2011 m. spalio 7 d., penktadienis

E. Hellstrøm'o žuvies sriuba

Kartais tik pamačius receptą iškart norisi bėgti į virtuvę jį išbandyti. Būtent taip nutiko su šiuo nuostabiu receptu.
Eyvind Hellstrøm yra bene žinomiausias Norvegijos šefas. 3 sezonus vedė projektą "alia" amerikiečių Ramzio, kur atvykdavo į vos išgyvenantį ir šlykščiausius patiekalus tiekiantį restoraną ir padėdavo atsistoti ant kojų, sudaryti naują meniu, pakeisti aplinką ir t.t. Šį rudenį jis prdėjo naują projektą  - padeda žmonėms jų namuose. Jį kviečia žmonės, kurie turi mažai patirties su maistu ir jo gamyba, bei prašo padėti sutvarkyti šeimos ar kaip laidoje, kurioje buvo parodytas šis receptas, studentų mitybos ir maisto gamybos įpročius.
Įdėsiu ir originalų receptą, bei savo variaciją, kadangi kaip tyčia negavau šviežių moliuskų, tad teko improvizuoti.


Taigi originaliam receptui reikia:

2 kg moliuskų, šviežių
800 gr norimos žuvies filė
4 didelių bulvių
1/2 baltos duonos
1 svogūno
4 skiltelių česnako
400 gr įprastų ar vyšninių pomidorų
šakelės čiobrelio
1/4 šaukštelio kajeno pipirų
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 šaukštų sviesto
kapotų petražolių

Užkaičiame didelį puodą su alyvuogių aliejumi ir sviestu. Greitai pakepiname svogūną, česnaką ir čiobrelį. Sudedame nuvalytus moliuskus ir užpilame 1 litru vandens. Gariname apie porą minučių, kol visos geldelės atsidarys. Nukošiame sultinį į kitą puodą, moliuskus išimame iš geldelių ir atidedame į šalį.
Į perkoštą sultinį dedame bulves ir pomidorus bei prieskonius ir verdame kol suminkštės.
Užkaičiame orkaitę 200 laipsnių temperatūrai.
Baltą duoną supjaustome kubeliais ir pakepiname alyvuogių aliejuje, kol taps traškūs "krutonai".
Sriubą labai gerai sumalame rankiniu smukintuvu ar virtuviniu kombainu ir perkošiame per sietelį.
Žuvies filė supjaustome norimo dydžio gabalėliais ir išdėliojame į lėkštę pateptą aliejumi. Šauname į orkaitę 3 - 4 minutėms. Taip taip, su visa lėkšte... :)
Į sriubą įpilame 3 šaukštus alyvuogių aliejaus ir gerai permaišome rankiniu smulkintuvu.
Į karštas lėkštes dedame moliuskus ir užpilame garuojančia sriuba. Pabarstome petražolėmis ir "krutonais". Galima pašlakstyti geru alyvuogių aliejumi.
Skanaus!


O mano improvizacinei sriubai reikės:

800 gr norimos žuvies filė
indelio rūkytų moliuskų
1 litro žuvies sultinio
4 didelių bulvių
1 svogūno
1 saliero stiebo (mano nuomone salieras privalo būti žuvies sriuboje)
4 skiltelių česnako
400 gr įprastų pomidorų
šaukštelio džiovinto čiobrelio
1/4 šaukštelio kajeno pipirų
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 šaukštų sviesto
kapotų petražolių

Gamybos procesas iš esmės toks pat, tik, kad pradžioje apkepinau česnaką, svogūną kartu su čiobreliu. Tada pyliau sultinį ir dėjau daržoves. Kaip tyčia baltos duonos irgi namuose nebuvo. Bet sriuba gavosi tikrai nuostabi. Manau rūkyti moliuskai prideda itin gerą skonį.
Skanaus dar kart!

