2011 m. rugpjūčio 19 d., penktadienis

Risotto su voveraitėmis

Norvegijoje yra mažiausiai 3 rūšys valgomų voveraičių. Yra tokios, kaip mes įpratę matyti, geltonos. Tačiau yra ir pilkai geltonos, kaip piltuvėliai ir tamsiai geltonai oranžinės kaip trombonai. Pirmosios vadinasi - traktkantarell, atrodo štai taip

antrosios - trompetkantarell
IMGP9613gul trompetkantarell 010_1

Visos šios voveraitės valgomos ir labai skanios. Labai tinka itališkam risotto.



Reikia:
400 gr arborio - rissoto ryžių
1 litro sultinio (aš dažniausiai sunaudoju 1,3 ltr.)
1-2 taurių balto sauso vyno ar vermuto
didelio svogūno
2 skiltelių česnako
saliero stiebo (galima ir nedėti, bet įdėti verta)
sviesto
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
saujos parmezano sūrio
keleto saujų apkeptų voveraičių

Puodą storu dugnu (labai praktiška naudoti nelimpantį) įkaitiname ant ugnies, įpilame alyvuogių aliejų ir įdedame gerą gabalą sviesto. Sviestui ištirpus sudedame susmulkintus svogūną, česnaką ir salierą ir apie 5-6 minutes pakepiname, tačiau reikėtų saugoti, kad nepradėtu ruduoti. Sudedame ryžius ir pakepiname porą minučių. Supilame vyną. Sumažiname karštį ir visą laiką maišant kepame, kol vynas įsigers į ryžius, apie 3 minutes. Pilame 2-3 samčius karšto sultinio ir lėtai maišome, sultinys turi visiškai susigerti į ryžius, tik tada pilti sekantį samtį, po pirmojo užpylimo, po to pilame tik po 1 samtį. Visas procesas trunka apie 20 - 30 minučių. Jei sultinys baigėsi, o ryžai dar kietoki, įpilame virinto vandens. Likus 5 minutėms iki virimo pabaigos įmaišome keptas voveraites. Ryžiams išvirus išjungti ugnį, įtarkuoti parmezano, įdėti sviesto, uždengti dangčiu ir palaikyti porą minučių.
Skanaus!

4 komentarai:

  1. Aš pagaliau rissoto pramokau daryti, nes kiek valgiau Vilniuje restoranuose, tai nieko panašaus neteko ragauti, nors pries tai 3 kartus teko visiskai ismesti rissoto, nes su proporcijom buvau persistenges, bet jau 6 karta pradejo i gera skoni panaseti :)
    Tik va, noriu paklaust, man kazkaip atrodo, jog tokiam ryziu kiekiui, sultinio yra per mazai, ar ryžiai ne per sausi gaunasi, nes nuotraukoje matosi, jog krakmolas nepasileides dar? As 300 g naudoju 1 L sultinio..

    AtsakytiPanaikinti
  2. dar iskaiciuok pora tauriu vyno.. na ir kaip minejau, jei ryziai nepilnai isvire tai reikia ipilti vandens tiesiai is virdulio, as visada bent 100 - 150 ml tikrai pilu.. plius jau isjungus, dedu sviesta, todel skyscio tikrai ne per mazai. o ka tu ne taip darei, kad net ismest reikejo. Per daug vandens ar ryziu? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pirma karta per daug dz.baravyku, prie didelio kiekio, ju skonis gali prilygti nuodams ar net... Paskui kazkada per ilgai troskinau, todel gavosi kazkokia pliurze panasi i klijus. Kita karta bandziau su maziau sultinio, nes norejau trapesnius ryzius isgauti, tad sio efekto niekam nesiulyciau daryt, nes gavau "ranzini", tik plytos kietumo, o kai jau dejau vandeni, is vis gavosi kazkokia nesamone... o viena karta naudodamas 200 g ryziu, pripyliau virs 2 stikl.vyno, tai kazkaip irgi nekaifavom nuo to perdeto vyno skonio :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na Mindaugai prajuokinai :))))))) Bet zinok, tik bandant rasi teisybe! Man irgi ne is pirmo kart gavosi. Risotto labai subtilus dalykas, kraupau, kai kazkur paskaiciau recepta, kad atseit sudekite ryzius, supilkite sultini, uzdenkite dangciu ir virkite 30 minuciu... ne nu pasityciojimas kazkoks. Risotto esme - jo gaminime! As jo nepalieku ilgiau nei 2 minutems nemaisomo, o ir sultinio negalima pilti daugiau nei po samti... o 2 stiklines vyno ant 200 gramu ryziu, tai cia irgi trupti per daug.. :) Mano zmona nera labai didele vyno gerbeja, tai as dazniausiai puse vyno kiekio pakeiciu verdanciu vandeniu, tiesa ji pilu pabaigoje. Nepamirsk, kad supyles visa sultini,pildamas dar vandens, turi pastoviai ryzius ragauti, kad atrasti ta aukso viduriuka.

    AtsakytiPanaikinti