2013 m. sausio 7 d., pirmadienis

Kiaulienos medaljonai su grybų ir marsalos padažu

Šį įrašą skiriu mūsų kalėdinei kelionei į Paryžių. Jau kelintus metus iš eilės kalėdas sutinkame Londone. Šį kartą, susiklosčius palankioms aplinkybėms nutarėme aplankyti Prancūzijos sostinę. Plačiau apie šia kelionę prašau skaityti čia.
Na, o tai labai tinkantis šiai temai prancūziškas patiekalas. Sultingi kiaulienos filė medaljonai su nuostabiu marsalos vyno ir grybų padažu - Médaillons de porc à Marsala sauce aux champignons


Reikia:
600 gr kiaulienos filė
druskos ir pipirų

padažui:
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šaukšto sviesto
1 smulkiai sukapoto svogūno
keletos turimų ar norimų grybų, supjaustytų plonomis riekelėmis
1 v.š. miltų
1/2 puodelio marsalos
1 puodelio vištienos sultinio
2 v.š. riebios grietinėlės
druskos ir pipirų

Kiaulienos filė supjaustome 2 centimetrų storio gabaliukais, dedame ant pjūvio plokštumos ir lengvai paspaudžiame delnu. Iš abiejų pusių pabarstome druska ir pipirais.
Keptuvėje įkaitiname porą šaukštų aliejaus ir šaukštą sviesto. Dedame medaljonus ir kepame iš abiejų pusių po 3-4 minutes. Keptuvė turi būti ganėtinai karšta, Tada mėsa įgaus gražų atspalvį, puikiai iškeps. Viduryje mėsytė turėtų būti vos rožinė. Iškepusius medaljonus išimame ir laikome šiltai kol paruošime padažą.
Į tą pačią keptuvę dedame dar sviesto ir aliejaus, beriame svogūnus, dedame žiupsnelį druskos ir kepame apie porą minučių, medine mentele gramdydami visą prikepusį gėrį nuo keptuvės dugno. Dedame grybus ir kepame dar trejetą minučių, kol išgaruos grybuose esantis vanduo. Beriame miltus, pilame marsalą ir maišome kol marsala beveik visiškai išgaruos. Tai trunka ne ilgiau nei minutę. Pilame sultinį ir verdame, kol pusė jo nugaruos. Apie 3 - 5 minutes. Pilame grietinėlę, išmaišome, paskaniname druska ir pipirais, dedame kiaulieną į padažą ir pakepame pora minučių.
Patiekiame su norimu garnyru, labai tinka traiškytos ir orkaitėje apkeptos bulvytės. Niam
Skanaus!

1 komentaras: