2011 m. rugpjūčio 13 d., šeštadienis

Dvejopai kepta šoninė

Norvegijoje keletas mėnesių prieš Kalėdas ir porą mėnesių po, parduotuvės "išmeta" itin pigios ir skanios kiaulienos šoninės. Mat kepta šoninė su traškia odele įeina į tradicinę norvegišką kalėdinę lėkštę. Juletalerken, taip ji vadinasi norvegiškai. Į ją dar įeina tokia baltos spalvos dešra, pora kotletukų iš 10 kartų permalto faršo, pora virtų bulvikių, troškinti kopūstai, bruknių padažas ir aišku savaime orkaitėje kepta šoninė. Prieš Kalėdas šią "lėkštę" gali rasti kiekvienoje kavinėje ar net aukščiausios klasės restorane. Ją kepa ir kitus mokina žymiausi virtuvės meistrai, tokie kaip Eyvind Helstrøm. Parduotuvėse pardavinėjama speciali forma kepti tokiai šoninei, ji turi išgaubtas groteles, kad šoninė kepdama būtų pakilusi per vidurį ir gautųsi ideali, traški odelė.
Ši šoninė būna 2 rūšių - tynnribbe, tai plonoji šoninės dalis ir familieribbe, tai kokius 3 kartus storesne dalis.
Šį kartą kepiau ja norvegiškai ir kinietiškai. Mūsų skoniui labiau priimtina buvo norvegiška, kinietiškoje gal šiek tiek per daug anyžiaus prieskonio..


Reikia :
po 1,5 kg plonos šoninės
kinietiškam variantui - šaukšto druskos ir poros šaukštų penkių prieskonių mišinio
norvegiškam variantui - šaukšto druskos ir šaukšto šviežiai maltų pipirų

Abi šonines ištrinam su joms priklausančiais prieskoniais, dedame į indą, uždengiame ir dedame į šaldytuvą nakvoti. Beje, jei šoninių oda nesuraižyta kvadratėliais, reikėtų tai padaryti patiems aštriu peiliu, bus lengviau atpjauti iškeptą ir geriau nubėgs riebalai.
Išimame iš šaldytuvo valandėlę prieš kepant. Kinietišką variantą kepam taip - dedam "skūra" į viršų į skardą ir šauname į orkaitę iš anksto įkaitinta iki 225 laipsnių. Kepame apie 20 minučių ir sumažinę temperatūrą iki 175 laipsnių, kepame dar apie valandą. Jei baigiant kepti odelė nepakankamai traški, porai minučių įjungiame grilių. Pjaustome kąsnio dydžio gabaliukais ir patiekiame tiek karštą tiek šaltą.
Norvegišką kepame šiek tiek kitaip. Pirmiausia šoninę šauname į orkaitę odele žemyn ir į skardą įpilame 1 stiklinę vandens. Uždengiame skardą folija ir kepame pusę valandos 225 laipsniuose. Praėjus pusvalandžiui traukiame šoninę lauk, išpilame vandenį, apverčiame mėsytę ir po jos viduriu pakišame suglamžytą folijos gabalą, kad šoninė būtų pasikėlusi per vidurį (tas reikalinga tam, kad nuo jos kepant nubėgtu riebalai ir odelė taptų traški). Kepame apie valandą 175 laipsnių temperatūroje.
Traukiame abi šonines iš orkaitės, paliekame pastovėti 5 minutes ir pjaustome. Patiekiame su virtomis ar keptomis bulvėmis, raugintais ar marinuotais kopūstais.
Skanaus!

4 komentarai:

  1. Norvegiškame variante, kai pakišame folijos gabalą - skūra į viršų ar į apačią turi būti? Buvo rašyta "apverčiame mėsytę", bet toliau kažkas ne taip parašyta "(tas reikalinga tam, kad ... odelė taptų traški)".

    AtsakytiPanaikinti
  2. Viskas teisingai, parasyta, kad pusvalandi kepame mesa oda zemyn, o po to apverciame, taigi gaunasi odele i virsu. O ta reikia padaryti todel, kad skura budama apacioje net ir prie geriausiu noru neapskrus. O kai ji virsuje, nuo jos nubega visas riebalas ir ji skanai apskrunda.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jei patinka pabandykit mano paskutiniji sonines recepta. Gaunasi dar skaniau :)

    AtsakytiPanaikinti