2011 m. rugsėjo 16 d., penktadienis

Tamsi naminė duona

Taigi, gavau lauktuvių skrudinto ruginio salyklo ir iškarto prasideda bandymai. Pirmas bandymas - tamsi duona. Gavosi labai minkštutė, tamsi, tikra lietuviška duona! Receptą ėmiau iš Delona puslapio, tik šiek tiek adaptavau kiekius.




Reikia:
650 ml vandens
4 v.š. aliejaus
370 gr. kvietinių miltų
300 gr. ruginių miltų + 5 v.š. miltų raugui
50 gr. nesijotų, rupaus malimo kvietinių miltų
4,5 v.š. ruginio skrudinto salyklo
3 a.š. druskos
6 a.š. sauso raugo
3 v.š. cukraus arba medaus
3 a.š. sausų mielių
dėjau po mažą saujelę traiškytų linų sėmenų, saulėgrąžų, šaukštelį kmynų

1 etapas
Paruošiame raugą: į dubenį įpilame 220 ml šilto vandens, sausą raugą. 5 šaukštus ruginių miltų, cukrų, sausas mieles. Viską gerai išmaišome, uždengiame ir pastatome šiltai minimum pusvalandžiui. Raugas turi gerokai suputoti ir pakilti.

2 etapas
Kol rūgsta raugas pasiruošiame salyklą: į didelį dubenį sudedame salyklą, druską, aliejų, pagardus (kmynus saulėgrąžas ir t.t.) ir užpilti 440 ml verdančio vandens. Gerai išmaišome, uždengiame ir palaukiame kol atvės.

3 etapas
Į dubenį ant salyklo plikinio suberiame 300 gr. ruginių miltų, tada 370 gr. kvietinių miltų ir 50 gramų rupių kvietinių miltų. Sudedame pakilusį raugą ir gerai išminkome tešlą. Jei tešla per skysta, įberiame dar truputį miltų. Tešla turi lipti prie rankų, bet ne per daug. Turi būti įmanoma suformuoti kepaliuką. Uždengiame rankšluostėliu ir paliekame šiltai valandai kilti. Po valandos dvigubai pakilusią tešlą lengvai perminkome ir padalinę į dvi dalis dedame į kildinimo krepšelius ar kepimo formas. Dar po valandos šauname duonytes į orkaitę įkaitintą iki 250 laipsnių. Kartu į žemiau esančią skardą įpilame stiklinę verdančio vandens. Kepame su garais 15 minučių, tada garus išleidžiame, sumažiname temperatūrą iki 190 laipsnių ir kepame dar 35-40 minučių. Atvėsiname pilnai ant grotelių
Skanaus!


6 komentarai:

  1. WOW! kokia grazuole duonele, kaip gerai iskilus, kokie rastai nuo krepsio - super!
    o Delonos receptai visi puikus, kiek kepiau visi patiko!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Truputi per trumpai kildinau, nes plyso ji man kepant, bet skonis tikrai geras. Ir koncistencija pats tas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oho! na Tavo ir pirmi bandymai!!! nerealiai skaniai atrodo. Žinai noriu ir aš išbandyti ją, seniai jau naminę bevalgiau.. bet pas mane raugas skystas...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aciu uz gera zodi :) manau, kad ne ka blogiau ir su skystu raugu iskeptum, tik pirmam etape reiketu naudot gerokai maziau vandens ir mieliu visai nedet, bet tada palaikyt rauga reiktu tikrai ne pusvalandi, o koki 12 valandu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. A is kur salyklo Norvegijoje gaut?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Miezinio salyklo galima kiekvienoj remij rast - malt ekstrakt vadinasi. O ruginio tai tik is Lietuvos uzsakyt :)

    AtsakytiPanaikinti