2013 m. gegužės 13 d., pirmadienis

Midijos su salierais grietinės padaže

Šį receptą aptikau pas žymųjį Gordon Ramsay. Midijos mums skanios visaip - su vynu, su kokosų pienu, su grietine ar creme fraiche. O kaipgi galima nemėgti su gardžiuoju pomidorų padažu?
Šitiems moliuskams abejingų nelieka vos juos paragavus, tik tam aišku reikia ryžtis, ypač jei ragautojas vyresnio amžiaus... :) O koks nuostabus jų kvapas (kol jie dar neišvirti), kvepia tikrų tikriausia jūra. Mmmm...


Reikia:
1 kg šviežių midijų (tokio kiekio turėtų užtekti 2-iems valgytojams arba 4-iems ragautojams)
alyvuogių aliejaus kepimui
3 laiškiniai/pavasariniai svogūnai, smulkiai supjaustyti
1 askaloninis česnakas (jei neturit, tiks ir paprastas), sukapotas
1 saliero stiebas, dailiai suraikytas
2 česnako skiltelės, plonai suraikytos
1 šviežias arba džiovintas čili pipiras
4 čiobrelių šakelės (tik lapeliai/arba 1 a.š. džiovinto)
1 lauro lapas
150 ml sauso balto vyno
2 v.š. riebios grietinės arba creme fraiche
druskos ir pipirų
Patiekimui reikia skanios duonos, kad būtų galima sudažyti padažą

Midijas nuplauname, nupjauname likusias "barzdeles", tos, į kurias pabeldus neužsidaro, išmetame. Tą patį padarome su sudužusiomis, patikėkit, jų valgyti neverta.
Užkaičiame didelį puodą storu dugnu, įpilame šiek tiek alyvuogių aliejaus ir sudedame laiškinius svogūnus, askaloninį česnaką, saliero stiebą, česnaka, čili, čiobrelį, lauro lapą ir viską pakepiname apie 2-3 minutes kol daržovės suminkštės.
Sudedame midijas bei ugnį padidiname iki maksimumo. Gerai išmaišome, uždengiame dangčiu ir gariname apie 1-2 minutes kol midijos pradės atsidarinėti. Puodą vis pakratome. Atidarome dangtį, supilame vyną ir verdame apie 1-2 minutes NEuždengtą, kol vynas šiek tiek nugaruos. Vėl uždengiame dangčiu ir dar pagariname 30-60 sekundžių, kol visos midijo atsidarys.
Išjungiame kaitrą, sudedame grietinę, druską ir pipirus bei gerai pakratome uždarytą ar išmaišome kol skoniai/ingredientai susimaišys ir gausis vientisas, nuostabus padažas.
Patiekiame su duona, kuris sugers lėkštėje esantį padažą.
Skanaus!



2 komentarai:

  1. Viktorai, žiauriai labai mėgstu midijas:) Tik ką grįžau iš Sardinijos, valgiau nerealių midijų, bet jos visos tvarkingai gulėjo ant vienos geldelės pusės ir buvo ištroškintos. Pasakyk, man prašau, kaip taip padaro? Pirma išverda, tada gliaudo, bet kaip jos taip tobulai neišsidraskę palieka?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sito Odeta tikrai nepasakysiu. Esu irgi mates taip patiektu midiju, bet niekada nesusimasciau kaip tai padaro :)
    Mums midijos skaniausios uz 150 km esanciame mazuciame pakrantes restoranelyje, apie kuri buvau rases cia http://norvegas.blogspot.no/2011/08/melynieji-moliuskai-garinti-portveine.html
    vien aplinka ka reiskia. Keleta kartu vaziavom ten vien del siu midiju :) pirmyn atgal, gaunasi visos dienos kelione :)

    AtsakytiPanaikinti