Puslapiai

2014 m. spalio 19 d., sekmadienis

Pakora

Dar vienas vegetariškas patiekalas iš Per Viderup knygos Mer kål, Mindre Jål. Šį kartą patiekalas su indišku cinkeliu. Labai neįprasto skonio, alia blyneliai iš kopūstų, kvepiantys cinamonu ir dar įvairiausių prieskonių puokšte. Galima mirkyti į saldų čili padažą, galima valgyti kaip garnyrą ar tiesiog vienus. Vietoj kopūstų galima naudoti kitas vietines daržoves, tokias kaip morkas, burokėlius, brokolius ar žiedinius kopūstus.


Reikia:
200 ml avinžirnių miltų
100 ml vandens
500 ml stambiai supjaustyto kopūsto
1 a.š. druskos
1a.š. garam masala prieskonių.

Sumaišome vandenį, miltus, druską ir prieskonius. Sudedame kopūstą ir gerai išmaišome. Šaukštu dedame į vidutiniškai įkaitintą keptuvę ir kepame kol gražiai apskrus.
Skanaus!



Butterbaked

Pačioje Trondheimo širdyje, Erling Skakkes gatvėje jau daugybe metų egzistuoja mažutė (tikra ta žodžio prasme, ten tik 2 staliukai) vegetariška kavinukė pavadinimu Persilleriet. Joje sukasi danas Per Viderup bei Richad Nystad su komanda. Taip pat jie rengia kursus, tiekia maistą vakarėliams ir pobūviams, dalyvauja įvairiuose festivaliuose su savo nuostabiu vegetarišku maistu. Daržovės kiek tik įmanoma vietinės kilmės ir ekologiškos. Su jais kartais tenka pabendrauti darbo reikalais, taigi sužinojęs, kad neperseniausiai jie išleido savo gaminamų patiekalų knygą, užsisakiau vieną. Su autografu, aišku.. Knyga vadinasi ''Mer kål * Mindre jål'', kas lietuviškai reikštų - Daugiau kopūstų, Mažiau kvailysčių.


Juos aplankyti galima čia - merkal.no
O štai čia kavinukės svetainė - Persilleriet. Gyvenantiems ar besilankantiems Trondheime ir mėgstantiems daržoves rekomenduoju juos aplankyti!
Šio patiekalo pagrindis ingredientas - didelės baltos pupos, taip vadinamos butter beans. Galima patiekti kaip garnyrą prie kitų patiekalų, galima užpildyti priešpiečių dėžutę, galima juo įdaryti totillos blyną ar uždėti ant paskrudintos duonos riekės.


Reikia:
0,5 l virtų baltųjų pupų (gerai tinka konservuotos)
1 skardinė kapotų pomidorų
1 svogūnas, sukapotas
2 morkos, supjaustytos mažais kubeliais
3 labai plonų citrinos griežinėlių (sekantį kartą naudosiu tik vieną, nes rūgšties pakanka nuo pomidorų)
1 a.š. čiobrelio
5 lauro lapelių
50 ml gero alyvuogių aliejaus
druskos bei pipirų
truputį cukraus (galima pakeisti medumi, agavu sirupu ar bet kokiu kitu saldikliu)

Visus ingredientus sumaišome formoje ir šauname į orkaitę įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepame apie 40 minučių. Kitą kartą gamindamas, prieš sudedant viską į formą, keptuvėje apkepinsiu morką su svogūnu. Pastebėjau, kad per 40 minučių orkaitėje jie nespėja iškepti...
Paįvairinimui galite įdėti alyvuogių, kaparėlių ir česnakų.
Skanaus!



2014 m. rugsėjo 7 d., sekmadienis

Makaronai su grybais ir grietinėlės padažu

Šie metai Norvegijoje tikrai grybų metai. Jų tiek daug, kad net nesinori eiti iš miško, nors kaip sakoma - visų grybų nesurinksi. Vietomis kai užeini, tai baravykų po 10, po 15 vienetų vienoje vietoje. Jau trečias savaitgalis važiuojam jų rinkti ir dar vis jų yra, dabar jau daugiau voveraičių, baravykai visi labai didžiuliai ir peraugę. Taigi šį rugpjūtį mūsų namuose grybų šventė - marinuoti, džiovinti, šaldyti, kepti ir virti. Šis receptas tikrai kvepia mišku, jam patartina naudoti tik voveraites ir baravykus.


