2011 m. rugsėjo 27 d., antradienis

Fårikål

Fårikål - tiesiogiai išvertus, tai yra ėriukas kopūste. Tai tradicinis, unikalus, norvegiškas patiekalas, tokiu tapęs jau neatmenamais laikais. Tai patiekalas tinkamas ir baudžiauninkų stalui (husmanskost) ir bet kokiai šventei. Fårikål jau yra pelnęs ne vieną apdovanojimą ir ne kartą išrinktas tautiniu ir tradiciniu norvegų patiekalu. Turi netgi savo dieną - tai paskutinis rugsėjo ketvirtadienis. Šis valgis itin paprastai pagaminamas, jam tereikia vos kelių ingridientų. Kol nebuvome paragavę, žiūrėjome šiek tiek skeptiškai, bet dabar nuomonė yra visiškai pasikeitusi. Tiesiog - paprastume genialumas!



Reikia:
1,5 - 2 kg ėrienos su kaulu, gali būti prastesnė mėsa, taip pat šonkauliai
2 kg kopūsto galva
poros lauro lapelių
15 juodųjų pipirų grūdelių
jūros druskos



Kopūstą supjaustome skiltelėmis. Itin plonomis pjaustyti nereikėtų, nes beverdant sukris. Pradedant mėsa dedame sluoksniais - ėriena/kopūstas/ėriena ir užbaigiam kopūstu. Tarp sluoksnių negailėdami pabarstome druskos, sudedame pipirų grūdelius, lauro lapelius. Užpilame verdančiu vandeniu, kad viską apsemtų, užviriname ir paliekame virti ant nedidelės ugnies 1,5 - 2 valandas. Dedame i lėkštę, patiekiame kartu su virtomis bulvėmis.
Skanaus!

8 komentarai:

  1. Pačiu laiku receptas :) Kaip tik turiu avienos su kaulu kameroj. Ir galvojau, ką čia savaitgaliui pasigamint iš jos.

    AtsakytiPanaikinti
  2. jei tan pas tamsta aviena, o ne ėriena, tada rekomenduočiau mėsa kokia para palaikyt vandenyje su citrinos sultimis. Nebent esat dideli avienos skonio gerbėjai.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip, taip... aviena :) Nes ant LT ne taip jau lengva gaut ėrienos, o su aviena ir ne kokie reikalai :)
    O citrinos sultys kvapą naikina?

    AtsakytiPanaikinti
  4. aha padeda siek tiek, bet jei nemegstat avienos skonio tai su avim sio patiekalo nedarykit nes specifinis skonis vis vien jausis.. dar vienas niuansas, sis valgis skanesnis buna antra diena po pagaminimo. kaip ir balandeliai pvz :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. turiu eriuka, ir nuostabia armonika sonkauliu. Aciu uz recepta, isbandysiu:)Atrodo paprastai, bet jeigu pavyks aprasysiu:) Aciu!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mano švediška anyta avieną/ėrieną kavos tirščiuose laiko kelias valandas prieš gamindama. Kavos po to nesijaučia, bet mėsa būna labai švelni.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai idomus metodas, reiks kada isbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai įdomus receptas :) O dėl paprastumo - visiška tiesa ;)

    AtsakytiPanaikinti