėjom 3 labai gerai sukapoto česnako skilteles, kelis didelius žiupsnius smulkios druskos, 1 šaukštelį malto imbiero miltelių, 2 šaukštelius rūkytos paprikos miltelių, 2 kupinus šaukštus itališkų picos prieskonių, į kuriuos įeina - džiovintas bazilikas,raudonėlis ir mairūnas, 2 šaukštus pipirų ir 2 šaukštus tabasco chiptole padažo (va tokio). Manau, kad pagrindiniai ingridientai, dėl kurių šios dešrelės gavosi tokios skanios, tai chiptole ir paprika. Viską labai labai gerai permaišyti rankomis, apie 5 minutes, kas nebijo, gali truputį lyžtelėti, gal mažu druskos trūksta. Jei netrūksta, tada imam plonas žarnas, jungiam mėsmalę su dešrų priedu ir pirmyn! Dešreles reikėtų užsukinėti į skirtingas puses, nes jos labai mėgsta atsisukti :) Šaldytuve gali stovėti ilgiau nei savaitę. Jei valgytojų nėra daug, tai pusę iškart kiškit į šaldiklį
Skanių dešrelių!

17 komentarų:

  1. Kitais metais žadu pirkti elektrinę mėsmalę su dešrų darymo priedu...būtinai išbandysiu šias dešreles ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O Jusu zmona visai negamina, ar virtuvej Jums nepagelbeja??

    AtsakytiPanaikinti
  3. Laura, butinai isbandyk, pries tai buvom dare be situ prieskoniu, su svogunu, kmynais, tai nebuvo tokios skanios, beje pasak mociutes svoguna det i desras nera gerai - greiciau genda. Cesnakas atvirksciai, dezinfekuoja :)
    Anonime, mano zmona gamina ir labai skaniai gamina, tik as ne visada leidziu, kad man pagelbetu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Naminės dešrelės labai didelis skanumynas. Aš jau maniau, kad niekas tokių namie nebegamina... Turiu tą "žaisliuką" prie senoviškos mėsmalės ir vis ieškau to tikrojo recepto.. Smagu, kad yra bendraminčių :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Viktorai, cia jau man aukstasis pilotazas! Saunuolis, negaliu atsizaveti!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nu jo Viktorai, čia ne žuvis išrūkyt.. :)

    Neužilgo ir aš važiuosiu pas žmonos tėvukus, panaudosiu močiutės receptą (jau truputuką apdulkėjęs) arba iš graikijos esu parsivęžęs (graikai irgi moka skaniai gaminti dešras), na ir žinoma reikės pasigaminti, tyčia laikau vėsiasniam orui. Man tokį maistą labiau patinka valgyti rudenį, geltonų ir rudų lapų apsuptyje ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Neringa, reikia tik karta pabandyt ir nieko sudetingo neliks :)
    Mindaugai, zuvi isrukyt irgi ne taip paprasta, kaip gali pasirodyt.. Kai padarysi desras, pasidalink ispudziais :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ausrra ir man malonu. Labai smagu valgyt savo gamintas desreles, kai zinai ka ten idejai, o ne tik ta masines gamybos s..., kur mesos tera geriausiu atveju 50%. Tikrai pritariu, kad tai gardumynas!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Matai, zuvi rukes ne karta, nes nuo vaikystes esu tai dares koki 30 kartu, todel tai darau jau nebesamoningai ;)
    o desru nesu dares, todel tai atrodo siek tiek ambicingai :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Labai neblogas receptas. Pirma karta dariau desreles savarankiskai, todel labai praverte receptas, skanios desreles gavosi, aciu labai!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Labai smagu kad patiko. Sekmes ir dar daugiau tokiu bandymu! :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. O kokias tamsta zarnas neudojate,kialiu ar aviu? Ir kaip jas reikia apdoroti pries kemsant? Girdejau,kad reikia para mirkyti acto misinyje,ar tai grynam acte,kad kvapo neliktu.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Naudoju kiaules zarnas, parduotuvines. Jos labai gerai apdirbtos, jokio kvapo neturi, palaikau vandenyje 15 minuciu pries kemsant ir perplaunu tekanciu vandeniu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Dekui uz greita atsakyma,begu kimst desru :)Beje,zarnos tikrai nesmirda sh...kaip galvojau:)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Labas Viktorai. Norejau paklaust ar kada nors teko naudot ne kiaules zarnas (ne gyvunu kilmes)? Ir tarkim dziovint desreles o ne iskart virt ar kept? Is vaikystes atsimenu senelis buvo padares desreliu ir dziovino jas palei dideli peciu virtuvej, Dabar jau nebera nei senelio nei to paciaus, o tevai nebagamina desreliu, ne labai gali pagelbet. O pas mane variantas tik zidinys ir riadiatoriai....

    AtsakytiPanaikinti
  16. Labas Agneta, neatrasiau, nes atostogavom tolimam-artimam uzsieny :) Kiek teko gamint desreles, tai visad naudojau kiauliu zarnas, su sintetinem nesu bandes. Desreliu padziovint taipogi neteko, tik parukyti. Mano zmonos bobute desras kamine dziovina/ruko, tiesiog palepeje yra anga kamine, i kuria pakabina desras ir skilandzius ir jie ten saltuoju budu sau rukosi :) po savaites jau galima valgyti :)

    AtsakytiPanaikinti