2012 m. gegužės 4 d., penktadienis

Provanso vištienos troškinys

Nesenai teko išbandyti Amerikoje gana gerai žinomą, tačiau Europoje dar neitin populiarų Crock Pot'ą. Tai yra taip vadinamasis lėtpuodis (slow cooker). Maistas jame gaminasi ilgai ir ant gana žemos temperatūros. Ant žemesniojo lygio puodas pastoviai palaiko 77-ių laipsnių temperatūrą. Tokioje temperatūroje maistui pasigaminti prireikia 8-10 valandų. Ant aukšteniojo nustatymo maistas gaminasi 88-93-jų laipsnių temperatūroje. Šiuo atveju gamybai užtenka puses laiko, maksimum 4 valandų. Gaminant tokį ilgą laiką ir neužverdant, maistas būna itin geros koncistencijos, mėsytė tiesiog narstosi nuo kaulų, vištiena tirpsta burnoje. O pagrindinė šio įrenginio idėja yra ta, kad maistą gaminimuisi užstatai ryte, pries išeidamas į darbą, o gryžus namo pietūs jau gatavi. Jame galima gaminti įvairias sriubas, troškinius, kai kas netgi kepa duoną! Galima panaudoti pigesnės, kietesnės mėsos gabaliukus, mėsytė bus minkštut minkštutėlė. Galima puodą užstatyti vakare einant miegoti, ryte galėsite neštis šviežiai pagamintus pietus į darbą. Taipogi šis "padaras" naudoja labai mažai elektros. Verdant ant žemesniojo nustatymo sunaudojami vos 75W elektros energijos.
Išbandžiau jau keletą patiekalų su skirtingomis mėsos rūšimis - kiauliena, ėriuku ir vištiena. Jautienos guliašas dar prieš akis... Kol kas iš visų gamintų, šiandieninė višiena turbūt gardžiausia. Ir kas svarbiausia - nereikia jokių "mandrių" ingredientų. Beje, visiems gaminamies patiekalams reikia labai mažai vandens (jei tai ne sriuba aišku), jo pakankamai išsiskiria iš daržovių ir mėsos.



Reikia:
1 viščiuko
4 vidutinių bulvių
2 svogūnų
2 skiltelių česnako
1 skardinės konservuotų pomidorų
2 a.š. provanso prieskonių mišinio
1/2 puodelio raudonojo vyno
druskos ir pipirų

Bulves nuskutame ir supjaustome kubeliais. Vištą gerai nuplauname ir supjaustome gabalais. Dedame kartu su bulvėmis į lėtpuodį. Svogūną su česnaku supjaustome ir sumaišome kartu su prieskoniais, vynu ir pomidorais. Įberiame porą gerokų žiupsnių druskos ir sumalame žiupsnelį pipirų. Visą mišinį supilame ant vištienos su bulvėmis ir gerai rankomis permaišome. Uždengiame dangtį, nustatome pirmąjį temperatūros lygmenį ir gaminame 8-9 valandas.
Galima šį patiekalą gaminti ir pvz puode elektrinėje orkaitėje, ar ant viryklės, tik tuo atveju reikės šiek tiek daugiau skysčio ir trumpesnio gamybos laiko.
Skanaus!


Recepto šaltinis Chicken Prowencial stew in the Crock Pot

2 komentarai:

  1. Puikus įrašas ir išsamus aprašymas ! Labai gaila, bet panašu, jog Lietuvoje lėtpuodis dar neatrastas ir nėra populiarus lietuvaičių virtuvėse. Aš juo neatsidžiaugiu ir drąsiai rekomenduoju kitiems. Labai lauksiu naujų receptų valgiaraščio paįvairinimui :)
    Tiesa, bulvė ko gero vienintelė daržovė, kurios į šį puodą nededu, nepatinka man kaip ji ten išsitroškina. Labai rekomenduoju išbandyti J.Oliverio jautienos troškinį su Guinness alumi :)
    Linkėjimai, Karina ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jau atrastas, tik reikia internetu užsisakyti ,,Russell Hobbs" su pristarymu 44eurai

    AtsakytiPanaikinti