Reikia:
800 gr. banginio "filė"
3 v.š. aliejaus kepimui
4 morkų
1 pasternako
1 didelio svogūno
1 saliero stiebo
saujelės smulkintų šiaudeliais bambuko daigų
4 v.š. sojos padažo
1 a.š. tarkuoto imbiero
100 ml sultinio (daržovių)
1/2 a.š. kukurūzų miltų
druskos ir pipirų
Įkaitiname aliejų wok keptuvėje ir sudedame mėsą. Kepame ant stiprios ugnies, kol paruduos, arba tiksliau sakant, kol pajuoduos.. Pabarstome druska ir pipirais.
Išimame mėsą iš keptuvės ir laikome šiltai. Pakepame daržoves kol suminkštės, bet jokiu būdu nepaleis savo sulčių. Daržovės turi būti traškios.
Sumaišome imbierą, sojos padažą, kukurūzų miltus ir buljoną. Supilame į daržoves ir leidžiame užvirti. Paskaniname druska ir pipirais. Sudedame mėsą ir gerai išmaišome, kad viskas sušiltų. Patiekiame su virtais ryžiais.
Skanaus!
Super! Esu valgiusi tik vytintą ir tai patiko nerealiai, bet čia tai jau tikras delikatesas:)
AtsakytiPanaikintiViktorai, esu valgęs ryklį, bet banginį, tai come on ;) Nuryjau seiles, pamąsčiau, kokio skonio tai turėtų būti, nieko nesugalvojau, tada pamąsčiau: kai būsiu Norvegijoje, būtinai jo paragausiu ;) Labai įdomus receptas ir skamba labai gardžiai :)
AtsakytiPanaikintiSveiki, as Darius Valiulis, mano namas sudege mano pacio debiliskumo liepsnuose, kas nori paukoti, neaukokit, nes as asilas. Nemanau kad banginio file man galetu padeti.
AtsakytiPanaikintiLikusius gabaliukus pamarinavau, ryt bandysiu iškepti. Marinatas su alumi ir garstyčiomis, žiūresiu kas gausis. O skonis tai kaip jau minėjau, labai panašus į kapenėlių :)
AtsakytiPanaikintiPonas Dariau, jums jau niekas nebepadės :) nelabai supratau komentaro esmės...
AtsakytiPanaikintiTeko kelis kartus ragauti banginienos. Na, atmetus visus superžmogiškus etikos principus, šio gyvūno mėsa tikrai išskirtinio skonio ir kvapo. Pačiai teko gaminti tokį a la troškinį ir kepti banginienos kasnelius keptuvėje... mmm, skanumynas.
AtsakytiPanaikintiBeje, vietiniai banginieną prieš gamindami mirko piene, bet tai, manau, Jums, Viktorai, jokia naujiena :)
Banginiena mirkoma piene tam, kad nuimti nemalonu, ale zuvies tauku prieskoni, kuris atsiranda banginio taukams sukontaktavus su deguonimi, oksiduojantis. Tai gali atsitikti, jei pasitaike riebesnis banginis, jei pvz pagautas vasaros pabaigoje. Dar galima mirkyti vyne, ar bet kokiame gazuotame gerime, kuris turi antioksiduojanciu savybiu.
AtsakytiPanaikintiManau, as nesugebeciau pazvelgti i pagaminta banginio mesa o tuo labiau jos paragauti, manau reikia gerbti gamta, juk banginiai nyksta o juos valgyti tam, kad to dar nedarete manau kiek savanaudiska, juk yra ir daugybe kitokiu alternatyvu, kurioms negresia isnykimas ;) tai tiesiog mano nuomone :)
AtsakytiPanaikintiNoreciau nuraminti gerb. Anonimiska del nykstanciu banginiu. Medziojama yra tik viena banginiu banginiu rusis, kurios populiacija atlante siekia 102 tukst. Praeitu metu banginiu sumedziojimo kvota buvo apie 1200 vnt. Manau populiacija tikrai del tokio kiekio neisnyks.
AtsakytiPanaikintiO del jausmu, tai kaip jau kam, kazkam bangini gaila valgyti, kazkam briediena, dar kazkas ir eriuko gailisi.
Banginius gaudo tikrai ne brakonieriai ir parduodama ju mesa ne juodojoje rinkoje, kaip kad raganosiu ragai pvz... Viskas grieztai reglamentuota, kaip kiek kur ir kada galima pagauti. Tarp kitko, Norvegija buvo padariusi pertrauka banginiu medziokleje, leisdama siai rusiai atsigauti.