Reikia:
1 litro nuvalytų ir susmulkintų grybų (voveraičių ir baravykų)
350 gr. mėgstamų makaronų
350 ml. neriebios grietinėlės
mėgiamų prieskoninių žolelių
šlakelis aliejaus
druskos ir pipirų

Užkaičiame vandenį su druska makaronams. Kol jie verda, paruošiame grybus. Dedame juos į sausą keptuvę ir kepame kol iš jų išsiskirs vanduo ir išgaruos. Tada pilame šlakelį aliejaus ir dar pakepame kelias minutes. Dedame kapotas prieskonines žoleles ir pilame grietinėlę. Kaitiname ant gana didelės kaitros, kol grietinėlė pradės tirštėti. Paskaniname druska ir pipirais, sukrečiame makaronus, išmaišome ir mėgaujamės miško aromatu ir skoniu.
Skanaus!


2014 m. rugpjūčio 30 d., šeštadienis

Žuvis su daržovėmis folijoje

Šį receptą per vieną vietinę šventę aptiko mano bangioji žmonelė :-) Tokiems vietinių susiėjimams reikia skanių greitų patiekalų, idealiausiai, kad būtu paruošiami ant griliaus. Ant didelės kaitros šis patiekalas iškepa greičiau nei per 20 minučių, taigi galima aprūpinti masę žmonių nuostabaus skonio maistu. Žuvį galima naudoti kokią tik širdis geidžia, randate vietinėje parduotuvėje ar sužvejojate patys. Mums skaniausia su menkes filė, bet taipogi puikiai tinka lašiša ar upėtakis. Daržoves irgi galima varijuoti, deti daugiau ar mažiau, prie žuvies labai tinka pankolis, taigi galima įpjaustyti ir jo. Mūsų šeima nelabai mėgsta anyžių skonį, tai mes pankolio ir nenaudojame. Taigi - nebijokite improvizuoti ir tikrai būsite pagirti bet kurio valgytojo!


Reikia (baziniam receptui - 1 porcijai):
1 žuvies filė gabaliuko
1 vidutinio dydžio bulvės
1 mažos morkos
1 v.š. kapoto svogūno
1 v.š. gero sūdyto sviesto
po žiupsnį druskos ir pipirų
prieskoninių žolelių

Imame folijos gabalą, dedame sviestą ir vienodo storio gabalėliais supjaustytas daržoves. Mes tam reikalui naudojam pjaustyklę mandolina. Tikrai nepakeičiamas daiktas. Ant daržovių guldome žuvies filė, pabarstome druska, pipirais ir žolelėmis. Sandariai užlankstome, kad neliktų jokiu tarpelių. Guldome paketėlius ant griliaus, po 20-ties minučių atlankstome, uždedame šaukštelį riebios grietinės ir mėgaujamės natūraliu skoniu!
Tiesa, šį patiekalą galima gaminti ir orkaitėje, bet būtinai reikia nustatyti, kad kaitintu tik iš apačios, nes jei bus kaitinama iš viršaus, tada žuvis perkeps ir išsausės, o daržovės neiškeps. Būtent daržovės turi apskrusti ir net truputį prilipti prie folijos.
Skanaus!

2014 m. gegužės 5 d., pirmadienis

Bergeno žuvienė ir Šiaurės Pašvaistės

Dar viena žuvies sriuba. Taip, taip Norvegija juk žuvies šalis, taigi įvairiausias žuvienes mes mėgstam ir verdam vos progai pasitaikius. Ši sriuba nustebino savo greitu paruošimu ir išties itin puikiu skoniu. Tiesa pasakius net nesitikėjau, kad bus taip skanu. Ką ir bepasakoti, pabandykit ir nuteiskit arba išteisinkit...


Reikia:
500 gr. baltos žuvies filė
400 gr. nelukštentų krevečių
1,2 l vandens

3 morkos
1 svogūnas
200 gr. saliero šaknies

330 ml. neriebios grietinėlės
2 v.š. miltų
70 ml saulėgražų aliejaus
druskos ir pipirų
1/2 a.š. džiovinto čiobrelio
1 v.š. balto vyno acto

