2011 m. lapkričio 26 d., šeštadienis

Meals to die for

Vakar pašto dėžutėje radau lauktą knygą - Brian D. Price "Meals to die for". Dėl tam tikrų susiklosčiusių aplinkybių gavau ją su autoriaus parašu ir dedikacija "For Viktoras" :) (šiek tiek pašviesinau knygos foną, nes juodas ant juodo nesimato)


Brian Price, buvęs Walls Unit Huntsville, Texas kalėjimo kalinys ir paskutinių vakarienių šefas.  Walls Unit - vienas seniausių ir žinomiausių kalėjimų Jungtinėse Valstijose, 1982 - 2008 metais jame buvo įvykdtos 423 mirties bausmės. Brian'as "sėdėjo" šiame kalėjime 14 metų iš kurių 10 metų dirbo virtuvės šefu ir paskutinių vakarienių ruošėju. Šiam darbui jis pasisiūlė savanoriškai, kadangi niekas nenorėjo jo imtis, daugumos nuomone, tai kažkas baisaus ruošti nuteistajam paskutinius pietus...
Knygoje jis pasakoja apie visus nuteistuosius kuriems ruošė paskutinius pietus, už ką jie buvo nuteisti, kokio paskutinio valgio prašė, ką gavo ir kokie buvo paskutiniai žodžiai, jei tokie buvo išvis.. Taip pat yra įtraukti 44 Brian'o receptai, kurie turi gana ironiškus pavadinimus, tokius kaip "Old Sparky's genuine convict beef stew" (Old Sparky - elektros kėdės "pravardė"), "Guillotine goulash" ar "Crematory chicken"
Taip, tai realybė, kad nuteistieji mirties bausme, prieš bausmės įvykdymą dažniausiai negaudavo to ką užsisakydavo. Kai kurie paprašydavo tiek maisto, kad prižiūrėtojai nuspręsdavo, kad vienam žmogui tai yra per daug, kiti užsiprašydavo to, ko nebūdavo kalėjimo sandėlyje. Ir niekas nesivargindavo pirkti produktų pagal jų pageidavimus. Jei neturėdavo prašomo maisto, dažniausiai kalinys gaudavo "čyzburgerį", kolos ir bulvyčių.
Šių metų rugsėjo mėnesį paskutiniai pietūs Teksaso valstijoje buvo atšaukti, po to kai nuteistasis Lawrence Russell Brewer užsisakė didžiulį kiekį maisto ir jo net nepalietė, sakydamas, kad yra nealkanas. Jis užsisakė du vištienos kepsnius su padažu ir pjaustytais svogūnais; trigubą mėsainį su kumpiu; omletą su sūriu, malta jautiena, svogūnais, pomidorais, paprikomis ir jalapenais; puodą keptų hibisku (okra) su pomidorų padažu; 1/2 kg ant grotelių keptos mėsos su kepalu baltos duonos; tris fajitas; picą su keletos rūšių mėsos įdaru; 0,6 litro Blue Bell ledų, indą riešutų sviesto ir tris butelius limonado. Jis pabaigė paskutinės vakarienės tradiciją Teksase, trukusią mažiausiai 87 metus.
Brian'as šiuo metu turi kavinę ir siūlo savo sąskaita gaminti nuteistiesiems paskutinius pietus.
Klausimas visiems skaitantiems - KĄ JŪS užsisakytumėte savo paskutinei vakarienei?

4 komentarai:

  1. Viktorai,na ir kaip gi tu tokias knygas randi?gera knyga!!!!!o klausimas dar geresnis:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ks iesko, tas randa! Visuose pasaulio kampeliuose :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Viktorai, nuostabi knyga, reikalaujanti nemazai drasos, isigilinti i autoriaus receptus ir valgant patirti ta, ka isgyveno nuteistieji.. ganetinai nelengvas apetitas turetu ateiti :) Kazkaip, keistai net pasijutau, bet vis tik intriguoja! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Knyga isties idomi, labiau sakyiau keista ir neiprasta. Receptu ten nera daug, manau labiau reiketu isigilinti i nuteistuosius ir ju kaltes ar ne kaltes istorijas, pamastyti ar istikruju jie kalti, perskaityt ka jie valge savo paskutiniams pietums ir t.t.

    AtsakytiPanaikinti