2011 m. rugpjūčio 6 d., šeštadienis

Mėlynieji moliuskai, garinti portveine

Šie jūros gyviai nuostabaus skonio, paprastas, o kartu ir neįprastas patiekalas. Labai tinka draugų pasisėdėjimams, vakarėliams. Be abejo, kad ir šiaip puikus vakaro užkandis. Galima juos dėti ant picos, valgyti su makaronais, garinti vyne, ar pomidorų padaže. Jei valgomi vieni (be makaronų ir picų) tada labai tinka itališka focaccia duona ar skandinaviška traški duonelė. Pas mus Norvegijoje šie gyvūnai palyginti nebrangūs, tad galima jais mėgautis dažnai. Kai kurie žmonės netgi patys renka juos pakrantėse. Jie gyvena prisitvirtinę ant akmenų, įvairių nuskendusių trosų ir lynų. Tik prieš renkant reikėtų pasitikrinti internete ar planuojamoje rinkti vietoje nepasitaiko nuodingų. Deja kartais taip atsitinka.
Ruošiantis priimti svečius reikėtų skaičiuoti po 1 kilogramą žmogui. Norint sumažinti suvartojimą :) galima patiekti daugiau duonos. Itin skanu mirkyti itališką duoną padaže...

150 kilometrų nuo mūsų gyvenamos vietos yra superinė kavinukė, kuri būtent ir tiekia šiuos moliuskus, beje jie ir užauginti visai šalia - Åfjord'e. Kavinukė labai paprastutė, bet maistas itin gardus. Taipogi atsiveria nepakartojamas vaizdas į vandenyną, kartu su žuvėdrų klyksmu. Nelabai ji populiari tarp užsieniečių, manau trūksta reklamos, tačiau vietiniai (ir tokie kaip mes) pasiryžta nuvažiuoti 150 ir daugiau km, kad paragauti šio delikateso (Norvegijos keliais 100 km važiavimas užtrunka vos ne 2 valandas).  Visiems gyvenantiems ir besilankantiems Norvegijoje rekomenduoju šią kavinę. Ji randasi Stokkøya saloje, ten beje retas reiškinys Norvegijoje, beveik balto smėlio pliažas. Jie taip pat ruošia žuvienę ir pannacotą, taipogi iš vietinių žaliavų.
Įdedu porą nuotraukų iš kavinės, o tada jau mano moliuskai.. :)

Kavinukė

Moliuskai

Žuvienė

Pannacota


Na, o dabar mano vakar gaminti moliuskai




Reikia:
1 sietelio (apie 1 kg) mėlynųjų moliuskų
poros šaukštų sviesto
saliero siebelio
vieno mažo mėlyno svogūno
pusės stiklinės portveino
druskos ir pipirų

Moliuskus labai gerai nuplauname po šaltu vandeniu ir nugremžiame visus nešvarumus. Nupjauname "barzdeles". Atsidariusius ir sudužusius išmetame, jie jau nebegyvi ir valgymui netinka..
Į didelį puodą dedame sviestą ir jam išsilydžius pakepiname kapotus svogūną su salieru. Pilame portveiną ir leidžiame nugaruoti alkoholiui. Ne daugiau nei vieną minutę. Dedame moliuskus, druską su pipirais ir padidiname ugnį iki maksimumo. Moliuskai neturi būti apsemti, kurie neapsemti, tie troškinsis ant garų. Gariname apie 3-4 minutes tada gerai pakratome puodą ir dar patroškiname 3 minutes. Kratome viską į lėkštę ir patiekiame su duona.
Skanaus!

4 komentarai:

  1. Viktorai, neisivaziduoji, kaip dabar noreciau siu moliusku!

    beja, noriu pabambeti :P kalnai pasakisko grozio, bet iskaityti recepta labai sunku, reikia uzsizymeti, o tai nera labai patogu... 8)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū ir už pabambėjimus :) Tuoj pabandysiu foną pakeist :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O, dabar super, bet nesimato graziu kalnu virsuniu :) bet jau nesistenk, geriau receptas nei virsunes :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Che che, matosi kalnu papedes, vis geriau negu nieko :) ir debesai grazus :)

    AtsakytiPanaikinti