Duona iš tikro puiki, ilgas kildinimas ir minimalus kiekis mielių daro savo, o darbo tai iš tikro irgi minimaliai reikia įdėti. Aš dėjau vieną puodelį rupių kvietinių miltų, kad nebūtų visiškas batonas, taip manau tik skaniau.
Reikia:
6 puodelių (1 puodelis - 240 ml) kvietinių miltų, arba galima primaišyti rupių miltų, tik tada reikia šiek tiek daugiau vandens
1/2 a.š. sausų mielių
2 1/2 a.š. druskos
2 2/3 puodelio šalto vandens
Procesas labai greitas ir paprastas. Miltus sumaišome su druska ir mielėmis, supilame vandenį ir viską išmaišome, maišymas turėtų trukti ne ilgiau nei 30 sekundžių.
Dubenį uždengiame maistine plėvele ir paliekame per naktį kambario temperatūroje, kilti turėtų apie 12-16 valandų.
Iškilusią tešlą verčiame ant miltais pabarstyto stalo ir perlenkiame porą kartų kaip dovanėlę. Suformuojame rutulį ir dedame ant GAUSIAI miltais pabarstyto medvilninio ar lininio rankšluoščio. Aš barsčiau rupaus malimo miltais ir paprastais. Galima pabarstyti sėlėnimis, puikiai apsaugo nuo prilipimo. Uždengiame ir kildiname apie 2 valandas. Likus pusvalandžiui iki kilimo pabaigos įjungiame orkaitę ant 250 laipsnių ir į ją įdedame puodą su dangčiu kuris toleruoja tokią temperatūrą. Geriausiai tam tinka sunkus ketaus puodas ar koks LeCreuset pavyzdžiui.
Orkaitei įkaitus imame puodą lauk, nukeliame dangtį ir metame į vidų tešlą. Uždengiame dangčiu ir kepame apie 30 minučių. Nuimame dangtį ir kepame dar apie 15 minučių, jei duona labai apskrudusi, uždengiame folija ir sumažiname tempertūrą iki 200 laipsnių.
Iškepusi duona bilda kaip būgnas, pabarbenus per apačią. Atšaldome ant grotelių ir skanaujame
Skanaus!
Foto medžiagą galima pažiūrėti čia no-knead bread
Kokia puiki duona! Tik is kur traukt toki puoda?...:(
AtsakytiPanaikintiVilma, nebutinas spizinis pudas; keraminiame giliame keptuve puikiausiai iskepa; tik reikia, kad butu geras dangtis; arba jeigu turi koki stiklini inda, irgi manau tiks;
PanaikintiSpiziniu puodu juk yra ir lietuvoje pirkt, man rodos. Jie labai universalus, puikiai gaunasi ir duona ir plovas ar bet koks troskinys :)
AtsakytiPanaikintiO siaip kiti naudoja stiklines formas su dangciu, ne visai tas pats, bet rezultatas bus labai labai panasus :)
Žinau, kad yra, tik vien dėl duonos jo nepirksi, kai ir taip namai pilni rakandų :D Turiu panašia keramikinę forma, bet jai tokia temperatūra per aukšta. O gal galima kept prie žemesnės & ilgiau?
PanaikintiGali pabandyti, r papasakot apie rezultata, neisivaizduoju is tikruju koks turetu gautis :)
PanaikintiVilma, keraminis indas tikrai turetu istverti 450oF; be problemu;
PanaikintiKa gi, Viktorai, Ausra...neishlaikiau vakar nepabandziusi :D Surizikavau :D Katik istraukiau is orkaites, ir, mano dziaugsmui, rezultatas tikrai vykes! Ir be ketaus puodo :) Naudojau, kaip ir minejau, porcelianine forma. Kadangi buvo parasyta, kad ji tinka iki 180C, tai daugiau ir "nekurenau". 1 val. kepiau prie 180, paskui gal 20 min. prie 150. Viskas liux, gal man asmenishkai tik jos skonis ne itin ishraiskingas. Bet cia juk kvietine, ne rugine, ar ne? ;) Aciu Viktorui uz recepta. Tikrai kartosiu! ;)
PanaikintiLabai dziaugiuosi, kad pavyko! Nors nepavykti ten ir negali :)
Panaikintio del skonio tai galima siek tiek kitokiu miltu imaisyt, idet visokiu priedu, pvz seklu, grudu ir pan.. tikrai bus super duona :)
PanaikintiAš irgi kartais tokią kepu...puiki duona ;)
AtsakytiPanaikintiNu ka, Viktorai - LIUKS! kaip visada;
AtsakytiPanaikintiAciu Ausra! :)
PanaikintiVIktorai, welcome to the bread club ;) esu kepęs tokio tipo duoną, lengva, paprasta, skanu ;)
AtsakytiPanaikintiTikrai labai skani duona, namiškiai įvertino palikę tik kumpelį:) Puikiai iškepė stikliniam troškintuve.
AtsakytiPanaikintiMona
Labai dziaugiuosi, kad patiko :)
AtsakytiPanaikinti