2015 m. lapkričio 8 d., sekmadienis

Ant laužo keptos dešrainių bandelės.

Tiesiog gera, kai bent vieną dieną per savaite nelyja ir galima pabūti lauke. Šiandien Norvegijoje Tėvo diena, taigi laikas skirtas vaikams, jų begaliniams norams, nepasitenkinimams ir bandymams tuos norus patenkinti :)
Jau senokai norėjome išbandyti šias bandeles, tačiau tai oras blogas, tai dar kokių trukdžių atsiranda. Šiandien pagaliau prisiruošėme, užsimaišėme tešlą ir užsikūrėme laužą. Už geros valandėlės, kai pagaliau sudegė malkos ir atsirado pakankamai žarijų vyniojome ant beržo šakų pakilusią tešlą ir kepėme šias nuostabias dešrainių bandeles. Pas mus Norvegijoje jos dar vadinamos pinnebrød - pagalio duona. Viskas aišku kodėl ji taip vadinasi. 
Pora praktiškų patarimų - šaką rinkitės šiek tiek didesnio diametro nei dešrelė, nes kitu atveju tiesiog neįmanoma jos įgrūsti į duoną. Bandeles kepkite ant žarijų, ne ant ugnies, nes kitaip ji sudegs iš išorės, o viduje bus neiškepusi. Bandelė būna iškepusi tada kai laisvai nusiima nuo lazdos.
Šią tešlą galima pasidaryti iš vakaro, prieš einant į žygį ir laikyti ją šaldytuve. Prieš einant į kelionę po miškus ar kalnus sudėti ją į sandarią dėžutę, o sustojus pietų greitai susirasti beržinę šaką (pušies ar eglės šakų nerekomenduoju :) ) ir išsikepti puikios duonos.




Taigi 12-14 bandelių reikės:

5 v.š. aliejaus
0,5 ltr. rūgpienio (tinka ir paprastas pienas)
1 v.š. cukraus
6 gr. sausų mielių arba 25 gr. šviežių
350 gr. pilno grūdo kvietinių miltų
600 gr. kvietinių miltų
1 a.š. druskos
žiupsnis kmynų

Sumaišome visas sausas sudedamąsias tešlos dalis, t.y. miltus, sausas mieles (jei naudojat šviežias, tada jas reiktų išmaišyti piene/rūgpienyje), cukrų, druska bei kmynus.
Supilame pieną ir aliejų ir viską gerai išminkome. Pastatome valandėlei pakilti.
Tuo tarpu užkuriame laužą ir pasiruošiame lazdeles ant kurių vyniosime tešlą. Nuskutame medžio žievę ir gerai patepame aliejumi, kad tešla nepriliptų.
Kai jau turime laužavietę pilną raudonų žarijų imame po kiaušinio dydžio tešlos gabalėlį, formuojame ilgą slieką ir jį šiek tiek suploję vyniojame ant pagalio.
Kepame pastoviai sukiodami apie 20 minučių, kad gražiai apskrustu iš visų pusių. Bandelę galima baigti kepti ir nuėmus nuo pagalio ir padėjus ant grotelių, taip geriau matysis kada ji viduje iškepusi.
Visiškai savo skonių receptorių palaimai, dešreles apvyniojame plonai pjaustyta šonine ir pakepame ant laužo.
Dedame į bandeles kartu su pomidorų padažu, garstyčiomis ir smulkiai kapotu raudonuoju svogūnu.
Skanaus!




3 komentarai:

  1. Koks šaunus reportažas! Aš jau kurį laiką esu nusižiūrėjusi šios duonos receptą, bet dėl visokiausių kliūčių niekaip neprisiruošiu jos su vaikais iškepti - tai dėl reikalų negalime išvažiuoti iš miesto, tai oras blogas, tai dar kas nors. Bet ateinančią vasarą būtinai išbandysim :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tesla uzmaisyta ir kildinasi. ...svarbiausias klausimas ar turesim kantrybes jas 20 min kepti. ...😁😁😁😁

    AtsakytiPanaikinti
  3. Svarbiausia neuzvynioti per storai ir nekepti ant ugnies, tik ant angliu ir atsargiai bei is leto :)

    AtsakytiPanaikinti