2011 m. liepos 10 d., sekmadienis

Švediška duona ir sumuštinis su tuno salotom

Photobucket


Kepiau šią duona su Philadelfia kreminiu sūriu su laiškiniu česnaku, tačiau galima naudoti, kad ir paprasta kreminį sūrį ir pridėti norimų prieskonių. Originali švediška duona kepama su krapais. Duona gaunasi labai minkšta ir puri viduje, bet su labai traškia plutele.
Gaminau duona duonkepėje, tačiau aprašysiu, kaip ji turėtu būti daroma rankomis.

Reikės:
500 gr. kvietinių miltų
250 ml. šilto vandens
20 gr. šviežių mielių (arba 6 gramai sausų)
1 v.š. cukraus
125 gr. Philadefia kreminio sūrio su laiškiniu česnaku
70 ml. alyvuogių aliejaus
1 šaukštelis druskos


Pirmiausia išmaišome mieles, cukrų, druską su vandeniu. Sudedame kreminį sūrį, miltus, aliejų ir gerai, labai gerai išminkome. Rekomenduočiau naudoti virtuvinį kombainą ar duonkepę, tešlą reikia minkyti apie 15 minučių. Sudedame išminkytą tešlą į dubenį, uždengiame švariu rankšluostėliu ir paliekame šiltai (geriausia saulėje) pakilti dvigubai.  Turėtų užtrukti nuo 30 minučių iki 1 valandos, priklausomai nuo šilumos.
Tešlai pakilus, kratome ją į kepimo formą, reikėtų ją spaudyti ir minkyti kuo mažiau, kad ji nesukristų ir tešloje liktų kuo daugiau oro. Formą vėl pastatome šiltai, kad pakiltų dvigubai, kažkur 20-čiai minučių. Patepame išplaktu kiaušiniu ir šauname į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame 15 minučių, po to uždengiame kepimo popieriumi ir kepame dar 20 minučių. Atvėsiname duoną ant grotelių.

Norėdami pasidaryti gardų sumuštinį, paskrudiname porą riekelių duonos ir susimaišome tuno salotas. Joms reikės :
indelio konservuoto tuno
saliero stiebelio
svogūno laiškų
marinuotų agurkelių
majonezo ar kito padažo (pvz remulado ar aioli)
druskos su pipirais
šiek tiek citrinos sulčių

Tiesiog viską sumaišome, dedame tarp paskrudintos duonos riekelių ir mėgaujamės.
Skanaus!
Recepto šaltinis Passion 4 baking

7 komentarai:

  1. O jei kepti duonkepėje tai tiesiog sudėti visus ingridientus pagal eiliškumą? (mielės pabaigoje)Ar reikia ingridientus dėti čia aprašyta tvarka?

    AtsakytiPanaikinti
  2. kepdamas duonkepėje, jei naudoju šviežias mieles, tai darau viska kaip aprašyta. t.y pirmiausia mieles sumaišau su vandeniu ir sudedu viską kitką. Jei naudojant sausas mieles, tada jas būtinai reikia dėti paskutines. t.y. ant miltų viršaus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kokio svorio kepaliukui pateikti kiekiai? Kokia programa duonkepėje kepė?

    AtsakytiPanaikinti
  4. 1 kg duonai. o duonkepėje aš kepiau ant prancūziškos duonos programos, 1 kg svoris, šviesi plutelė. Ji labai gerai kyla, todėl reikėtų naudoti programą, kurioje ne pats ilgiausias kildinimo laikas. Man su naudojama programa reikėjo grūst tešla atgal, kad dangčio nepakeltų :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai geras derinukas. Tik man nepavyko tokių dailių sumuštinių suruošt, nes duona labai iro pjaustant - nesumąstau ką ne taip padariau ...
    Karina

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gal neatsalusia pjaustei?
    Jei ne, tada reiskia, kad teslai truko skyscio/vandens. Kita kart pabandyk pora saukstu daugiau ipilt.

    AtsakytiPanaikinti