Puslapiai

2012 m. rugsėjo 28 d., penktadienis

Ėrienos kulninės su Guinness alumi

Dar vienas receptas iš mano mėgstamo Jamie Oliver kolekcijos. Senokai jau svajojau apie šį patiekalą, tačiau Norvegijoje rasti ėrienos kulninių ne sezono metu - mission impossible! Tačiau sulaukėme rudens - ėriukų žūties meto ir OPLIA, kulninės jau parduotuvėse! Gaminimui naudojau lėtpuodį, tačiau receptą rašysiu originalų.


Reikia:
3 raudonų sogūnų
alyvuogių aliejaus
druskos ir pipirų
2 saujelės razinų
3 šaukštai "thick cut marmalade" (naudojau savo gamybos slyvų ir raudonųjų svogūnų čatnį)
1 šaukštas kečiupo
2 šaukšteliai Vorčesterio padažo
200 ml Guinness alaus
6 ėriuko kulninės, kiekviena apie 350 gramų
8 šviežio rozmarino šakelės
1 litras vištienos sultinio

Labai gerai sukapojame svogūnus ir dedame į didelį prikaistuvį kartu su alyvuogių aliejumi. Beriame žiupsnį druskos ir pipirų. Kepame ant gana stiprios ugnies, kol svogūnai ims karamelizuotis. Dedame razinas, marmeladą, tada kečiupą, Vorčesterio padažą ir alų. Gerai viską išmaišome ir paliekame truputį pavirti ant silpnos ugnies.
Kulnines dedame į keptuvę, kurioje jau laukia įkaitintas alyvuogių aliejus. Kepame vis pavartydami kol įgaus gražią spalvą. Sudedame rozmarinus ir dar šiek tiek pakepame, kad lapeliai taptu "traškūs". Tačiau reikia būti atsargiems ir nesudeginti. Apkepusias kulnines dedame į prikaistuvį su svogūnais, supilame visas išsiskyrusias sultis ir apkeptą rozmariną. Supilame sultinį, užverdame, uždengiame dangčiu, sumažiname ugnį iki minimumo ir leidžiame troškintis apie 3 valandas. Mėsytė turi tiesiog kristi nuo kaulo.
Kai kulninės jau paruoštos, labai atsargiai perkeliame jas į lėkštę (nepameskite mėsos nuo kaulo, nes ji vos vos laikosi) ir laikome šiltai. Likusį padažą sublenderiuojame ir paverdame ant stiprios ugnies kad dalis nuvirtų.
Šis patiekalas labai tinka su salierų-bulvių koše. Dedame ją į lėkštę, ant viršaus kulnines, apipilame padažu į kurį dar įpiltas šlakelis Vorčesterio padažo. Apibarstome mėtų lapeliais, svogūnų laiškais ir patiekiame.
Kaip Oliveris pasakė, lėkštė bus švari greičiau nei spėsite suprasti :)
Skanaus!




2012 m. rugsėjo 9 d., sekmadienis

Jautienos guliašas greitpuodyje

Kartais norisi šio klasikinio patiekalo nestovint prie viryklės 2 valandų. Galima jį pasigaminti itin greitai, tereikia tik paprasto prietaiso - greitpuodžio. Tai tikrai unikalus išradimas leidžiantis pagaminti maistą 2 kartus greičiau nei įprastais metodais. Guliašas - vienas iš tų patiekalų, kuris karts nuo karto burbuliuoja pas mus greitpuodyje. Kiek pastebėjau internete ne per daugiausiai informacijos apie gaminimą greitpuodyje, daug žmonių nežino, kokių puikių patiekalų galima jame pagaminti, jis skirtas tikrai ne tik šaltienai, ar greitam sriubos išvirimui :)


Reikės:
800 gramų ne pačios geriausios jautienos (puikiai tiks sprandinė)
1-2 paprikų, pagal skonį
2 vidutinių morkų
1 didelio svogūno
1 skiltelės česnako
2 šaukštų pomidorų pastos (neturėjau, naudojau 4 šaukštus pomidorų padažo)
1 v.š. garstyčių
1 v.š. paprikos miltelių
1 a.š. rūkytos paprikos miltelių
1 a.š. aitriosios paprikos miltelių (naudojau pikantišką papriką, nes valgė ir vaikai)
pora lauro lapų
keletas juodųjų pipirų grūdelių
didelis šaukštas miltų
1,5 puodelio jautienos sultinio

