2011 m. lapkričio 6 d., sekmadienis

Kedgeree

Sakoma, kad kedgeree (tariasi kedžeri:) nacionalinis angliškas patiekalas. Jis labiau primena indiškus valgius. Iš tikro jo šaknys ir yra Indijoje ir siekia netgi 1340 metus. Jis siejamas su indišku patiekalu "khichri", kuris gaminamas iš ryžių ir pupelių, arba ryžių ir lęšių. Šis patiekalas buvo parvežtas į Angliją grįžtančių Indijos kolonistų, jis jiems taip patiko, kad buvo pristatytas Viktorijos laikų Anglijoje kaip pusryčių patiekalas. Manau, kad jis labai tinka priešpiečiams ar net pietums. Tai gana sotus valgis tinkantis ir  svečiams pavaišinti ir šeimos pietums.

Patiekalaui pasigaminti Jums reikės:
300 gr basmati ryžių
6 kiaušinių
2 svogūnų, smulkiai supjaustytų
3 skiltelių česnako, smulkiai sukapoto
50 gr. sviesto
1 šaukštelis prieskonių mišinio "garam masala"
1 šaukštelis kumino sėklų arba 1/2 šaukštelio miltelių
2 šaukšteliai juodųjų garstyčių sėklų
2 šaukšteliai tarkuoto imbiero
kas mėgsta aštriau gali dėti 1 čili pipirą
pluoštelis šviežios kalendros ar petražolių
500 gr rūkytos menkės
6 lauro lapai
6 pipirų grūdeliai
1 citrina
1 šaukštelis ciberžolės miltelių

Išverdame ryžius pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakelio, perskalaujame šaltu vandeniu ir atidedame, kad nuvarvėtų.
Užverdame apie 1 litrą vandens ir sudedame rūkytą žuvį kartu su kiaušiniais, lauro lapais ir pipirų grūdeliais. Verdame apie 7 minutes, viską perplauname šaltu vandeniu, kiaušinius nulupame ir supjaustome ketvirčiais, o žuviai nulupame odą, išimame kaulus (jei yra) ir suplėšome gabalėliais.
Svogūną su česnaku metame į gilią keptuvę ar puodą su jame įkaitintu sviestu, beriame garam masala, garstyčias, čili, kuminą ir gerą žiupsnį druskos ir pipirų. Supjaustome kalendrų ar petražolių kotelius (lapelius atsidedame) ir metame į puodą. Kepame kol svogūnas suminkštės.
Kai svogūnas tinkamos koncistencijos dedame ryžius ir gerai išmaišome. Paragaujame ir jei reikia paskaniname druska ir pipirais. Išspaudžiame pusę citrinos ir maišydami kepame apie 4 minutes. Dedame ciberžolę ir pusę žuvies bei kiaušinų ir atsargiai išmaišome. Dedame į lėkštes, pabarstome kalendros lapeliais, išdėliojame likusią žuvį bei kiaušinius. Likusią pusę citrinos supjaustome skiltelėmis ir padedame po vieną į lėkštę. Jei turite galite patiekti indelį natūralaus jogurto, kad valgytojai patys įmaišytų jo į šį nuostabų skonių derinį.
Skanaus!


3 komentarai:

  1. Viktorai, šis receptukas tikrai geras, man labai patinka, toks paprastas, o toks turiningas - tikrai išbandysiu. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ilgai ruosiausi ji pagamint, kai prisiruosiau, tikrai nepasigailejau :)

    AtsakytiPanaikinti