2013 m. rugpjūčio 30 d., penktadienis

Makaronų ir žuvies apkepas

Po ilgokos pertraukos gryžtu su tradiciniu norvegišku apkepu. Norvegijoje jis vadinasi "fiskegrateng" - žuvies apkepas, nors aš jį tikrai pavadinčiau žuvies ir makaronų apkepu, nes dažniausiai didžiąją jo dalį sudaro makaronai. Jį labai mėgsta vaikai, nes jame tiesiog nelabai intensyviai jaučiasi žuvies skonis. Itin populiarus parduotuvėse parduodamas šaldytos būsenos, kurio, mūsų nuomone valgyti neįmanoma. Namie gamintas jis labai neutralaus, švelnaus skonio, o parduotuvinis kažkoks kietas ir kartus gumos gabalas. Taipogi gaminant namie galima pareguliuoti žuvies ar makaronų kiekius, priklausomai nuo šeimynos skonio receptorių.
Pagrindiniai prieskoniai padažui yra druska, muskato riešutas ir pipirai. Tačiau galima ir improvizuoti. Kodėl gi nepabandžius įtarkuoti truputį apelsino žievelės, tai duos šiek tiek gaivumo. Galima įberti šiek tiek baziliko, petražolių ar laiškinio česnako, pastarasis ypač tinka prie žuvies. Norvegijos virtuvės žvaigždė Eyvind Helstrøm į padažą įtarkuoja parmezano sūrio, tai suteikia puikų skonį visam apkepui. Arba galima tarkuotą parmezaną sumaišyti su džiūvėsėliais ir pabarstyti prieš kepant. Gana paprasta ir greita.


4 porcijoms reikia:

300 ml mažų makaronų (tinka vamzdeliai ar kriauklelės, matuoti nevirtus)
400 gr baltos žuvies filė
3 kiaušiniai
po žiupsnį druskos ir pipirų
1/2 a.š. malto muskato riešuto
100 gr. žaliųjų žirnelių (naudojau šaldytus)
100 ml tarkuoto fermentinio sūrio
4 v.š. džiūvėsėlių

padažui:
2 v.š. sviesto
4 v.š. miltų
600 ml pieno
druskos ir pipirų

Makaronus išverdame "al dente", žuvies filė taip pat išverdame. Nereikia virti ilgai, tiksliau net nereikia virti, užvirkite vandenį su šaukštu druskos, sumažinkite iki minimumo kaitrą, sudėkite žuvį ir palaikykite 95 laipsnių vandenyje 10 minučių. Žuvytė bus tikrai nepervirusi ir minkšta.

Pasidarome padažą:
Giliame puode ištirpiname sviestą, sudedame miltus ir gerai maišome, kad neliktų gumulėlių. Nuimame puodą nuo ugnies ir po truputį maišydami pilame pieną. Maišyti reikėtų su šluotele, kad neliktų gumulėlių. Supylę visą pieną statome puodą atgal ant ugnies ir verdame, pastoviai maišydami, ant nedidelės ugnies kol padažas sutirštės. Nuo užvirimo tai užtruks viso labo 5 minutes. paskaniname druska, pipirais ir maltu muskatu.

Į padažą dedame makaronus, atšildytus žirnelius, žuvį, druską, pipirus. Atskiriame kiaušinio baltymą nuo trynio. Trynius vieną po kito įmaišome į apkepą. Baltymus išplakame iki standumo ir atsargiai įmaišome į apkepo pusgaminį :)

Dedame apkepą į sviestu išteptą formą, pabarsome tarkuotu sūriu ir džiūvėsėliais. Šauname į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių, bei kepame apie 40 minučių, kol pakils ir gražiai apskrus.

Galima valgyti vieną ar patiekti kartu su virtomis bulvėmis, bei tarkuotomis morkomis ir obuoliu.
Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą