2012 m. kovo 2 d., penktadienis

Šveicariška pynė

Švelnaus skonio pynė - batonas puikiai tinkantis pusryčiams su mėgiama uogiene. Kilęs iš Šveicarijos, ją galima rasti visoje šalyje, sakoma, kad tiksli kimės vieta - Emmental'is. Ten ji vadinasi Zupfe. Kepama įvairių švenčių proga, tačiau labai dažnai pasitaiko ant šveicarų kasdienio pusryčių stalo.
Norėjau atpjauti pirmam paragavimui, tai žmona užprotestavo, sakė skaniausias gabalėlis  - atlaužtas :)


Reikia:
300 ml pieno
2 a.š. sausų mielių
500 gr. kvietinių miltų
1,5 a.š. druskos
60 gr. minkšto, kambario temperatūros sviesto
1 a.š. cukraus
2 v.š. brendžio (aš naudojau konjaką)
1 kiaušinio trynys + 1 šaukštas pieno, aptepimui


Mieles supilti į 100 ml pieno ir leisti pastovėti 5 minutes prieš išmaišant. Supilti miltus į dubenį, per viduri padaryti duobelę ir supilti mielių ir pieno mišinį.
Mediniu šaukštu įmaišyti šiek tiek miltų, kad gautųsi skysta tešla (visų miltų neįmaišyti). Uždengti dubenį ir leisti pastovėti 20 minučių.
Į miltus supilti dar 100 ml pieno ir pradėti maišyti. Sudėti sviestą, druską, cukrų ir brendį. Pilti likusį pieną kol gausis minkšta, drėgna tešla.
Išversti tešlą ant miltais pabarstyto stalo ir minkyti apie 10 minučių kol tešla taps elastinga ir neitin lipni.
Sudėti tešlą į dubenį, uždengti rankšluosčiu ir leisti pakilti dvigubai, tai turėtų užtrukti apie 2 valandas. Pakilusią tešlą suspausti ir leisti pailsėti 10 minučių.
Padalinti į 3 lygias dalis, iš kiekvienos iškočioti apie 40 cm ilgio dešrelę. Iš jų supinti pynę, pradėti pinti nuo vidurio, tolstant nuo savęs. Galus užspausti, pyne apsukti ir supinti link kito galo. Taipogi galus gerai užspausti ir palenkti po pyne. Perdėti ant kepimo skardos (išklotos popieriumi), uždengti rankšluosčiu ir leisti pakilti dvigubai, tai užtruks apie 35-45 minutes. Patepti duoną trynio ir pieno plakiniu.
Pynę kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje  apie 40 minučių (man iškepė per 30). Atšaldome ant grotelių ir mėgaujamės.
Skanaus!


Receptas iš knygos - "Den store boken om brød"

3 komentarai:

  1. issisaugojau recepta:) kaip tik norejau kada kepti tokia pyne

    AtsakytiPanaikinti
  2. kokia grazuole. matau pas jus jau kvepia Velykom!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ugne, kepk, tikrai verta!
    Neringa, galima jau taip sakyt. Cia Norvegijoj, tokia svene yra Fastelavn. 40 dienu iki velyku. Visi daro tokias papuostas alia verbas ir kepa bandeles su idaru.

    AtsakytiPanaikinti