2012 m. kovo 25 d., sekmadienis

Aukštikalnių midijos

Dar vienas receptas iš J. Oliver knygos "Jamies Great Britain". Labai tinka, kai norisi kitokių midijų, ne tik troškintų vyne ar su pomidorų padažu.


Reikia:
2 kg midijų (kiekius ėmiau per pusę nei knygoje,bet rašau originalius)
1 didelis poras
1 saliero stiebas
alyvuogių aliejaus
2 gabaliukai sviesto
250 gramų rūkytos menkės, be odos ir kaulų
6 "shotsai" viskio (kiekvienas po 25 ml)
200 ml riebios grietinėlės
pundelis plačialapių petražolių
alyvuogių aliejaus patiekimui
česnakinės duonos patiekimui

Nuvalome midijas, išmetame tos kurios atsidariusios ar sulūžusios.
Smulkiai susipjaustome porą ir salierą. Dideliame puode įkaitiname šlakelį alyvuogių aliejaus ir gabalėlį sviesto. Sudedame porą ir salierą ir kepame apie 10 minučių kol daržovės suminkštės. Pirštais suplėšome ir sudedame į puodą rūkytą menkę ir supilame viskį. Pagal Oliverio patarimą viskį padegiau, jo nuomone tai suteikia kitokio skonio patiekalui... Patvirtinti negaliu, nes dar neragavau neapdeginto. :)
Alkoholiui išdegus sudedame midijas ir grietinėlę. Permaišome ir pakratome puodą, uždengiame dangčiu ir verdame apie 4-5 minutes kol kriauklės atsidarys. Išimame midijas į didelę lėkštę, neatsidariusias iškarto išmetame. Padažą paverdame ant stiprokos ugnies keletą minučių, kol pasidarys norimo tirštumo. Sudedame kapotas petražoles, jei reikia paskaniname druska ir pipirais. Pilame ant midijų, pašlakstome alyvuogių aliejaus ir patiekiame su duona.
Patarimas - jei menkė sūroka, ją geriau pamirkyti porą valandų šaltame vandenyje ir labai atsargiai su druska dedama į patiekalą, nepersūdykite!
Skanaus!



8 komentarai:

  1. Nerealu! Midijas ir kitus moliuskinius galčiau valgyti kas dien:)Ar bandei kepti ant grotelių (barbekiu), kartą Baskuose tokį variantą paragavau dar ir dabar laukiu nesulaukiu pavasario, kad galėčiau išsikepti...rekomenduoju

    AtsakytiPanaikinti
  2. ne ant groteliu dar neteko bandyti, bet butinai pabandysiu pavasariui isibegejus :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Viktorai - SUPER!!! viskio SHOT tinka absoliuciai prie visko! o vietoje rukytos menkes as gal bandysiu deti chorizo desros, nes pas mus cia, kaip zinia, ne Norvegija, ir su rukyta menke Itakoje kiek kudoka; viskis, chorizo ir midijos man skamba kaip super derinys; as paskui tau parasysiu, kaip ten man viskas isejo; aciu tau uz puikia ideja ir uz ikvepima!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tokie užkandžiai mane veda iš proto :) norisi dar ir dar. Matyt pats laikas krevetes iškeisti į midijas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ausra, manau, kad tavo aprsytas derinys super. Butinai pranesk kaip gavosi :)
    Skaniosdienos, nereikia iskeisti, reikia valgyti ir ta ir ta :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Viktorai, nuostabus receptas, tikrai išbandysiu, nu tu velnias, tas viskis kaip čia gerai skamba ;) Šaunus receptas, jau dabar skonį įsivaizduoju.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Viktorai, nu tu velnias... visi tokie velniškai puikūs tavo receptai :) Labai mėgstu visokius moliuskus, ruošiu panašiai, bet be menkės, dedu daug česnako ir vietoj viskio naudoju baltą vyną... kuris nedega ir to padegėjiško skonio nesu patyrusi :( Būtinai išbandysiu šį receptą.
    Aušra, aš perku ShopRite dešrų ir sūrių pjaustymo skyriuje tokią parūkytą ir kartais nelabai sūrią "Smoked Whitefish" $8.99/lb. Gal pas jumi irgi parduoda? Iš pažiūros ir skonio ši žuvis labai primena rūkytą menkę, tik nepirk uodegos, nes gali gauti sausą ir labai sūrią :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mindaugai, Segebute aciu uz komplimentus! :)

    AtsakytiPanaikinti