2011 m. spalio 22 d., šeštadienis

Janssono vilionė


Tai dar vienas nacionalinis švediškas patiekalas, patiekiamas ne tik ant kalėdų stalo, bet ir bet kuriuo metu, kaip garnyras. Tikrai puikus paprastų produktų derinys. Sakoma, kad jį sukūrė XX amžiaus švedų operos solistas ir maisto mylėtojas Pelle Janzon. Bet kuriuo atveju, receptas pirmą kartą buvo publikuotas 1940 metais ir šis turtingas skoniais patiekalas greitai tapo vienu iš švedų kalėdinių patiekalų.

Reikia:
1 kg bulvių
2 vidutinių svogūnų
4 skiltelių česnako
1 indelio ančiuvių (jei yra galimybė, naudokit būtent švediškus, jų skonis tikrai kitoks, nei įprastinių)
40 gramų sviesto
šviežio čiobrelio (tiks ir džiovintas)
1 citrinos žievelės
druskos ir pipirų
300 ml riebios grietinėlės
300 ml pieno
50 gramų džiūvėsėlių


Bulves sutarkuojame pačia stambiausia tarka, arba supjaustome plonyčiais šiaudeliais, dedame į "duršlioką" ir gerai paspaudę, išgręžiame visą vandens perteklių.
Keptuvėje įsikaitiname šlakelį alyvuogių aliejaus ir metame plonai suraikytus svogūnus ir 3 česnako skilteles (1 pasiliekame). Kepame, kol suminkštės, bet nelaukiame, kad įgautų spalvą. Dedame sukapotus ančiuvius ir pakepame dar apie minutę, kol ančiuviai ištirps.
Peilio plokštuma sutraiškome paskutinę česnako skiltelę ir ja gerai ištriname visą formą, kurioje kepsime šią vilionę :). Po to ištepame sviestu ir dugnan dedame pusę buvių. Sukratome svogūnus ir tolygiai paskirstome ant bulvių. Dedame pusę turimo čiobrelio ir užtarkuojame pusę citrinos žievelės. Pagardiname druska ir pipirais. Viską padengiame likusiomis bulvėmis ir supilame pieną ir grietinėlę. Džiūvėsėlius sumaišome su likusiais čiobreliais ir citrinos žievele ir paskleidžiame ant bulvių. Pabarstome druska ir pipirais. Uždedame gabalėliais supjaustyto sviesto ir šauname į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepame apie 45 minutes, bulvės žinoma turi negirgždėti jas ragaujant :)
Patiekiame ant stalo tiesiai iš orkaitės, kaip garnyrą prie mėsos ar ko tik širdis geidžia
Skanaus!

16 komentarų:

  1. Pas tave čia paskutiniu metu viskas pagal mano skonį - bulves labai mėgstu, tik kartais pritingiu gaminti :> tik su tai ančiuviais problema... Aš jaučiu jų mažas ašakytes ir man tai gadina visą valgymo malonumą...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Che che, gerai pataikau :) o is kur tu anciuviuse asakytes randi? Juk juos kai pakepini, tai jie istirpsta ir nei mesytes nei asakytes nelieka... Na nebent lirtuvoj anciuviai kitokie.. Bet ir tai manau, kad tu paciu svedisku Abba galima rast :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. aha, tik mes nededam anciuviu, o ir svoguna sumaisom kartu su bulvem, o ne sluoksniuojam :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kadangi ančiuvius tik kartą ragavau, tai buvo jie su ašakytėm ir nežinau kas gamino :>

    AtsakytiPanaikinti
  5. Matyt ragavai anciuvius mutantus, nes normaliuose anciuviuose tikrai asakytes nerasi.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Oij šitas yra tikrai labai įdomus variantas, kažką apie tai panašaus skaičiau vienam švedų romane, bet ten nebuvo paminėtas to patiekalo pavadinimas, o taip knietėjo sužinoti kas tai, bet dabar žinau ;) Thnx to You! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dar neskaičius pamaniau, jog čia bus koks baisiai gardus tortas. Tai apgaulingas vaizdelis! :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Deja tortai, ne mano specializacija :) moku tik viena pagamint... :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Na, man panašu pasirodė į nekeptą meduolių ir bananų tortą (beje, rekomenduoju, skanu). Labai smalsu, kokį tą vienintelį kepi :) Gal kada bus galimybė pamatyti tinklarašty?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Tas vienintelis - tai sokoladinis surio pyragas :) Jei dar kada darysiu butinai parodysiu :)
    O su meduoliais tai pas mus problematiska... Beje skamba labai skaniai!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Viktorai, va va, man irg su desertais kol kas riesta, aš labiau kol kas mėgstu ieškoti skonių ne desertų pasaulyje ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labas vakaras,
    o gal žinote, ar ančiuvius galima prilyginti sardinėms? Jei taip, ar tiktų sardines naudoti šiam recepte? Bent jau Lietuvoj, tai būtų pigesnis variantas. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Laba vakara, manau, kad netiktu, nes sardine tai ne visai ta zuvis. Anciuvis tik gaves silumos iskart istirpsta, kas su sardinem manau nelabai pavyktu. Bet svarbiausias dalykas yra skonis. Siu zuvyciu skoniai ne visiskai tokie pat..

    AtsakytiPanaikinti