2011 m. rugpjūčio 13 d., šeštadienis

Pytt i panna - maži gabalėliai keptuvėje

Tai beveik nacionalinis švediškas patiekalas, kuris reiškia "maži gabalėliai keptuvėje". Norvegijoje ir Švedijoje galima nusipirkti šaldytu pusfabrikačio pavidalu ir greitai pasišildyti keptuvėje, bet taip galima elgtis tik visiškai neturint laiko. Šis patiekalas labai greitai ir neskausmingai pasidaro namų sąlygomis. Iš tikrųjų tai super valgis, kuris patinka ir mažam ir dideliam, galima sunaudoti visus šaldytuve esančius likučius.


Reikia:
1 kg bulvių
3 didelių morkų
2 vidutinių svogūnų
300 gr bet kokios anksčiau iškeptos mėsos, puikiai tinka kalėdinė norvegiškai kepta šoninė
keletas griežinėlių rūkyto kumpio
6-7 griežinėliai saliamio
džiovinto arba šviežio česnako
daug šviežių ar šaldytų krapų

Užpilui:
1 šaukšto garstyčių
1 šaukšto vyno acto
3 šaukštų gero extra virgin alyvuogių aliejaus
šaukšto kapotų krapų
šaukšto kapotų petražolių
šaukštelio šviežio kapoto ar džiovinto šalavijo

Rūkytą kumpį pjaustome gabaliukais ir metame į keptuve, kepame kol išsiskirs riebalai, apie porą minučių. Dedame likusias mėsas ir apie 1x1 cm gabaliukais pjaustytas daržoves. Porą minučių pakepiname ant gana stiprios ugnies gramdydami nuo dugno viską kas prilipo.. :) Kad greičiau iškeptų galima pridengti dangčiu, bet reikia nepamiršti kas porą minučių pamaišyti. Turėtų iškepti panašiai per 20-30 minučių. Reikėtu neperkepti, kad bulvės nesukristų. Jau visai baigus kepti, gerai išmaišome padažiuko ingridientus ir supilame į keptuvę, gerai viska sumaišome. Švedai patiekia šį skanumyną su žaliu putpelės kiaušiniu, kuris įmaišomas į patiekalą prieš pat valgant. Puikus priedas - marinuoti agurkėliai ir burokėliai. Į patiekalą druskos dėti turėtų nebereikėti, nes pakankamai druskos išsiskiria iš kepamų mėsyčių.
Skanaus!

2 komentarai: