2011 m. liepos 26 d., antradienis

Pusryčių omletas vaflinėje



Įdomesnis būdas išsikepti kiaušinienę :)
Reikia:
2 kiaušinių
2 pievagrybių
poros šaukštų pieno
druskos ir pipirų
šviežių petražolių

Įjungiame ar ant ugnies pastatome vaflinę. Patepame sviestu ar aliejumi, kad nepriliptų. Kol ji kaista susipjaustome pievagrybius griežinėliais. Dedame į vaflinę ir pakepame 3-4 minutes. Kiaušinius išplakame su pienu, druska ir pipirais ar kitais norimais prieskoniais. Pilame plakinį į keptuvę ir kepame apie 4-5 minutes. Pabarstome petražolėmis ir..
Skanaus!

2011 m. liepos 22 d., penktadienis

Rabarbarų koncentratas greitam naudojimui


Super dalykas nežinantiems ką veikti su rabarbarais, kurių Norvegijoje ir laukinių nemažai  :) Šis koncentratas turėtų būti naudojamas iškart, nes norint išlaikyti ilgesnį laiką, jį reikėtų keletą minučių pavirinti, prieš išpilstant į butelius

Reikia:
2 kg rabarbarų (kuo raudonesni tuo geriau)
2 ltr. cukraus
2 citrinų arba laimų
šiek tiek vanilinio cukraus arba vanilės stiebelis

Rabarbarus ir citrinas supjaustome griežinėliais ir dedame į didelį puodą. Užviriname 3 litrus vandens ir ištirpdome jame cukrų. Verdančią masę pilame ant rabarbarų su citrina ir dedame vanilę. Uždengiame dangčiu ir pastatome į šaltą vietą 3 dienom. Sterilizuojame butelius (gerai išplaunam ir dedam 10 minučių į orkaitę įkaitintą iki 100 laipsnių) ir pilame į juos koncentratą. Jį skiesti reiktų 1:2 arba 1:3. Labai gaivinantis karštą vasaros dieną
Skanios gaivos :)

Marinuoti svogūnai, pagal J. Oliver (pickled onions)


Imame norimą kiekį raudonųjų svogūnų ir pjaustome į 4-6 dalis, priklausomai nuo dydžio. Pjaustome taip, kad svogūno dalys neatsiskirtu viena nuo kitos.
Darome "konservantą" : imame pora stiklinių vandens ir vieną stiklinę vyno ar obuolių acto (originaliame recepte maišė 1:1, bet aš maišiau 1:2 ir manau, kad tikrai užtenka), beriame žiupsnį druskos ir užverdame. Kol verda "konservantas" pasiruošiame marinatą.
 Imame porą stiklinių alyvuogių aliejaus, vieną čili, keletą skiltelių česnako, porą lauro lapų, druskos. Čili ir česnakus susmulkiname ir sudedame i aliejų. Lauro lapus dedame tiesiai į stiklaini.
Užvirus konservantui, metame į jį svogūnus ir verdame apie 3 minutes. Reikėtų su šaukštu juos skandinti, nes labai jau lipa lauk :) Pasibaigus koncervavimosi laikui imame svogūnus lauk ir dedame į aliejų su čiliu ir česnaku. Viską gerai išmaišome ir dedame į stiklainį. Užpilame aliejumi ir sandariai uždarę padedame vėsiai, toliau nuo saulės spindulių. Nedėkit į šaldytuvą, nes aliejus sušals ir daržovės nesimarinuos :) Valgyti galima ne ankščiau, kaip po 2 savaičių.
Tokiu būdu galima marinuoti įvairias daržoves - pankolius, baklažanus, cukinijas. Kiekvienam galima pasirinkti norimą prieskonį.
Skanaus!

