2013 m. vasario 27 d., trečiadienis

Norvegiški kjøttkaker

Norvegai šventai tiki, kad tai vienas gryniausių tradicinių patiekalų ir kaip juokauja, kad pirmasis norvegas kažkada, kažkur žingsniuodamas per sniegą tikrai kramsnojo šiuos mėsos pyragėlius.
Šiems alia "kotletukams" norvegiško skonio suteikia pora svarbių prieskonių, be kurių, gausis tik eiliniai lietuviški kotletai, ko gero ir tai ne patys skaniausi. Juos būtinai reikia kepti ir patiekti su svogūnais. Jie paprasti ir genialūs, tikras norvegiškas husmannskost (valstiečių maistas) Nuostabu :)


Reikia:

3 riekės duonos ar batono
500 gr. mėsos faršo
1 a.š. džiovinto malto imbiero
0,5 a.š. tarkuoto muskato
1 kiaušinis
druskos ir pipirų

2-3 dideli svogūnai

Duonos plutelę nupjauname ir išmetame, o pačią duoną pamerkiame i vandeni porai minučių. Išspaudžiame vandenį rankomis. Sumaišome visus ingredientus, išskyrus svogūnus. Juos beje susipjaustome plonais pusžiedžiais. Neminkome faršo per ilgai, nes pasidarys kietas kaip puspadis.
Šlapiomis rankomis formuojame kotletukus, juos suspaudžiame, nes kepdami gerokai išsipūs ir dedame į įkaitintą aliejaus ir sviesto mišinį. Sviesto reikia būtinai, nes jis suteikia puikų skonį. Pakepame ant vidutinio karštumo ugnies po porą minučių iš abiejų pusių, kad susidarytų graži, traški plutelė. Tada sumažiname kaitrą, sudedame svogūnus ir dar pakepame kokias 8 minutes (bendrai iš abiejų pusių), kol kotletukai perkeps ir svogūnai gražiai paruduos.
Kaip jau minėjau, paprasta ir labai skanu!
Skanaus!

2 komentarai: