2011 m. rugpjūčio 26 d., penktadienis

Lašišos sriuba vidužemio jūros stiliumi



Reikia:
1 v.š. alyvuogių aliejaus
25 gr. sviesto
1 svogūnas, gerai sukapotas
1 morka, supjaustyta mažais gabalėliais
1 bulvė, mažais gabalėliais
1 sukapota česnako skiltelė
1 šaukštelis paprikos miltelių
2 žiupsniai šafrano
2 nulupti ir kubeliais supjaustyti pomidorai
1 v.š. pomidorų tyrės
900 ml žuvies sultinio
100 ml balto vyno
2 lašišos gabaliukai, kiekvienas apie 200 gr.
150 ml pieno
150 ml grietinėlės
druskos ir pipirų

Puode įkaitiname sviestą su aliejumi, sudedame svogūną ir kepiname apie 5 minutes. Kai suminkštėja sudedame bulvę ir morką ir dar pakepiname apie 5 minutes.
Įmaišome česnaką, papriką, šafraną ir pomidorus ir leidžiame pastovėti apie 1 minutę. Supilame sultinį, pomidorų pastą ir vyną. Sudedame lašišos gabalėlius, įberiame druskos ir pipirų, uždengiame dangčiu ir leidžiame pavirti  apie 10-12 minučių, kol lašiša pradės byrėti, ją lengvai paspaudus peiliu.
Išimame lašišą iš sriubos, jei ji buvo su oda ir kaulais, išimame juos ir suplėšome žuvį mažesniais gabalėliais. Atsidedame pusę žuvies, kitą dali dedame atgal į puodą. Supilame pieną ir grietinėlę ir viską gerai permaišome trintuvu iki norimos konsistencijos. Aš nemaliau iki visai glotnios tyrės, nes namiškiai mėgsta, kai sriuboje yra ko pakramtyti :) Jei reikia dar paskaniname prieskoniais, dar karta pašildome ir pilame į lėkštes. Pašlakstome geros kokybės alyvuogių aliejumi ir pabarstome kapotomis petražolėmis.
Skanaus!

23 komentarai:

  1. Jetau, kaip skaniai skamba ir atrodo!! Tikiuosi, greitu metu prieis rankos išsivirti!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikrai gamink, sriuba verta grieko :) abejingų nepaliks :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atrodo taip viliojanciai,ir labai norisi man jos,butinai virsiu,ne sau tai vyrui...nes dabar kai maitinu leliuka,neviska galiu sau leist valgyti :( o safranas cia labai butinas,be jo skonis labai kis? neturiu as to safrano :(

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šafranas būtinas, jis ir skonį ir spalvą duoda. Patarimas - pirk šafraną per e-bay. as atsisiunčiau 10 gramų už 50 kronu. O čia Norvegijoje 0,5 gramo tiek kainuoja..

    AtsakytiPanaikinti
  5. Iš esmės čia nieko tokio nėra, ko maitinanti negalėtų valgyti, na nebent svogūno visai leliukas netoleruoja.. Mano žmona irgi maitina, bet lelkai jokiu šalutinių poveikių nebuvo :-)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nu va prejo laikas ir siam receptukui :) jau ir valgyti viska galiu,mergyte paaugo,tai toleruoja viska,net svogunus :)Pirmus pora menesiuku tik reikejo pasisaugoti,o dabar liuks.
    Maciau safrano ir Meny parduotuvese prie prieskoniu,ar tai Santa Maria,ar tai Black Boy firmos,ar tu nepirkt,jie netikri bus?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Super, kad maziuke viska toleruoja, gali pasimegaut tau patinkanciu maistu. O safrana rekomenduoju siustis is ebay, ten 15 kartu pigesnis ir geresnis nei cia pardese :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Nu as per eby negaliu siustis,neturiu Paypalo,del vieno safrano man dabar darytis kortele ar ka ten,nemoku as tuo paypalu...o gal Asiamat butu? tiek toks man del kainos susimokesiu,nes man cia paprasciau pirkti,nei siuntinetis...Nebent,jei jus kada dar sau siusites,gal galeciau paprasyti ir man prie to pacio prigriebt? O dabar bandysiu su tokiu koks yra,nes labai jau skaniai atrodo,negaliu ilgiau laukt,noriu isbandyti :)
    Dar klausimas ne i sriubos tema,ar nesat mate pirkt zelatinos lapeliu?As kiek zinau zalatina buna granulem,bet sako yra dar kazkokia ir lakstais...Lt yra,o pas mus?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Skandinave, paypalui nereikia jokiu papildomu korteliu. Viskas ten paprasta ir saugu. Nezinau kaip as be paypalo ir ebay gyvenciau :) ten zinok ne vien safrano yra :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kur yra? kokioj pardej? kaip atrodo,kaip vadinasi? Noriu viena tortuka isbandyti,ten butent tu zelatinos juosteliu reikia :)

    Oj,nezinau nezinau,kas ten paprasto,sake tik,kad geiau tureti atskira kortele i kuria imetinesi tik reikiama suma,kai noresi paypaly atsiskaitineti,o ta kur visi pinigai nesaugu tam naudoti,dar nuhakeriaus kas :D :D nemoku as...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aj,dar toks pastebejimas butu,ar tau labai reikalinga,kad parase komentara mestu apsaugos koda? Nebutu paprasciau,jei nuimtum ta funkcija,nereiktu mum kas kart rasant dar koda ta suvedineti,tingisi kartais...