Baklažanų čipsai


Reikia:
baklažano
druskos

Baklažaną pjaustome plonai plonai, idealiausiai būtų apie 2 mm storio griežinėliais. Lupti nereikia. Griežinėlius dėliojame lėkštėje ir pabarstome druska. Persistengti su druska nereikėtu, užtenka pabarstyti vos vos. Laukiame apie pusvalandi, kol druska išstums iš baklažanų vandenį. Griežinėlius gerai nusausiname popieriniu rankšluosčiu ir kepame fritiūrinėje, iki 190 laipsnių įkaitusiame aliejuje kol gražiai paruduos. Išėmę dedame ant popierinio rankšluosčio, kad nubėgtų riebalų likutis. Valgyti reikėtų iškart, nes po kiek laiko čipsai turi tendenciją suminkštėti.
Skanaus!

2011 m. liepos 17 d., sekmadienis

Keptos paprikos - itališkai

Tai puikus antipasti - aperityvas prieš rimtesį valgį :-)


Reikia:
poros raudonų arba geltonų paprikų
keleto skiltelių česnako
pora šaukšteliu konservuotų kaparelių
jūros druskos
juodųjų pipirų
dėžutės ančiuvių filė
alyvuogių aliejaus
šiek tiek citrinų sulčių

Paprikas supjaustome į kokias 6 dalis, jei jos didelės. Jei mažesnės, užteks į keturias. Dedame į skardą pateptą aliejumi, į kiekvieną "laivelį" dedame ančiuvio filė, pjaustytą česnaką ir kaparėlius. Paskaniname druska, pipirais, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir vos vos citrinų sultimis. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol paprikos suminkštės
Skanaus!

2011 m. liepos 15 d., penktadienis

Skrudinti avinžirniai



Avinžirnius (džiovintus) merkiame į vandenį ir pamirštame bent vienai parai (galima imti ir konservuotus,reikia gerai nuplauti ir nusausinti). Kai išmirksta nusausiname ir beriame į įkaitintą aliejų. Kepame apie 3 minutes, dedame ant popierinio rankšluosčio, kad nusausinti aliejų. Kepame kitą porciją. Jai iškepus imame pirmąją porciją ir metame atgal į aliejų, pakepame dar keletą minučių. Atsargiai, kai kurie žirniai gali sprogti kaip popkornas (teko tai pajusti ). Iškepus visiems žirniams nusausiname aliejų, sumaišome šiek tiek miltų su paprikos milteliais ir čili milteliais. Įberiame žiupsnį druskos ir viską labai gerai sumaišome su keptais žirniais.
Labai tinka prie alaus

Sūrio spurgos


 Reikės:
50 g tarkuoto fermentinio sūrio
2 kiaušiniai
2 valg.š. miltų
druskos, pipirų
dziūvėsėliai
aliejaus

Išmaišyti sūrį, kiaušinius, miltus ir prieskonius ( kas mėgsta aštriau,galima dėti čili) . Formuoti rutuliukus, apvolioti kiaušinyje, paskui džiūvėsėliuose ir kepti įkaitintame aliejuje kol apskrus.
iškepus, nusausinti ant servetėlės.
Itin skanu su padažiuku: kečiupas+majonezas+česnakas

2011 m. liepos 10 d., sekmadienis

Švediška duona ir sumuštinis su tuno salotom

Photobucket


Kepiau šią duona su Philadelfia kreminiu sūriu su laiškiniu česnaku, tačiau galima naudoti, kad ir paprasta kreminį sūrį ir pridėti norimų prieskonių. Originali švediška duona kepama su krapais. Duona gaunasi labai minkšta ir puri viduje, bet su labai traškia plutele.
Gaminau duona duonkepėje, tačiau aprašysiu, kaip ji turėtu būti daroma rankomis.