Nieko nebandau pateisinti ar palaikyti, tiesiog tai irgi mano nuomone. :)
man tikrai gaila būtų valgyti banginį, o pasakymas, kad gyvename tik vieną kartą, čia, manau, nelabai tinka. vien dėl to juk neimsiu valgyti vėžlių, ežiukų ir pan. (esu buvus Kinijoje, ten jie valgomi:///). na, kažkaip gaila ir tiek, juk ir taip yra ką valgyti. bet kiekvienam savo, čia tik mano nuomonė :) aš laiminga numirt galėsiu ir neparagavus banginio, vėžlio ar ežiuko, arklienos ar kažko pan. :)
AtsakytiPanaikintio šiaip noriu labai pagirti blog'ą, labai super receptai (nepaisant banginių:D), daug ką žadu išbandyti ir nuo šiol aš nuolatinė skaitytoja ir sekėja šio blogo :)
O tai vištų, ančių negaila? Švelniai kriuksinciu parsiuku? Kam nusisneket?
PanaikintiNa manau gailesti galima priskirti kulturu skirtumams. Pvz musu miestelio firminis patiekalas - arklienos file. Tulam lietuviui tai skamba kaip siaubas, kaip galima valgyti arkliena!? O cia - Norvegijoje arklienos mesa dedama i daugeli desru...
AtsakytiPanaikintiSmagu kad sis irasas tiek daug diskusiju sukele, matosi, kad zmones neabejingi tam ka skaito ir ka valgo :)
Arkliena - delikatesas. Sovietmečiu taip pat į dešras dėdavo tam tikrą procentą arklienos.
PanaikintiArklys vienas švariausių gyvulių, kaip ir jo mėsa.
Asmeniškai aš reguliariai užsisakau arklienos dešros ir konservų.
Lietuvos įmonės arklienos produkciją ir dabar gamina, tačiau beveik visą išveža į Vakarus.
Beje, aciu labai uz pagyrimus, labai malonu skaityti tokius atsiliepimus :)
AtsakytiPanaikintiziauru,svarbu,kad prikimsti skrandi.....nesvarbu kuo...ar arkliena ar banginiu,ar stirniena..
AtsakytiPanaikintitikrai yra is ko pasirinkti ka valgyti...gal geriau ryklius valgykit,jie gi irgi zmogu suryja,ju bus maziau,tai ir gresme zmogui sumazes...o jus visi busit sotus!!
Veganams ir vegetarams jau seniai priskirtas diagnozes kodas pagal TLK, taip kad neurotinius monologus apie tai ka valgyti ir ko ne,prasom rasyti i vasaros g. 5 skundu ir atsiliepimu knyga
AtsakytiPanaikintiMan buvo proga valgyti banginio mesa, bet atsisakiau gaila man ju ir netraukia ju ta juoda mesa. Eda tie zmones viska is eiles...
AtsakytiPanaikintiTai atneša patiekalą , o ponia sako- atiduokit šituos gabaliukus atgal banginiams :)
PanaikintiViktorai,nors postas senas,bet gal atsakysit?Ar dar kažkaip gaminot banginio mėsą?Vis pažiūriu parduotuvėj ir atgal padedu.Bet noriu nors kartą pabandyti:) Ir ar būtina mirkyti piene?Jūs visada mirkot?Ar bandėt grilinti?Iš anksto ačiū už atsakymą.
AtsakytiPanaikintiViktorai,nors postas senas,bet gal atsakysit?Ar dar kažkaip gaminot banginio mėsą?Vis pažiūriu parduotuvėj ir atgal padedu.Bet noriu nors kartą pabandyti:) Ir ar būtina mirkyti piene?Jūs visada mirkot?Ar bandėt grilinti?Iš anksto ačiū už atsakymą.
AtsakytiPanaikintiBanginio mesa taip primalakuotame puode turbut tik pavadinimas ir tik eilenes koses indigrientas palieka... Jokios egzotikos nebelieka viska sumaisius darzoviu koseje. Nejaugi nera jokio noro pajausti skirtumo taro patiekalu ir galu gale mesos skonio skirtumo? Kaip sovietmeciu ipratino viska sumarmaluoti i viena taip ir gamini kad priryjimas butu kuo sotesnis ir daugiau atrodytu.
AtsakytiPanaikinti... ka galiu pasakyti - baisu. Cia ne receptas cia eilinis maisto apdorojimas maisant visokias nesamones, kad tik kuo maziau dirbti ir kuo maziau varginti smegenine mastymui - o ka gi pasigaminti..?
dar pasikartosiu kvailas receptas matyt belekas - kas papuole i tinginio galva...
Tikrai nebaisu, valgiau ir pagal sita receptą ir padaryta kaip steika, ir maltos banginienos kotletukus. Viskas lb neblogai
PanaikintiO gal vytukai zinai ta rimta recepta banginiui?kaip suprantu nusimanai kaip butu skaniai paruostas patiekalas be makaliozes.
AtsakytiPanaikintiTai parekomenduik kaip ta bangini paruosti?aciu
AtsakytiPanaikintiGerb. Vytuk, toli grazu čia iki košės ir makalynės. Jei pastebėjote daržovių čia tik mažuma, grynai dėl skonio. Puikus banginienos skonis tikrai jaučiasi
AtsakytiPanaikinti