2012 m. rugsėjo 28 d., penktadienis

Ėrienos kulninės su Guinness alumi

Dar vienas receptas iš mano mėgstamo Jamie Oliver kolekcijos. Senokai jau svajojau apie šį patiekalą, tačiau Norvegijoje rasti ėrienos kulninių ne sezono metu - mission impossible! Tačiau sulaukėme rudens - ėriukų žūties meto ir OPLIA, kulninės jau parduotuvėse! Gaminimui naudojau lėtpuodį, tačiau receptą rašysiu originalų.


Reikia:
3 raudonų sogūnų
alyvuogių aliejaus
druskos ir pipirų
2 saujelės razinų
3 šaukštai "thick cut marmalade" (naudojau savo gamybos slyvų ir raudonųjų svogūnų čatnį)
1 šaukštas kečiupo
2 šaukšteliai Vorčesterio padažo
200 ml Guinness alaus
6 ėriuko kulninės, kiekviena apie 350 gramų
8 šviežio rozmarino šakelės
1 litras vištienos sultinio

Labai gerai sukapojame svogūnus ir dedame į didelį prikaistuvį kartu su alyvuogių aliejumi. Beriame žiupsnį druskos ir pipirų. Kepame ant gana stiprios ugnies, kol svogūnai ims karamelizuotis. Dedame razinas, marmeladą, tada kečiupą, Vorčesterio padažą ir alų. Gerai viską išmaišome ir paliekame truputį pavirti ant silpnos ugnies.
Kulnines dedame į keptuvę, kurioje jau laukia įkaitintas alyvuogių aliejus. Kepame vis pavartydami kol įgaus gražią spalvą. Sudedame rozmarinus ir dar šiek tiek pakepame, kad lapeliai taptu "traškūs". Tačiau reikia būti atsargiems ir nesudeginti. Apkepusias kulnines dedame į prikaistuvį su svogūnais, supilame visas išsiskyrusias sultis ir apkeptą rozmariną. Supilame sultinį, užverdame, uždengiame dangčiu, sumažiname ugnį iki minimumo ir leidžiame troškintis apie 3 valandas. Mėsytė turi tiesiog kristi nuo kaulo.
Kai kulninės jau paruoštos, labai atsargiai perkeliame jas į lėkštę (nepameskite mėsos nuo kaulo, nes ji vos vos laikosi) ir laikome šiltai. Likusį padažą sublenderiuojame ir paverdame ant stiprios ugnies kad dalis nuvirtų.
Šis patiekalas labai tinka su salierų-bulvių koše. Dedame ją į lėkštę, ant viršaus kulnines, apipilame padažu į kurį dar įpiltas šlakelis Vorčesterio padažo. Apibarstome mėtų lapeliais, svogūnų laiškais ir patiekiame.
Kaip Oliveris pasakė, lėkštė bus švari greičiau nei spėsite suprasti :)
Skanaus!




8 komentarai:

  1. Idomu ar Lietuvoje imanoma gauti Erienos kulniniu? Paskaicius recepta labai uzsinorejau :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mano manymu Lietuvoje galima rasti visko. Ne taip kaip pas mus... Manyciau mesos turguj kulniniu tikrai turetu buti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atsakymai
    1. Rasa, kreipkis į www.sheep.lt, ten ūkininkas Mindaugas augina tas avis, aš iš jo pirkau. :)

      Panaikinti
  4. Rasa, tikrai galima gauti kulninių, kaip tik prieš kelias savaites pusę ėriuko nupirkau, tad.. Viktorai spėjų šį kartą gaminsiu šį, tik nežinau kaip dėl čatnio daryt. Beje, ryt per piet gaminsiu Men's curry pagal Fabolous baking brothers ;) Tiesą sakant, kitom ateinančiom savaitėm rezgiu tavo dovanos projektą, reikia surinkti žmones ir vietą :) Bus bus, manau šis gurmė labiausiai tinkamas ragauti rudenį, greitai pamatysi įrašą :) Labai dėkoju!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mindaugai! Sveikas gryzes! Del catnio tai nesuk galvos, dek koki marmelada, kuris pasitaikys po ranka, tikrai tiks.
    LAbai nekantrauju paziuret projekto eiga :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Viktorai, seniai pas tave sveciavausi, o cia tokie skanumynai, net seiliu prisikaupe pilna burna! atrodo super!!!! Myliu oliveri, bet gaila, kad ir pas mus kilniniu rasti labai sunku :(

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aciu Neringa! Nors nelabai ir tu skanumynu daug, visa vasara labai neaktyvi blogginimo atzvilgiu buvo :)

    AtsakytiPanaikinti