    AtsakytiPanaikinti
  12. Padariau, as nematau, kad praso tu kodu, buciau jau anksciau nuemes.. :)
    Del paypal tai cia kai kuriems paranoja. Nuxakeriauti gali ir tavo asmenini banka jei tik kazkam to reikes :) Jau senai juo naudojuos, nieko niekur papildomai nepervedineju, kol kas viskas gerai, kai kuriuos daiktus nusiperku 2 ar net daugiau kartu pigiau nei Norvegijoj... Siaip paypal daug saugiau naudotis perkant kazka internetu nei moket tiesiogiai kreditine, todel, kad tavo saskaitu ir korteles numeriu pardavejas nemato. Beje ir pinigus pervedinet, kazkam pvz i LT ar bet kur kitur labai patogu ir greita.
    Zelatina tai GELITA firmos, pas mus tai lygtai ICA pardej ir coope yra, del remos negarantuotas.. Geltonas toks ipakavimas, parasyta 10 blad :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. O pomidoru tyre,tai cia turi omenyje ta pasta,kur mazuose indukuose buna? ar kokia?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Na kagi,isbandyta jau siandien!!! Mano skoniui visai neblogai,idomi tokia..bet va vyras po poros saukstu lekste pastume i sali..jam nepatiko matyt safranas(nors kazin koks ten jis buvo,as neitin ka ir pajutau,pirkau gi paprasta is Meny,matyt netikras :) :),vyras sako yra kazkoks tai keistas skonis,rytietiskas tarsi...tas jam nelabai...As po sriubos tai gert labai norejau ir kazko gaivaus,nes skonis burnoje toks zuviskas dar ilgai laikesi :D Zodziu gaminsiu dar karteli ateinanti penktadieni merginu vakareliui,pas save namuose rengiu draugiu pasisedejima iki velyvos nakteles,su visais pirmais,antrais ir treciais patiekalais :D tai pirmuoju imsiu tavo sriubyte ;) paziuresim,kaip joms patiks,siaip dauguma is ju gurmanes,tai manau patiks,nes sriuba si nevisai kiekvieno skoniui.Man skani,bet daug nesuvalgyciau irgi,pakartotinai nebesipyliau,vienos lekstutes pats tas gana.Ir as aliejaus neslaksciau,nelabai supratau kam jis,nejau riebumo truksta,man tai ne :D As dar nebuvau susidurus,kad sriuba aliejum apslakstyti,tai ir praleidau si punkta :)
    Zinai o dar klausimas,koki sultini naudojai,kokios firmos? ar savo virei?

    AtsakytiPanaikinti
  15. Smagu skaityt atsiliepimus. Safrano patartina nepadauginti, nes skonis gali pasidaryti labai jau pikantiskas ir zmogui nepratusiam tikrai nepatiks. Jei darysi sia sriuba vakareliui, tai geriau dek jo maziau. Mes Hellstrømo sriubos abu su zmona po 2 lekstes suvalgem, tai gal ta bandyk merginoms? :) Jei nerasi rukytu moliusku, pasitroskink vyne paprastus, juos galima is anksto issigarinti ir issilupti, kad po to tik i lekste sudeti pries uzpilant sriuba.
    Beje kodel Tamsta 2 val nakies nemiegat? :)
    o aliejus tai grynai skonio reikalas, man labai patinka mazas jo slakelis sriuboje, zinoma jis turi but auksciausios kokybes, tik tada pajausi visa jo aromata ir skoni, kabindama kartu su sriuba. Jis tikrai ne del riebumo :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Del sultinuko dar neatsakei;) Man zinok irgi mintis kilo,kad iki vakarelio dar isbandyt moliusku sriuba ir nuspresiu tada,kuria pateikt :) Ryt varau i Meny ieskot moliusku :D
    Kada gi mamai normaliai prisest prie kompo,kaip tik ne nakti :D diena laiko nebuna,tai megstu nakti,kai visi miega :D Man malonumas gurksnojant arbata ramiai,niekieno netrukdomai pavakarot,miego uztenka visad,mergina mano kelias apie 10 val.,tad galiu ir panaktinet,ryte pamiegu :D

    AtsakytiPanaikinti
  17. Oi pamirsau, sultini dejau va toki http://www.haugen-gruppen.no/produkter/7595/19725/19629/19535/fiskefond.aspx

    AtsakytiPanaikinti
  18. Kodel deja,as apie toki ir nezinojau,dejau iprasta kubeli,Tavo gal geresnis...

    AtsakytiPanaikinti
  19. Jau toookia skani ta sriuba, tikrai verta grieko :) Sultinį viriau pati pagal žurnalo "Nuo .. iki... virtuvė" paskutinio numerio rekomendacijas. Galutinis rezultatas tobulas. Ačiū.
    Karina

    AtsakytiPanaikinti
  20. Malonu, kad patiko. I sveikata, Karina!

    AtsakytiPanaikinti