kapotų šviežių krapų

Krevetes nulupame ir atidedame į šalį. Krevečių kiautus dedame į marliuką ir surišame viršuje. marliuką su kiautais dedame į verdantį vandenį ir verdame apie 5 minutes. Originalus gaminimo būdas liepia kiautus virti tiesiog vandenyje, o po to sultinį perkošti, bet aš manau, kad su marlės gabalėliu bus paprasčiau.
Daržoves supjaustome plonais šiaudeliais ir metame į verdantį sultinį. Paverdame keletą minučių kol daržovės suminkštės, tada pilame grietinėlę ir užverdame. Sumaišome aliejų su miltais ir pilame į sriubą. Verdame kol šiek tiek sutirštės. Įberiame druskos, pipirų, čiobrelio. Paskaniname actu.
Žuvį supjaustome gabalėliais ir metame į puodą. Leidžiame žuviai išvirti, tam visai nebūtina, kad sriuba burbuliuotų, reikia tik palaikyti apie 95 laipsnių temperatūrą, po keletos minučių žuvis bus kuo puikiausiai išvirusi ir ne per sausa.
Pilame į lėkštę, beriame ant viršaus išlukštentų krevečių, pabarstome krapų ir patiekiame su geru sviestu apteptu ant paskrudintos bagetės ar kitos švesios duonos.
Skanaus!


Taip pat noriu pasidalinti ankstyvą pavasarį stebėtos šiaurinės pašvaistės nuotraukomis. Vaizdas nepakartojamas ir gniaužiantis kvapą. Viena iš nuotraukų net buvo išspausdinta vietiniame laikraštyje. :)
















2014 m. balandžio 9 d., trečiadienis

Neminkoma duona su šokoladu

Dar vienas neminkomos duonos variantas, kuris patiks tikriems šokolado mėgėjams. Labai skanu pusryčiams su stikline pieno ar arbatos puodeliu. Tinka ir prie kavos sekmadienio pusryčiams. Tiesiog laužkite dideliais gabalais dar šiltą ir mėgaukitės.


Reikia:
500 gr. kvietinių miltų
1 1/2 a.š. druskos
1/4 a.š. sausų mielių 
1 v.š. cukraus
200 ml vandens
200 ml pieno

Įdarui:
150 gr. tamsaus šokolado
40 gr. sviesto


Sausus duonos ingredientus sumaišome dubenyje, supilame pieną ir vandenį. Viską gerai sumaišome ir paliekame 12-18 valandų, apdengtą maistine plėvele.

Pasiruošiame įdarą. Jis gali stovėti šaldytuve iki kol jo mums prireiks. Šokoladą sulaužome mažesniais gabaliukais ir metame į virtuvinį kombainą (jei neturite kombaino, galite smulkiai sukapoti peiliu). Sukapojame, kol taps vos ne miltelių koncistencijos. Sudedame sviesta ir "sukame" kombainu kol pradė formuotis didesni gabaliukai. Jei iškarto nenaudojame, dedame į šaldytuvą.

Tešlai pagulėjus  12-18 valandų, verčiame ją ant miltais pabarstyto stalo ar kepimo popieriaus. Dedame saują įdaro ir "įlankstome" jį į duoną. Dedame dar ir vėl lenkiame tešlą tol kol sunaudojame visą šokolado įdarą. Atrodo štai taip:


Dedame duoną lenkimo siūle žemyn ant gerai miltais pabarstyto rankšluoščio ir apdengiame. Leidžiame pakilti 2 valandas.
Likus pusvalandžiui iki kildinimo pabaigos įjungiame orkaitę ir nustatome 250 laipnių temperatūrą. Į ją dedame špižinį/ketaus puodą su dangčiu. Po pusvalandžio traukiame įkaitusį puodą lauk, verčiame į jį duoną (siūle aukštyn), dedame dangtį ir kepame 30 minučių 250-ties laipsnių temperatūroje, po to nuimame dangtį ir kepame dar 15 minučių sumažinę temperatūrą iki 220 laipsnių.
Atšaldome ant grotelių.
Niekaip negaliu nuspręsti - duona tai, ar pyragas?
Skanaus!


2014 m. balandžio 8 d., antradienis

Pusryčių blynai su obuoliais

Čia kaip gerai žinomame posakyje - "kartą paragavęs, negali sustot". Iškepiau šių blynų vieną kartą, vaikai dabar prašo vėl ir vėl. Taigi, dabar mes juos valgom pusryčiams bent vieną kartą per savaitgalį. Nesakyčiau, kad jie yra labai jau greitai iškepami, ypač jei reikia prikepti didesniam žmonių kiekiui... Nebent kepti iškart dviejose keptuvėse, tada būtų iš tikro greičiau. Tačiau ingredientų jiems reikia visiškai paprastų, na gal klevų sirupas sutinkamas ne kiekvienoje virtuvėje. Laikas jo isigyti, nes šie blynai gardžiausi tik su juo.