Reikės:
500 gr. kvietinių miltų
250 ml. šilto vandens
20 gr. šviežių mielių (arba 6 gramai sausų)
1 v.š. cukraus
125 gr. Philadefia kreminio sūrio su laiškiniu česnaku
70 ml. alyvuogių aliejaus
1 šaukštelis druskos


Pirmiausia išmaišome mieles, cukrų, druską su vandeniu. Sudedame kreminį sūrį, miltus, aliejų ir gerai, labai gerai išminkome. Rekomenduočiau naudoti virtuvinį kombainą ar duonkepę, tešlą reikia minkyti apie 15 minučių. Sudedame išminkytą tešlą į dubenį, uždengiame švariu rankšluostėliu ir paliekame šiltai (geriausia saulėje) pakilti dvigubai.  Turėtų užtrukti nuo 30 minučių iki 1 valandos, priklausomai nuo šilumos.
Tešlai pakilus, kratome ją į kepimo formą, reikėtų ją spaudyti ir minkyti kuo mažiau, kad ji nesukristų ir tešloje liktų kuo daugiau oro. Formą vėl pastatome šiltai, kad pakiltų dvigubai, kažkur 20-čiai minučių. Patepame išplaktu kiaušiniu ir šauname į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame 15 minučių, po to uždengiame kepimo popieriumi ir kepame dar 20 minučių. Atvėsiname duoną ant grotelių.

Norėdami pasidaryti gardų sumuštinį, paskrudiname porą riekelių duonos ir susimaišome tuno salotas. Joms reikės :
indelio konservuoto tuno
saliero stiebelio
svogūno laiškų
marinuotų agurkelių
majonezo ar kito padažo (pvz remulado ar aioli)
druskos su pipirais
šiek tiek citrinos sulčių

Tiesiog viską sumaišome, dedame tarp paskrudintos duonos riekelių ir mėgaujamės.
Skanaus!
Recepto šaltinis Passion 4 baking

2011 m. liepos 7 d., ketvirtadienis

Sukta duonelė su saulėje džiovintais pomidorais, alyvuogemis ir prieskoniais


Nerealiai skani duonelė. Kepiau ją pagal Neringos receptą. Duona  liko įvertinta tiek šeimoje, tiek bendradarbių (norvegų) tarpe. Ją tiesiog galima valgyti vieną, be abejonės ji tiks ir prie mėsos patiekalų.

Reikia:
2,5 dl kukurūzų miltų
5 dl kvietinių miltų
250 ml šilto vandens
10 gr šviežių mielių
1 šaukštelio druskos
1 šaukštelio cukraus

Įdarui:
šaukšto kapotų petražolių
šaukšto kapotų bazilikų
keleto saulėje džiovintų pomidorų, marinuotų aliejuje (aš naudojau s. džiovintų pomidorų pastą - labai tiko)
3-4 skiltelių česnako, išspaustų spaustuvu
8 juodųjų alyvuogių, sukapotų
3 šaukštų gero alyvuogių aliejaus arba aliejaus nuo marinuotų pomidorų
druskos ir pipirų


Mieles sutrupiname į vandenį, ir išmaišome su druska ir cukrumi. Dedame miltus ir viską labai gerai išmaišome ir išminkome. Nepakartojamas daiktas tokiam reikalui yra duonkepė arba virtuvinis kombainas. Tešla uždengiame rankšluostėliu ir paliekame kildintis valandai laiko. Turėtų pakilti minimum dvigubai.

Kol kyla tešla, susismulkiname ir sumaišome įdaro ingridientus.

Pakilusią tešlą perminkom, iškočiojame apie 1-2 cm storio apskritimą ir aptepame įdaru. Tada pjaustome juostelėmis ir pradėdami nuo trumpiausios, sukame duonele. Įdarui geriausia būti viduje, nes kitu atveju alyvuogės ir pomidorai gali apdegti.

Susuktą duoną paliekame šiltai apie pusvalandį pasikildinti ir šauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Man duonelė kepė 25 minutes. Kiek keps kitoje orkaitėje, priklauso tik nuo jos :)

Atvėsiname ant grotelių ir mėgaujamės.
Skanaus!