Svogūną  ir česnaką sukapojame ir greitpuodyje įkaitinę porą šaukštų aliejaus pakepame keletą minučių. Dedame pusapskritimiais supjaustytas morkas, po poros minučių kubeliais supjaustytą jautieną, miltus ir viską pastoviai maišydami pakepiname apie 5 minutes.
Pilame sultinį, dedame pomidorų pastą, garstyčias ir visus prieskonius, juostelėmis supjaustytą papriką, išmaišome, greitpuodį uždengiame dangčiu, nustatome II-ąją padėtį ir verdame (nuo užvirimo momento) 30 minučių.
Baigus virti kišame greitpuodį po šaltu vandeniu, kad nukristų slėgis, atidarome ir jei koncistencija per skysta, galima įdėti dar šiek tiek miltų (galima juos pakepinti svieste) ir pavirti dar keletą minučių.
Patiekiame su virtomis bulvėmis ar bulvių koše. Puikiai tinka raudonas vynas.
Skanaus!


2012 m. rugsėjo 7 d., penktadienis

Chermoula lašiša

Chermoula tai marinatas naudojamas Alžyro, Maroko ir Tuniso virtuvėse. Dažniausiai naudojamas marinuoti jūros gėrybėms, tačiau galima naudoti ir mėsai bei daržovėms. Skonis pikantiškas ir tikrai patiks afrikietiškos virtuvės mėgėjams.


Reikia:
6 gabalėlių lašišos, be odos
2 a.š. kmynų (arba kumino)
1 a.š. kalendros sėklų
1/4 a.š. traiškyto džiovinto čili pipiriuko arba 1 a.š. čili švelnių čili miltelių
3 česnako skiltelės, sutraiškytos
1 laimo sultys ir tarkuota žievelė
3 v.š. alyvuogių aliejaus
15 gr. kalendros arba petražolių lapelių, sukapotų
druskos

Pirmiausia pasiruošiame chermoulą. Kmynus ir kalendros sėklas gerai sutriname grūstuvėje, supilame į indą ir sumaišome su čili, česnaku, laimo sultimis ir žievele, aliejumi, žolelėmis ir žiupsneliu druskos.
Sudedame lašišą ir keletą kartų pavartome, kad gerai apliptų marinatu. Marinuojame 30 minučių
Patepame aliejumi kepimo formą, dedame lašišą ta puse į viršų, kurioje buvo oda. Kepame po įkaitintu iki maksimumo griliumi 4 minutes. Apverčiame žuvį, supilame likusį marinatą ir kepame dar 4 minutes. Patiekiame iškart su mėgiamu garnyru.
Skanaus!

2012 m. rugsėjo 3 d., pirmadienis

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su lašišos įdaru

Ką gi, po ilgos pertraukos grįžtu į eterį ir vėl su savo mėgstamu produktu - lašiša!
Pyragėliai tinkantys tiek pietums, tiek vakarienei, negėda ir svečiams ant stalo padėti.




Reikia:
250 gr. bulvių
15 gr. sviesto
1/2 svogūno, gerai sukapoto
1/4 a.š. pankolio sėklų, sutraiškytų grūstuvėje
1 a.š. tarkuotos citrinos žievelės
1 v.š. kapotų krapų
180 gr. rūkytos lašišos, supjaustytos mažais gabaliukais
1 v.š. citrinos sulčių
1 kiaušinio trynys
500 gr. sluoksniuotos tešlos (aš naudojau 4 tešlos lakštus)
druskos ir pipirų

Dedame bulves į lengvai pasūdytą vandenį ir verdame kol suminkštės.
Tuo tarpu kai verda bulvės, keptuvėje ištirpdome sviestą ir pakepiname svogūną, pankolio sėklas ir citrinos žievelę apie 10 minučių. Dedame viską į dubenį
Bulves sutriname šakute, koncistencija turi būti gana stamboka, nereikia trinti iki bulvių košės. Dedame į dubenį kartu su lašiša, krapais, citrinos sultimis ir kiaušinio tryniu bei gerai išmaišome. Paskaniname druska bei pipirais.
Aš tešlos lakštus dalinau per pusę ir iš jų iškočiojau po kvadratą, apie 8-9 cm dydžio.
Ant tešlos kvadratėlių padaliname įdarą, kraštelius patepame kiaušinio bei šlakelio pieno plakiniu, užlenkiame ir gerai užspaudžiame. Pyragėlį aptepame tuo pačiu plakiniu ir šauname į orkaitę, įkaitintą iki 220 laipsnių. Kepame 15-20 minučių, kol gražiai paruduos ir apskrus.
Skanaus!