Reikia (2 suaugusių ir 2 nedidelių vaikų pusryčiams):
1 obuolio
1 puodelio miltų
1 puodelio pieno
1 kiaušinio
1/3 puodelio cukraus
1/2 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. vanilės ekstrakto arba 1/2 a.š. cinamono
klevų sirupo aptepimui

Obuolį sutarkuojame "burokine" tarka, nulupti nebūtina, tačiau jei vaikai su odele nelabai valgo, galima tą ir padaryti. Į dubenį pilame visus ingredientus (išskyrus klevų sirupą) ir gerai šluotele išmaišome.
Imame nedidelę keptuvę, įkaitiname, vos vos patepame sviestu ir pilame mažą samtelį tešlos (blynas turi būti šiek tiek storesnis už lietinį). Paskirstome po visą keptuvę. Kai viršuje pradeda kilti burbuliukai, o apačia gražiai paruduoja, blyną apverčiame, pilame ant jo nepilną valgomajį šaukštą klevų sirupo ir tolygiai paskirstome šluotele. Kepame dar keletą minučių kol apačia paruduos, tada blyną dar kartą apverčiame ir pakepame pusę minutės, kad klevų sirupas vos karamelizuotųsi.
Dedame blyną į lėkštę, keptuvę greitai pavalome popieriniu rankšluosčiu, kad likęs sirupas nepradėtų degti ir nesugadintų kito blyno. Vėl patepame sviestu ir toliau kepame gardžiuosius blynus.
Patiekiame su grietine, mėgstama uogiene, ar kaip mūsų mažieji mėgsta labiausiai - su šokolado ir karamelės padažu.
Skanaus!

O čia įrodymas, kad šie blynai mūsų šeimoje - favoritas




2014 m. vasario 17 d., pirmadienis

Menkių liežuviai tempura tešloje

Menkių liežuviai - tai tikras delikatesas. Šiuo metu Norvegijoje menkių žvejybos sezonas. Šias monstres, taip vadinamas "skrei" gaudo prie Lofoteno salyno. Skrei - tai menkės, kurios plaukia neršti iš Barenco jūros link Lofoteno salų. Žuvies eksportu Norvegija pasaulyje atsilieka tik nuo Kinijos bei šis produktas yra antras po naftos ir kuro eksporto Norvegijos ekonomikoje.
Kaip sako patys Lofoteno salų gyventojai, jei esi mokyklinio amžiaus ir esi gerai įvaldęs peilį, sezono metu gali išpjaustyti daugiau nei 200 kilogramų mekių liežuvių per dieną. O tai reiškia keliasdešimt tūkstančių kronų per kelis įtemptus mėnesius. Aišku mokyklos reikalai nuo to tikrai nukenčia, todėl nemanau, kad dabartiniam jaunimui tai yra leidžiama daryti.
Tiesa norėtusi pabrėžti, kad vaikams šis patiekalas neitin patinka, jie nelabai mėgsta riebalų ruoželį esantį liežuvio viduryje.
Kaip jau daug kartų sakiau, dažniausiai visas skonis ir menas būna paprastume. Kuo mažiau ingredientų tuo labiau atsiskleidžia produkto, šiuo atvejų menkės, skonis.


Reikia:

10 menkių liežuvių (žmogui reikėtų 2-4 vnt.)

tempura tešlai:
100 gr. kvietinių miltų
200 ml alaus
po žiupsnį druskos ir pipirų

Liežuvius nuplauname ir nusausiname popieriniu rankšluoščiu. Sumaišome tešlos ingredientus, mirkome liežuvius ir kepame aliejuje įkaitintame iki 160 laipsnių, kol gražiai paruduos. Dedame ant popierinio rakšluoščio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekiame su salotomis, ir mėgiamu padažu, pavyzdžiui aioli ar majonezu.
Paprasta, nekasdieniška ir skanu!
Skanaus!



2014 m. vasario 5 d., trečiadienis

Pati skaniausia orkaitėje kepta vištiena - JFC

Už šį receptą dėkingas esu Jamie Oliver. Pirmą kartą pagaminus susėdome ragauti ir tik atsikandus gabalėlio šio nuostabaus patiekalo supratau, kad mano skonio svogūnėliai jau senai nepatyrė tokios palaimos. Tiesiog nuostabu, o ir be galo paprasta bei pakankamai greita, kad paruošti gryžus iš darbo. Pas J.Oliver ši višta vadinasi JFC - Jamies fried chicken.  Kas man labai patinka šiame recepte, kad nereikia vištos kepti riebaluose, ji kepa orkaitėje, praktiškai be jokių papildomų riebalų (neskaitant poros šaukštų alyvuogių aliejaus). Originaliame recepte naudojama visa višta, padalinta mažesniais gabalėliais. Bandžiau ir su višta ir tik su vištos ketvirčiais, padalintais į blauzdelę ir kulšelę. Ir taip, ir anaip gavosi tiesiog nuostabiai. Sakant tiesiai šviesiai - apsilaižysit pirštelius!


