2011 m. gruodžio 10 d., šeštadienis

Kotletukai su rūkyta lašiša

Puikus receptas, kurį nusižiūrėjau nuo naujausios J. Oliver knygos - Jamies Great Britain. Puikūs savaitgalio pietūs šeimai ar svečius pavaišinti. Tik kitą kartą darydamas patieksiu šiuos kotletukus su grietinės ir krienų padažu, nes pastebėjom, kad jie šiek tiek sausoki, taigi padažiukas tikrai nepamaišytų.

Reikia:
0,5 kg bulvių
1 didelio poro
gabalėlio sviesto
250 gr. rūkytos lašišos, sukapotos
žiupsnio malto muskato riešuto
3 kiaušinių
1 citrinos
saujelės kapotų petražolių
saujos miltų
6 riekelių padžiūvusios duonos
6 plonyčių rūkyto kumpio riekelių (bacon'o)

Porą nuplauname, plonai suraikome pusžiedžiais ir kepame keptuvėje su gabalėliu sviesto ir žiupsneliu muskato, ant silpnos ugnies apie 20 minučių, kol porai pasidarys minkštučiai ir kreminiai. Įberiame truputėlį druskos ir pipirų. Atidedame į šalį kad atvėstų.
Kol kepa poras išsiverdame bulves. Išvirusias nukošiame ir sutriname bulvių trintuvu iki ne visiškai vientisos masės. Vienas kitas stambesnis bulvės gabaliukas tikrai nepamaišys.
Į pravėsusias bulves dedame kapotą rūkytą laišišą, porus, vieno kiaušinio trynį (kitus įmušame į dubenį). Nutarkuojame citrinos žievelę ir išspaudžiame sultis iš vienos puselės. Suberiame petražoles. Viską gerai sumaišome ir suformuojame 6 nedidelius rutulius.
Nuo duonos riekelių nupjauname plutelę (jos nenaudosime) ir sudedame į virtuvinį kombainą su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Viską gerai kombainu permaišome, kad gautusi gana stamboki džiūvėsėliai.. Dedame juos i atskirą lėkštę. Į trečią lėkštę beriame miltus.
Kotletuką šiek tiek suplojame ir metame į miltus. Nukratome visą miltų perteklių ir merkiame į kiaušinį, po to iškarto į džiūvėsėlius. Taip suformuojame visus kotletukus, nusiplauname rankas ir gerai "patapšnojame", kad džiūvėsėliai gražiai priliptų. Suformuojame tokius kaip ir hamburgerius, maždaug 3 centimetrų storio. Imame griežinėlį bekono ir vyniojame aplink kotletuką. Kad nenukristų ir neatsivyniotų susmegiame smeigtuku. Dedame į skardą ir šauname į orkaitę įkaitintą iki 220 laipsnių. Kepame apie 25 minutes kol gražiai paruduoja. Patiekiame su salotomis ir norimomis daržovėmis. (Ir be abejo nepamirškite ištraukti smeigtukų :-D )
Skanaus!

14 komentarų:

  1. atroo šventiškai ir laaaabai skaniai :) man tik toks klaisimėlis kilo - ar nebuvo sūroka - na lašiša, bekonas... ?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne sūru tikrai nebuvo, tiesa druskos i visą kotletų masę dėjau tik mažą žiupsnelį.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai nuostabiai atrodo! Labai gundančiai ir skniai :) o man kai maistas atrodo dar ir gražiai pasidaro dvigubai skanesnis :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ogo,isbandysim! tik druskos gal nedesiu nei ziupsnelio,nes isivaizduoju,kad gali pakakt is paciu ingridientu-lasisos ir bekono,mes indrefile bekone kepam,tai niekad nesudau ir neprieskoniuoju tos file,man pakanka skonio nuo bekono ir padaziuko :) Dekui uz geras idejas,nes,kai nusiperkam dideli gabala lasisos nuolat tenka ismesti,nesuvalgom,o dabar zinosiu kur naudoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Reda, aciu uz gera zodi, skonis tikrai puikus (nuotraukomis nesu labi patenkintas, nes studijinio apsvietimo neturiu, o naturalaus cia pas mus siaureje beveik nera..) :)
    Skandinave, gali ir visai nedeti druskos, manau jei jau bus per mazai geriau pasibarstyti, nei kad valgyti per suriai.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nuostabiai atrodo, o ir įsivaizduoju, kad labai skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oi Viktorai, kaip pavydziu, sitiek lasisos "ten" turi ;) Labai geras patiekalas, toks gardutis, kurio turbut neatsivalgytum?! :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Rasa aciu
    Mindaugai, pritariu, pavydziu net sau :) O ypac kai pries kaledas visokiu rusiu rukyta lasisa "ismeta" uz puse kainos :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Klausimas: salti skanu ar tik karsti? Ar vietoj duonos pluteles jei imsiu iskart gatavus dziuveselius tiks? jei reiks cia stambesniu,tai tarkim tuos norgiskus nesaldintus dziuvesius jei sutrinciau?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Bent jau man tai skanesni karsti, tik is orkaites..
    Skandinave, ne plutele reikia smulkinti, o duona :) manau, poros dienu duonos namie visada turi, nepirk dar atskirai dziuvesiu... bet siaip jie manau turetu tikt.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Pakoregavau siek tiek aprasyma del pluteliu ir riekeliu, nes nelabai aiskiai buvau parases :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Na as ir nebuvau gerai isigilinusi i recepta,pirma visad tik permetu akimis is kokiu produktu,paskui tik gilinuosi i eiga labiau,kai jau pradedu gaminti,gal ten tavo ir gerai viskas buvo parasyta,tik as netiksliai paskaiciau...

    AtsakytiPanaikinti
  13. Isbandziau sita receptuka, tai visai nieko, tik man padazo kazkokio pritruko, nes truputi sausoki tie kotletukai ir siek tiek citrina per daug jauciasi mano nuomone. Dar pastebejau kad cia visi del druskos diskutuoja, tai galiu pasakyt kad dejau druskos ir bulves verdant ir ant poru ir tikrai nebuvo per suru :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Aha, padazo mums irgi pritruko, o surumas manau nuo kumpio labai priklauso.. Prie citrinos skonio, manau daugumos lietuviu receptoriai nera labai priprate, taigi zinoma galima naudoti maziau :)

    AtsakytiPanaikinti