Kibinai


Tešlai:
0,5 kg miltų
200 gr kieto margarino
150 ml grietinės
žiupsnio druskos
2 kiaušinių

Įdarui:
kiaulienos sprandinės apie 600 gr
1 didelio svogūno
50 gr margarino
pipirų
druskos, arba vegetos
šlakelis virinto šalto vandens

Darom tešlą - pilam į dubenį miltus ir dedame supjaustytą gabaliukais margariną, viską gerai išminkome/ištriname, kad neliktų didelių sviesto gabalų. Pirmo kiaušinio trynį atskiriame nuo baltymo, baltymą metam į tešlą. Trynį atidedam. Kitą kiaušinį visą sukuliam į tešlą (aišku be lukšto :) ). Pilam grietinę ir druską. Viską labai gerai išminkom ir dedam į šaldytuvą pusvalandžiui.

Įdarui imam sprandinę ir gerai sukapojam, beveik iki faršo konsistencijos. Maišom su smulkiai kapotu svogūnu, pagardinam pipirais, druska arba vegeta, dedame margariną ir įpilame šiek tiek vandens.

Tešlą imame lauk iš šaldytuvo, gnybiame kiaušinio dydžio gabalėlius, kočiojame, dedame įdarą ir formuojame kibinus. Dedame į skardą, jos tepti riebalais nereikia, nes tešla ir taip riebi ir tepame išplaktu kiaušinio tryniu su vos vos vandens. Šauname į orkaitę įkaitintą iki 200 laipsnių 25-30-čiai minučių.
Skaniausia kaip tikroj kibininėj valgyti su karštu sultiniu!
Skanaus!

Itališka speltos duona - focaccia

Tradicinė facoccia kepama iš kvietinių miltų. Čia viena iš alternatyvių focaccios rūšių.


Reikės:
0,5 kg sijotų speltos miltų
1 šaukšto medaus
pusė pakelio sausų mielių
300 ml šilto vandens
druskos
50 ml alyvuogių aliejaus
jūros druskos, stambios
džiovintų arba šviežių rozmarinų
alyvuogių, juodųjų be kauliukų

Mieles ir medų išmaišome vandenyje, įmaišome druską ir miltus. Aš minkiau duonkepėj, jei rankomis tai 5 minutes gerai išminkyti tešlą. Kildinti šiltai apie 60 min. Ištepti aliejumi formą, dėti tešlą, užpilti 50 ml aliejaus ir pirštais paskirstyti formoje (aš naudojau apvalią pyrago formą). Sukaišioti alyvuoges, apibarstyti jūros druska ir rozmarinais. Pastatyti šiltai kildinti dar 30 min. Šauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 20-30 minučių.
Skanaus!

2011 m. liepos 2 d., šeštadienis

Giedriaus švilpikai


 Šį receptą išskaičiau pas gerb Giedrių Vilpišauską. Čia galima rasti Originalų receptą

Reikės:
1 kg bulvių
2/3 stiklinės miltų
1 didelio kiaušinio
šiek tiek druskos ir pipirų

Bulves išverdame ir būtinai išgariname vandenį, kad jos būtų kuo sausesnės. Sutriname bulvių trintuve, kaip bulvių košei.Beriame miltus, įmušame kiaušinį, paskaniname druska bei pipirais. Viską rankomis gerai išmaišome. Maišyti ilgai nereikia, nes kuo toliau tuo tešla labiau ims lipti prie rankų. Lentelę gerai pabarstome miltais, savo rankeles irgi pamiltuojame ir imame saują tešlos. Suvoliojame is jos "dešrelę" ir suplojame ją iki 0,5-1 cm storio. Pjaustome įstrižai, kad gautųsi gražūs rombai. Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame orkaitėje apie 20 minučių. Viduryje kepimo vertėtu švilpikus apversti, kad gražiai apskrustų iš abiejų pusių. Mes valgėm su spirgučių padažu ir grietine. Gaila neturėjom džiovintų grybų, būtume pasidarę grybų padažiuką, kaip originaliame recepte. Turėtu būti daaaar skaniau! Ačiū Giedriui už paprastą ir puikų receptuką!

