2012 m. kovo 10 d., šeštadienis

Plėšoma duona su sūriu


Labai skani! Priklausomai nuo dedamų prieskonių gali būti panaši į suktą duonelę. Šią labai tinka dalintis sėdint su draugais prie bendro vaišių stalo, tiesiog kiekvienas gali sau atsiplėšti norimą gabalą. Už puikią idėją ačiū Editai. Įdaro komponentus dėjau šiek tiek pagal save, betgi kiekvieno fantazijai nėra ribų.


Reikia:
tešlai
60 gr. sviesto
60 + 80 ml tamsaus alaus
600 ml kvietinių miltų
80 ml ruginių miltų
2 v.š. cukraus
7 gr. sausų mielių (arba 20 gr šviežių)
1 a.š. druskos
2 dideli kiaušiniai

įdarui
3 šaukšai sviesto
2 šaukšteliai saulėje džiovintų pomidorų pastos (galima naudoti ir pačius pomidorus)
1 šaukštas garstyčių
1-2 šaukštai Vorčesterio padažo
keletas lašelių tabasco padažo

1 šaukštelis garstyčių miltelių
1 šaukštelis rūkytos paprikos
1/2 šaukštelio druskos
žiupsnelis pipirų
1,5 puodelio tarkuoto sūrio (rekomenduojamas chedaras)

Darome tešlą.
Ištirpdome sviestą, kartu su 60 ml alaus. Nukeliame indą nuo kaitros ir supilame likusį alų. Mišinys turėtų gautis reikiamos temperatūros, šiltas. 
Dubenyje sumaišome 500 ml miltų, mieles, cukrų ir druską. Įpilame alaus mišinį ir šiek tiek pamaišome šaukštu. Įkuliame kiaušinį, gerai permaišome, įmušame antrą kiaušinį, vėl permaišome. Suberiame likusius miltus ir minkome tešlą 5 minutes.
Uždengiame dubenį plėvele ir pastatome šiltai kildintis, apie 1 valandą, kol tešlos kiekis padvigubės.
Tešlai bekylant pasiruošiame įdarą. Skystuosius įdaro ingredientus sumaišome viename dubenyje, sausuosius sumaišome kitame ir gerai permaišome su sūriu.
Pakilusią tešlą iškočiojame stačiakampiu, aptepame skystuoju įdaru, supjaustome kvadratėliais dedame sūrį ir krauname vieną ant kito. Po to gražiai sluoksniuojame į kepimo formą. Visas procesas itin puikiai parodytas štai čia. Vėlgi apdengiame plėvele ir statome šiltai dar valandėlei. Štai taip atrodo pakilusi duona


Pakilusią duonelę šauname į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepame apie 30 minučių. Kitą kartą į formą įtiesiu kepimo popieriaus, nes nors ir ji tefloninė, tačiau išsilydęs sūris prilipo, ko pasekoje duona buvo ganėtinai sunku išprašyti lauk. 
Iškepė tiesiog puiki duona, labai puri ir minkšta viduje.
Skanaus!

6 komentarai:

  1. nu cia tai wow! kai apsiseiliojau...
    mmm - noriu!

    AtsakytiPanaikinti
  2. :) prajuokinai :))) del apsiseiliojimo :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vis einant pro šalį plėšyčiau kol neliktų :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Smagu, kad patiko...mums tai irgi :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Šį receptą irg nužiūrau pas Edita, bet kol kas rankos neprieina :( Kaip nors, kitam savaitgaliui reikės paruošti, atrodo labai gardžiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gardu ir yra, o ypač, tiems kas mėgsta alų. Nes alaus skonis duonoje gana intensyvus. Nemegstantiems alaus siūlyčiau maišyti alų su vandeniu arba naudoti itin šviesų lengvą alų.

    AtsakytiPanaikinti