2012 m. vasario 3 d., penktadienis

Kate ir Wills vestuvių pyragas

Po nemažos pertaukos grįžtu į maisto areną. Kažkaips paskutiniu metu arba žmona gamino arba aš jau išbandytus patiekalus. Niekaip "neužsikabindavau" ant to vienintelio naujo recepto. O jau kai užkibau, tai jis pasitaikė vėlgi iš J. Oliverio naujosios britiškosios knygos. Jis šį pyragą skyrė karališkųjų vestuvių progai. Reziumė - puikus, sotus britiškas pyragas labai tinkantis savaitgalio pietums (dėl gaminimo laiko, po darbo jo pasigaminti nepavyks). Darydamas šį pyragą panaudojau mūsų su žmona inicialus, galime juk ir mes kartais pasijusti karališkąja pora... :)


Reikia:
įdarui
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
gabalėlis sviesto
3 rozmarino šakelės
3 čiobrelio šakelės
3 lauro lapai
3 vidutiniai raudonieji svogūnai
1 kg jautienos supjaustytos 2,5 cm kubeliais
jūros druskos ir šviežiai maltų pipirų
2 v.š. pomidorų pastos
400 ml šviesaus alaus (aš naudojau Budweiser'į)
2 v.š. miltų
1,5 litro jautienos ar vištienos sultinio
140 gr. perlinių kruopų
3 šaukštai angliškų garstyčių
2-3 v.š. Worcesteshire'o padažo
100 gr. čedaro sūrio

Tešlai:
Tešlos receptą šiek tiek pakeičiau, nes neturėjo vieno ingridiento, kurio pas mus net nėra parduotuvėse
400 gr miltų
250 gr. sviesto
130 ml šalto vandens
žiupsnis druskos
1 išplaktas kiaušinis (aptepimui)


Pilame aliejų į puodą ir dedame sviestą. Jam išsilydžius dedame prieskonines žoleles. Metame jautieną, gana stambiai kapotus svogūnus, druskos ir pipirų. Kepame viską apie 10 minučių pastoviai pamaišydami.
Sudedame pomidorų pastą, alų, miltus ir sultinį, viską gerai išmaišome uždengiame dangčiu ir verdame ant mažos ugnies apie valandą vis pamaišydami. Praėjus valandai dedame perlines kruopas ir vėl uždengę dangčiu verdame valandą. Tada dangtį atidengiame ir verdame ant šiek tiek didesnės ugnies apie pusvalandį, kol troškinys pasidarys gerokai tirštas. Baigiant virti, sudedame garstyčias, Worcestershire padažą ir tarkuotą sūrį. Jei trūksta paskaniname druska ir pipirais
Kol troškinasi įdaras pasiruošiame tešlą dangčiui. Šį kartą tešlą dariau pagal Gordon'o Ramzey'io rekomendacijas, tai yra sviestą miltuose tryniau ne pirštais, bet kombainu. Tai ir greičiau, ir sviestas nespėja sušilti, ko būtent ir reikia gaminant shortcut pastry. Taigi miltus, druską ir sviestą sudėjau į kombainą ir "prasukau" apie 20 sekundžių. Supyliau viską į dubenį ir į viduryje padarytą duobutę supyliau vandenį ir išminkiau iki tolygios ir vientisos tešlos. Svarbu neminkyti per ilgai, kad sviestas nepradėtų lydytis. Suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą iki kol jos reikės.
Įdarą pilame į kepimo formą (turėtų tilpti į 24x30 cm dydžio), kraštus patepame kiaušiniu ir dedame iki 1 centimetro storio iškočiotą tešlą. Ji, aišku, turėtų būti didesnio diametro nei forma. Kraštus gerai prispaudžiame šakute, suformuojame norimą raštą ir nupjauname gražiai palei kraštą. Reikėtų palikti kokį pusę centimetro nuo krašto, nes kaip patirtis sako, nupjovus su lig kraštu, tešlą turi bjaurią savybę įkristi į formos vidų. Beje formos viduryje, tešla turėtų gulėti ant įdaro, o ne kaboti ore.
Aptepame visą tešlą kiaušinio plakiniu ir šauname į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepame 45-50 minučių kol tešlos dangtis gražiai paruduos ir iškeps.
Patiekiame su garintomis daržovėmis ir salotomis, bei geru alumi.
Skanaus!

6 komentarai:

  1. ir kas tas slaptas ingredientas, kurio neradote?:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Prieš porą dienų mačiau kaip gamino Oliveris :) Labai skaniai atrodo ir įsivaizduoju, kad skonis geras :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. ingredientas visai ne slaptas, bet labai keistas - Atora shredded suet. Kaip ir lajus turetu but...

    AtsakytiPanaikinti
  4. jo, cia jautienos taukai...senas britiskas ingredientas pastry gamybai. As juos tik viena karta esu maciusi

    AtsakytiPanaikinti
  5. atrodo tikrai karaliskai! :P

    smagu vel tave matyti eteryje! ;)

    AtsakytiPanaikinti