15 komentarų:

  1. kaip noreciau, skamba fantastiskai! noreciau rukytu moliusku! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rukytus moliuskus mes Svedijoj perkam. O sriuba tai tikrai super! Ypac su tais moliuskais :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Viktorai, labai suintrigavo tie moliuskai ;)

    Beje, kada pristatysi švedišką pūdytos silkės receptą? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na pudytos silkes recepto tikrai nepristatinesiu, nes turbut paprasti zmones jau senai taip silkutes nebekonservuoja, galima nusipirkti tik 'fabricna'. Galesiu ideti nuotrauku is jos ragavimo, kokius sumustinukus darem. Kvapelis ir skonis toks, kad uztenka tik viena kart gyvenime paragaut :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Atrodo ir skamba nuostabiai. Nesu valgiusi moliuskų, bet labai noriu pabandyti :) Aš savaitgalį irgi viriau žuvienę, pirmą kartą :) ir visai patiko.

    AtsakytiPanaikinti
  6. O jei lyginant su ta vidurzemio juros stiliuko sriubyte,tai kuri skanesne,kurios pakartot norejosi? :) Kur tu rukytu moliusku gaunat Svedijoj,kurioj vietoj mazdaug padeti,kokiam skyriuje?Norgeje nera ju? Ir kokie ten kajeno pipirai kur pirkt,kaip uzrasyta?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Man asmeniskai tai sita skanesne, o ji ir paprastesne, jei neskaitant rukytu moliusku (pagak orig. recepta tai paprasti moliuskai dejos, ju kilogramas vos 50 kronu kainuoja). Mes Svedijoj rukytus perkam ICA pardej. Cia berods esu mates Meny parduotuvej. Ieskok prie tuno ir kitokiu zuvies konservu. O kajeno pipirai tai cayenne pepper, visur ju yra :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tai zodziu turi buti jie skardinese dezutese...ieskosiu .

    AtsakytiPanaikinti
  9. Na ir gardumas!!! Jau isbandyta,super,man patiko savo kitoniskumu,labai gerai cia ciobrelis isipaiso,gera skoni duoda,nekasdiene sriuba...vyrui aisku vel neitiko,sako per daug gurmaniska,jam paprastesnes patinka:D O man liuksas!!! Tik vienas dalykas man siek tiek nepatiko,tai rugstumas,kuri manau duoda pomidoras,ar salieras cia gali taip rugstinti? Pas jus irgi rugstumo buvo? Manau kita kart nedeti isvis pomidoru,arba viena maziuka tik,dabar dariau tai kaip parasyta.Ir nesupratau kur 800g. zuvies kist :D man 300g. sociai buvo :D juk po kelis gabaliukus i lekste tik isideda,tai 800g. tikrai nera kur deda.Dekui,uz prirodyta buljona,man jis irgi labai patiko ir uz prieskoniu atradimus,kaip ir kalbejom jau siandien apie oregano ir ciobreli,he he he...ot tamsuole as...ir dabar juokas dar ima :)
    O kuri skanesne,tai ir pasimeciau,jau regis dabar ir tos lasisines pasiilgau,kai nebera :D,zodziu skanios abi :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Skandinave,kuria gaminsi vakareliui? man tai sita labiau patiko,nes yra daugiau ka kramtyt :))))

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sita ir gaminsiu,as irgi megstu pakramtyt :D tik ta rugstele noriu kazkaip numust,labaiu norisi svelnesnio skonio :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Zuvies tiek reikia, kad galetum pakartot :)
    o del rugsteles tai kalti pomidorai, dek ju maziau, bet visai neatsisakyk.
    Helstrøm dar siule varianta vietoj pomidoru deti spinatus, tada gaunasi zalias variantas.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. He he,vis laiko nesurandu parasyti kokie gi buvo vakarelio dalyviu atsiliepimai apie sia sriubyte..:) Ogi patiko visom!!! Tik si kart as pamazinau jau pomidoru,jau man ju truko :D Sekanti karta naudosiu specialius tinkancius virimui pomidorus,radau Meny tokiu,anksciau kazkaip neskaitydavau etikeciu pomidoru,pasirodo yra ir labiau tinkamu virimui,tai va su tais nebutu gal taip rugstu,kaip man pirma kart su paprastais gavosi :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Labai smagu kad patiko! kokie cia pomidorai? kaip vadinasi? Idomu ir man pasidare :)

    AtsakytiPanaikinti