Reikia:
1 vištos arba 4 vištienos ketvirčių
1 v.š. polentos
4 česnako skiltelių
1 v.š. alyvuogių aliejaus
mėgiamų vištienos prieskonių, kas mėgsta aštriau būtinai įdėkit šaukštelį kajeno pipirų
1 a.š. rūkytos paprikos miltelių (galima ir nedėti, čia jau mano improvizacija)

2 kupinų šaukštų miltų
4 šaukštų šalto vandens
džiūvėsėlių
druskos ir pipirų

Jei naudojame visą viščiuką, tada padaliname jį į mažesnes dalis ir nuimame odą. Jei naudojame tik blauzdeles ar tik šlauneles tada tiesiog nuimame odą ir labiau nesmulkiname. Dedame vištieną į kepimo popieriumi išklotą skardą, ant jos pilame alyvuogių aliejų, polentą, prieskonius, šiek tiek druskos bei pipirų bei iššspaudžiame 2 česnako skilteles. Viską labai gerai rankomis įtriname į vištienos gabaliukus ir šauname į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Dedame ant viršutinės orkaitės lentynos. Kepame 20 minučių.
Miltus sumaišome su vandeniu, kad pasidarytų alia tokia pasta, košelė. Į džiūvėsėlius išspaudžiame likusį česnaką, įberiame žiupsnį druskos bei pipirų. Gerai viska išmaišome/pertriname, kad česnakas gerai susimaišytų su džiūvėsiais.
Praėjus jau minėtoms 20-čiai minučių traukiame vištieną iš orkaitės, kiekvieną gabaliuką aptepame miltų pasta ir paėmę žyplėmis (ar rankomis jei nebijote nusideginti) gerai pamirkome į česnakinius džiūvėsius. Dedame atgal į skardą ir šauname į orakaitę, šį kartą jau ant apatinės ar vidurinės lentynos, bei kepame dar 30-40 minučių, kol gražiai apskrus ir paruduos. Garnyrui labai tinka kokios nors gaivios kopūstų salotos, pavyzdžiui coleslaw.
Skanaus!


2014 m. sausio 26 d., sekmadienis

Bandelės su dešrele

Vienas mūsų mėgiamiausių užkandžių dažniausiai patiekiamas per vaikų gimtadienius ar šiaip kam užsukus į svečius. Išbandyta ir sulaukta pasisekimo ir tarp lietuvių ir tarp norvegų.


Reikia:
250 ml šilto pieno
500 gr. kvietinių miltų (paskutiniu metu kepdamas įdedu apie 150 gramų Kamut miltų, labai skanu!)
2/3 pakelio (apie 8 gr.) sausų mielių
1 kiaušinio tešlai ir 1 aptepimui
1 v.š. cukraus
1,5 a.š. druskos
50 gr. išlydyto sviesto
10 dešrelių

Cukrų ištirpiname piene ir supilame sausas mieles, bet nemaišome, o laukiame 5 minutes. Miltus sumaišome su druska. Praėjus minėtosioms 5 minutėms pieną su mielėmis gerai sumaišome ir pilame į miltų mišinį. Taip pat pilame išplaktą kiaušinį ir sviestą. Minkome rankomis ar virtuviniu kombainu kol tešla pasidarys vienalytė, minkšta ir vos limpanti prie rankų. Paliekame kildintis apie 1 valandą, arba kol tešla dubenyje padvigubės.
Pakilusią tešlą perminkome ir padaliname į 10 lygių dalių. Iš vienos dalies kočiojame vos ilgesnį nei dešrelė ovalą, dedame dešrelę per vidurį, kraštus suraikome (iki pat dešrelės pjauti nereikia) eglutės principu ir supiname aplink dešrele. Dedame bandeles ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apdengiame rankšluosčiu ir dar leidžiame pakilti apie pusvalandį.
Padidėjusias bandeles aptepame kiaušinio plakiniu ir šauname į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepame apie 20-25 minutes, kol gražiai paruduos.
Itin gardu, dar šiltos su puodeliu kvapnaus sultinio.
Skanaus!