2014 m. vasario 17 d., pirmadienis

Menkių liežuviai tempura tešloje

Menkių liežuviai - tai tikras delikatesas. Šiuo metu Norvegijoje menkių žvejybos sezonas. Šias monstres, taip vadinamas "skrei" gaudo prie Lofoteno salyno. Skrei - tai menkės, kurios plaukia neršti iš Barenco jūros link Lofoteno salų. Žuvies eksportu Norvegija pasaulyje atsilieka tik nuo Kinijos bei šis produktas yra antras po naftos ir kuro eksporto Norvegijos ekonomikoje.
Kaip sako patys Lofoteno salų gyventojai, jei esi mokyklinio amžiaus ir esi gerai įvaldęs peilį, sezono metu gali išpjaustyti daugiau nei 200 kilogramų mekių liežuvių per dieną. O tai reiškia keliasdešimt tūkstančių kronų per kelis įtemptus mėnesius. Aišku mokyklos reikalai nuo to tikrai nukenčia, todėl nemanau, kad dabartiniam jaunimui tai yra leidžiama daryti.
Tiesa norėtusi pabrėžti, kad vaikams šis patiekalas neitin patinka, jie nelabai mėgsta riebalų ruoželį esantį liežuvio viduryje.
Kaip jau daug kartų sakiau, dažniausiai visas skonis ir menas būna paprastume. Kuo mažiau ingredientų tuo labiau atsiskleidžia produkto, šiuo atvejų menkės, skonis.


Reikia:

10 menkių liežuvių (žmogui reikėtų 2-4 vnt.)

tempura tešlai:
100 gr. kvietinių miltų
200 ml alaus
po žiupsnį druskos ir pipirų

Liežuvius nuplauname ir nusausiname popieriniu rankšluoščiu. Sumaišome tešlos ingredientus, mirkome liežuvius ir kepame aliejuje įkaitintame iki 160 laipsnių, kol gražiai paruduos. Dedame ant popierinio rakšluoščio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekiame su salotomis, ir mėgiamu padažu, pavyzdžiui aioli ar majonezu.
Paprasta, nekasdieniška ir skanu!
Skanaus!



4 komentarai:

  1. o čia tai bent! Kaip tik sekmadienį su tėčiu klabėjom apie žuvų liežuvius :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip noreciau paragauti! O kodel juos iveliojai i tesla? Ar naturaliai pagaminti: tipo ant garu ar orkaiteje, nebutu skaniau? Man tiesiog labai idomu suzinoti, gal tame yra kazkokia racija?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Menkiu liezuviai gana riebus, tai ant garu virt tikrai nemanau, kad gera ideja. Tempura kazkiek kompensuoja ta zuvies tauku skoni. Galima padaryti vos tirstesne tesla ir pries kepant pabarstyti dziuveseliais. Galima butu bandyti kepti orkaiteje, gal butu ir visai skanu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oi. Kaip ir laisvalaikiu domiuosiu receptais, visada puola ant neįprastų receptų. Bet pirmą kartą gyvenime išgirdau apie menkių liežuvius. Einu googlinti.

    AtsakytiPanaikinti