Gnocchi

Itališki gnocchi, tai ne makaronai, kaip daug kas galėtu pagalvoti, tai virtinukai iš bulvių arba manų kruopų. Iš manų daromi "gnocchi romana" - romietiški gnocch'iai. Teko jų ragauti Romoje, tai bent jau mano skoniui bulvinis variantas tikrai skanesnis. :)


Reikia:
0,5 kg didelių bulvių
100 gr miltų
1 kiaušinio
50-70 gr tarkuoto parmezano
pusė šaukštelio tarkuoto muskato riešuto
druskos

Bulves įvyniojame į foliją ir iškepame orkaitėje. 180 laipsnių  temperatūroje turėtų iškepi maždaug per vieną valandą. Bulves atvėsiname ir nulupame. Tada gerai sutriname trintuvu, trinant jos dar turėtų būti šiltos. Virtuvinio kombaino patarčiau nenaudoti, nes gausite klijų koncistencijos masę. Sutrynus atšaldome, mušame kiaušinį, beriame miltus, muskatą, parmezaną ir druską. Viską gerai išmaišome, nieko tokio jei limpa prie rankų. Masė turi būti gana standi. Pasibarstome lentutę miltais, taipogi rankas. Imame saują tešlos ir kočiojame ilgą dešrelę.Turėtu gautis apie 1-5 cm diametro. Tada pjaustome 1 cm gabaliukais ir išspaudžiame formą su šakute.
Užverdame didelį puodą vandens ir įberiame didelį žiupsnį druskos. Dedame gnocchi'us į puodą, per daug nedėkit, nes sulips. Virti reikėtų 1 minutę, po to kai iškyla į paviršių.
Aš patiekiau su baltu grybu padažu, bet galima patiekti su įvairiais padažais, taipogi vien tik pabarstytus tarkuotu parmezanu.
Skanaus! :)

Bulvių apkepas su tunu


Reikia:
kilogramo bulvių
indelio tuno
pakelio grietinėlės
stiklinės pieno
50 gramų rūkyto kumpio
dviejų porų
8 ančiuvių filiukų
alyvuogių aliejaus
druskos ir pipirų

Bulves nuskutame ir supjaustome griežinėliais. Kumpį, porus, ančiuvių filė susmulkiname. Į puodą pilame alyvuogių aliejaus ir dedame griežinėliais supjaustytas bulves, kumpį ir ančiuvius. Pakepiname apie 7 minutes. Dedame tuną ir viską gerai išmaišome, viską kratome į kepimo skardą, pilame grietinėlę, pieną, pagardiname druska ir pipirais ir šauname į orkaitę įkaitintą iki 180 laipsnių, 40-čiai minučių. Galima valgyti vienas arba kaip garnyrą
Skanaus!

Vistos slaunele su medaus ir garstyciu aptepu


Reikia:
keletos vištų šlaunelių
4 šaukštų medaus
4 šaukštų švelnių garstyčių
50 gr išlydyto sviesto
 2 šaukštų citrinų sulčių
druskos ir pipirų

Vištų šlauneles guldome į skardą išklotą popieriumi ir aptepame paruoštu mišiniu. Šauname į orkaitę įkaitintą iki 200 laipsnių ir kepame apie 15 minučių. Šlauneles atsargiai apverčiame ir aptepame padažu iš kitos pusės. Kišame atgal į orkaitę ir kepame dar 15-20 minučių kol gražiai apskrunda. Patiekiame su ryžiais. Itin tinka meksikietiški ryžiai, kuriuos kaip tik ir patiekiau.
Skanaus!